Фабрици: Владавина права кључна за ЕУ интеграције

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је Србија на пољу владавине права учинила доста, а шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је састанак амбасадора земаља чланица ЕУ са премијерком и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић био добар, те да је фокус разговора био на владавини права, односно на поглављима 23 и 24.

Фабрици је рекао да је веома охрабрујуће што је Влада Србије спремна да предузима врло значајне акције и додао да је прерано рећи колико ће поглавља бити отворено у јулу.

"Ми смо се фокусирали на владавину права као на нешто што је од основног значаја за Србију у евроинтеграцијама, за реформе и бенефите које ће реформе донети грађанима, њиховој безбедности и просперитету", казао је Фабрици.

Навео је да су разговарали о томе шта је Србија у смислу прогреса постигла од када је усвојен Извештај ЕК у априлу, па до сада, те шта је то што је потребно урадити када су реформе судства у питању, затим борба против корупције, побољшања ситуације у слободи изражавања, те понашање према националним мањинама.

Наводећи да се очекује да Венецијанска комисија да своје мишљење Србији на предлог уставних промена, Фабрици је казао да ће те реформе обезбедити независност судског система.

"Због тога су биле потребне уставне реформе", казао је Фабрици.

Брнабић: Доста урађено на владавини права 

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је састанак са шефом делегације ЕУ Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља ЕУ у Србији иницирала јер је желела да направи нови формат у којем ће се разговарати о напретку Србије у евроинтеграцијама.

"Важно ми је било да разговарамо потпуно отворено о томе шта је Србија до сада урадила, а моје виђење је да је урађено пуно. То су комплексне реформе које иду својим током, а влада није желела да жури на уштрб квалитета", указала је Брнабић.

Додала је и да се у процесу уставних реформи настојало да буде одржана јавна расправа, која је трајала више од девет месеци, а да је сада важно чути шта мисли Европска комисија, како би са реформама било настављено.

Такође, навела је да је на састанку било речи и о значајним темама као што су питање судства, владавине права, медијска стратегија и рад са медијима.

Брнабић је поручила да јој је важно што је са амбасадорима могла да разговара о свему томе, да би она као председница владе чула њихова мишљења и коментаре.

"Надам се да ће ово бити користан формат за обе стране, а да ће резултирати јаснијом комуникацијом која ће допринети бољој динамици отварања и затварања поглавља", рекла је Брнабић.

"Похваљен континуиран напредак Србије" 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је усвојена резолуција у Стразбуру у Европском парламенту, између Одбора за стабилзацију и придруживање ЕУ и Србије једна од најпозитивнијих резолуција Европског парламента које је Србија имала до сада.

Јоксимовићева је казала да се у резолуцији похваљује континуирани напредак Србије у европским интеграцијама.

"Говори се о томе да 2025. није недостижна за Србију уколико убрзамо реформе у одређеним областима, похваљена је и економска политика Србије, регионална сарадња и дата је препорука Савету ЕУ и ЕК да отвори нова поглавља са Србијом до краја јуна", казала је Јоксимовић.

Упитан када би могао да се очекује наставак дијалог Београда и Приштине, Фабрици је казао да је ЕУ "фасилијато" и да покушава да помогне пуну нормализацију односа између Приштине и Београда.

"Надамо се да ћемо ускоро имати датум за следећи састанак и то показује опредељеност ЕУ и да ЕУ схвата то као веома важан елеменат у преговорима Србије са ЕУ", навео је Фабрици.

Истакао је да Бриселски споразум и све оно што је њиме договорено мора да се примени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво