Еулекс: Наш највећи успех је што се гасимо

Шефица Мисије ЕУ за обезбеђивање владавине права на Косову Александра Пападопулу изјавила је да рад Мисије сматра успехом, у тренутку када смањује обим својих операција.

"Наш највећи успех је чињеница да постепено одлазимо", рекла је Пападопулу за АП, на дан када истиче извршни мандат Мисије.

Напомиње да косовско правосуђе "још има слабости и проблематичких питања" и да "још много тога треба побољшати и многе рупе попунити".

У извештају из Приштине, АП преноси и изјаву косовског министра правде Абеларда Тахирија, који је признао да је Еулекс "помогао у изградњи капацитета институција владавине права".

Америчка агенција напомиње да Еулекс од сутра, уместо извршног, спроводи посматрачки и саветодавни мандат, до 14. јуна 2020. године.

Нови, ограничени мандат Мисије ЕУ спроводиће 503 члана особља, док је до сада Еулекс обухватао 800 чланова особља, наводи АП и додаје да у Мисији више неће учествовати судије и тужиоци, те да ће пратити одабране случајеве и процесе и подржавати дијалог Београда и Приштине.

На основу резултата анкете коју је спровела Група за правне и политичке студије са седиштем у Приштини прошле године, АП напомиње да су косовски судови и тужилаштво међу институцијама које уживају најмање поверења на Косову и да су под утицајем политике, док је корупција и даље на високом нивоу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи