Посланици завршили рад, наставак расправе о амандманима у понедељак

Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а расправу о амандманима на пакет закона из области локалне самоуправе наставиће у понедељак. Посланици су гласали о избору више државних функционера. Жестока полемика о управљању локалним самоуправама и Војиславу Шешељу.

Народни посланици наставили су рад расправом о амандманима на више законских предлога, а на седници су поново изабрали Јоргованку Табаковић за гувернера Народне банке Србије. На предлог Табаковићеве, за вицегувернера је изабран Жељко Јовић.

Скупштина је, такође, изабрала Живојина Ракочевића, новинара из Грачанице, за члана Одбора Агенције за борбу против корупције. Ракочевића су предложили Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије.

Посланици су усвојили и Закон о потврђивању Додатног протокола Европској повељи о локалној самоуправи о праву да се учествује у пословима локалних власти, као о одлуку о председницима судова на предлог Високог савета судства.

Шеф посланика СПС-а Ђорђе Милићевић је рекао да се усвајањем предлога закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи чини огроман корак напред ка реализацији постављених циљева, када је реч о том законском предлогу.

"Ово је гарант да ће грађани у локалним самоуправама учествовати у утврђивању приоритета што је за њих веома важно", рекао је он и додао да закон, такође, прецизније одређује и дефинише јавни транспарентни рад локалног парламента, као и функционисање месних заједница што је веома важно.

Добро је, каже Милићевић, да закон третира месне заједнице као основни вид организовања грађана на локалном нивоу.

Посланица СПС-а Даница Буквић је рекла да се доношењем Закона о локалној самоуправи постиже бољи рад општина и градова, као и веће учешће грађана у доношењу политика на локалу.

Похвалила је министра Ружића јер свакодневно са својим сарадницима обилазни локалне самоуправе јер је то, додала је, најбољи начин да се упозна са проблемима локалне самоуправе, те да се они боље, брже и ефикасније реше.

Посланик СРС-а Никола Савић сматра да су измене и допуне Закона о локалној самоупорави само "козметичке природе" јер не укључују две кључне ствари - начин избора одборника у локалним самоуправама и финансирање локалних самоуправа.

Током данашње расправе, посланик ДС-а Радослав Милојичић питао је да ли функционер СНС-а Дарко Глишић ради у предузећу за путеве код (Зорана) Дробњака или у Министарству за државну управу и локалну самоуправу с озбиром да он, како каже, одлучује шта ће да се ради у Смедереву, а не градоначелница Јасна Аврамовић.

Шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић му је одговорио да је СНС уређена и организована странка и да је нормално да ће се питати они коме су грађани дали највеће поверење и поручио Милојичићу да СНС никада неће питати људе попут њега, или Шутановца и осталих који су "упропастили државу", шта треба да се ради.

"Мени је жао министре, ако ово нисте чули. По ком закону и на основу ког члана управља неко кога грађани нису бирали?", упитао је Милојичић.

Мартиновић је рекао да, докле год грађани Србије буду давали политичку подршку Александру Вучићу и СНС, сваки локални и републички функционер има дужност и обавезу да следи програм и политику странке.

Мартиновић је рекао да су све пропагандне лажи да вода у Београду није за пиће, напад на полицајца, блокаде путева, изјава Вука Јеремића да Александар Вучић организује нападе на Србе на КиМ, артиљеријска припрема за свеопшти напад на државу.

Одговарајући на оптужбе Александре Јерков из Демократске странке да СНС има своје батинаше, Мартиновић је рекао да је ДС странка која не може да пређе цензус.

"Замислите да СНС има потребу да лови и туче симпатизере ДС-а, странке која не може да пређе цензус ни на једним изборима. Ви сте у Београду једва прешли два одсто. Шта има ко вас да туче? Ви сте за жаљење, од једне угледне странке каква је некад била, направили сте један патрљак за кога нико више неће да гласа", рекао је Мартиновић.

Јерков је реплицирала да ниједна странка у којој је Мартиновић био, или у којој је сада, нити је, како каже, угледна, нити је имала шансу да буде угледна.

Расправа посланика ДС-а и СРС-а о Шешељу

Полемика се наставила између посланика СРС-а и ДС-а, а Јерков је рекла да на оптужбе странке осуђеног ратног злочинца нема намеру да одговара, јер све што они говоре, како каже, не завређује пажњу.

Посланици СРС-а Милорад Мирчић и Вјерица Радета одговорили су увредама на рачун оних који говоре да је Шешељ ратни злочинац. "Шешељ нити је оптужен нити је осуђен, нити је ратни злочинац", рекао је Милорад Мирчић.

Радета је рекла да у пресуди коју је Шешељ добио не пише да је извршио ратни злочин. "У интересу непријатеља Србије је да то форсирају да би једног дана могли да искористе и да још озбиљније крену на разбијање државе", сматра Радета.

Бошко Обрадовић из Двери имао је примедбе како Маја Гојковић води седницу јер има, како је рекао, двоструке аршине, а Гојковића му је поручила да су аршини исти, односно "да уопште нема аршине данас".

На критике посланице ДС-а Маје Виденовић да не реагује на претње које радикали упућују демократама, Гојковићева је рекла да ће "изгледа она данас најгоре да прође и да ће на крају да добије и батине".

Посланици су у среду завршили начелну расправу о 14 тачака дневног реда, а највише су говорили о предлогу председника Александра Вучића да Јоргованка Табаковић буде реизабрана на ту функцију.

Међу тачкама о којима су посланици расправљали су и – избор вицегувернера Народне банке Србије, избор чланова Одбора Агенције за борбу против корупције, на предлог заштитника грађана и повереника за информације од јавног значаја, као и на предлог УНС-а и НУНС-а, као и о Предлогу одлуке о избору председника судова.

Разматрао се и Предлог закона о измени и допуни Закона о државној управи, Предлог закона о изменама и допунама Закона о матичним књигама, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавним агенцијама.

Народна скупштина разматрала је Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, о заштити права и слобода националних мањина, о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама.

Пред посланицима су и измене и допуне Закона о територијалној организацији Републике Србије, као и Предлог закона о потврђивању Додатног протокола Европској повељи о локалној самоуправи о праву да се учествује у пословима локалних власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи