Стефановић о случају новинара Цветковића: Наредних дана комплетна прича

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за РТС да је новинар Стефан Цветковић на испитивању у Управи криминалистичке полиције и да је остварен одређени напредак у истрази. Прича је доста чудна, истиче министар.

Председник Србије Александар Вучић је у ванредном обраћању медијима саопштио да је новинар Стефан Цветковић пронађен жив и здрав. Цветковић се налази на испитивању у полицији, рекао је Вучић и додао да је много тога било намештено. На конференцији за штампу је говорио и министар полиције Небојша Стефановић, који за РТС каже да су Цветковићу гарантована сва права, од правне помоћи до здравствене заштите.

Од почетка се појављују информације које нису конзистентне са информацијама добијеним директно током истраге, рекао је Стефановић гостујући у Дневнику РТС-а.

"Ради се детаљна анализа, он даје исказ у Управи криминалистичке полиције. Пошто видим да је било забринутости – он има сва права, пружене су му све могућности правне заштите, његова безбедност је потпуна, у згради МУП-а је, има и потпуну здравствену заштиту. Али читава прича је доста чудна", рекао је Стефановић.

Наводи да је постигнут напредак, и да ћемо наредан дан или два имати комплетну причу – шта се све догодило, ко је у томе учествовао и због чега.

Министар очекује да до краја вечери буде завршено давање прве изјаве.

Стефановић наводи и да се јуче говорило да се ради о човеку који је истраживао убиство Оливера Ивановића, да је нестанак повезан са тим, са државним системима, режимом, Владом.

"Када је пронађен жив и здрав, ти људи не могу да се обрадују, ни хвала да кажу полицији. Сада креће спин да се он договорио да нестане. Мислим да је важно да људи схвате колико је опасно играти се са таквом злоупотребом информација. Треба да будемо одговорни за изговорену реч", рекао је Стефановић додајући да му је драго што је Цветковић пронађен жив и здрав.

Могуће казнити људе који шире лажне информације

Претходних дана говорило се да је затрована вода у Београду, што се испоставило као лажна информација.

"То је озбиљна тема којом се бави не само наша земља, већ и већина европских земаља, САД и други, који су рекли да такве лажне информације могу озбиљно да утичу на безбедност, на друштвене процесе. Апелујемо и на свест грађана, који морају да схвате да је потпуно ненормално да кажете да је вода у водоводу затрована и да ширите вест, а да знате да је лажна, јер онда имате циљ да народ дезавуишете и да му нанесете неко зло", рекао је министар полиције.

Каже да постоје законске могућности да се људи који шире такве информације казне, али и да се припрема нова регулатива.

"Имамо довољно широк спектар законских могућности да све оне који се баве намерним изношењем дезинформација са циљем да нашкоде грађанима Србије потпуно једнако казнимо као и оне који мисле да треба да туку на улицама или физичким насиљем да се враћају на власт, јер су незадовољни јер на изборима то не могу да ураде. Једнак је закон за све, морамо да радимо на томе да грађани схвате колика је одговорност за изговорену реч и медији у томе могу много да помогну", закључио је Стефановић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво