Дачић за РТС: Нико не може да очекује да дигнемо руке од Косова

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да лажне вести које долазе уназад неколико недеља имају за циљ дестабилизацију Србије. Наглашава и да се настављају и спољни притисци са циљем да се ослаби наша позиција и да се што пре дође до решења питања Косова. Притисци се, каже – огледају и у неотварању поглавља.

Ивица Дачић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да комбиновани притисци имају за циљ слабљење позиције Србије, како би се што пре дошло до решења за КиМ. 

"Данас када неко каже да треба да се донесе нека одлука о КиМ, он пре свега мисли да ми треба да признамо Косово. Значи овде је реч о притиску који треба да се координира и да буде толико јак да ми у одређеном моменту ми морамо да прихватимо и нешто што није у нашем националном и државном интересу", наводи Дачић.

Додаје да је то погрешна политика, и истиче да Србија жели компромис али да неће прихватити једностране акте.

"То је једна погрешна политика. Влада Србије и председник имају потпуно јединствене ставове око питања КиМ. Ми желимо компромис али сигурно нећемо прихватити једностране акте", истиче шеф српске дипломатије.

Упитан да ли је решење могуће без новог формата, Дачић је рекао да не верује да се може десити ширење и промена формата, али да је могуће да дође до притиска.

"Тај притисак се огледа и кроз неотварање поглавља, то што имамо само два поглавља на шест месеци, чиме нисмо задовољни", указао је шеф српске дипломатије.

Додаје да се напредак Србије оцењује на основу напретка дијалога Београда и Приштине.

"Србија је једина земља кандидат која има поглавље 35, односно имају га и друге земље али то су текућа питања која нису важна. Овде је то питање дијалога, и сада да бисмо ми напредовали, увек се оцењује на сваких шест месеци колико смо напредовали у том дијалогу. Тако да ми нисмо задовољни тиме што имамо само два поглавља на шест месеци, и то је на неки начин константни притисак који се на нас врши", рекао је Дачић.

Нагласио је да је Србија сагласна да неко учествује у дијалогу на конструктиван начин, али да се притисцима не може постићи ништа.

"Ми никада нисмо били против да неко учествује у дијалогу на конструктиван начин да и једној и другој страни каже да морају да дођу до договора, а не сада да ми дођемо и да нам кажу – ви сада морате да прихватите оно што се нуди, па ми онда немамо никакав дијалог већ ми против свих њих на другој страни стола, то је немогуће, то се не може учинити притисцима, чак ни по цену да неко каже – нећете сада а ни можда ни до 2025. отворити ни једно поглавље, јер то су ствари које ће остати за будућност нашег народа", наводи шеф српске дипломатије.

Додаје да нико не може да очекује да ми дигнемо руке. 

"Ми очекујемо наставак разговора али нико од нас не може да очекује да ми дигнемо руке", рекао је Дачић, додавши да "њима смета што радимо на томе да неке земље повуку признање".

Циљ лажних вести је дестабилизација Србије

Осврћући се на лажне вести које се појављују наводи да је њихов циља дестабилизација Србије.

"Сведоци смо разних лажних вести, као вест о квалитету воде за пиће, као инфромација да влада планира да изазове немире на северу Косова, да ми сами нападнемо свој народ, па до ове последње вести о нестанку новинара", рекао је шеф српске дипломатије.

Како је нагласио, циљ је политичка борба, која не долази само изнутра.

Наводи да, када погледа и блокаде путева, да га све то неодољиво подсећа на време од пре 20 година и утицај "школа деловања", да се шире лажне вести да би се променила власт, да би се ослабила позиција Србије због решења Косова. 

"То ме све неодољиво подсећа на нешто што се дешавало пре двадесетак година код нас и где је постојао евидентно утицај 'неких школа' мишљења и деловања, уосталом, тако се обучавају људи за деловање и у неким другим земљама, а то је да шире лажне вести и самим тим дестабилизују власт и да долази до промене власти. Овде у овом случају циљ је да се ослаби позиција Србије, како би се што пре дошло  до решења Косова", наводи Дачић.

Међутим, наша политичка стабилност је основни чинилац који нам даје снагу за будуће разговоре који ће уследити, закључио је шеф српске дипломатије.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво