Николић Соломон: Нови мандат Еулекса, овде смо да помогнемо Косову

Шефица медијског одељења Еулекса Драгана Николић Соломон рекла је да Мисија сутра почиње да ради у новом мандату са 500 људи, а међу њима неће бити Еулексових судија и тужилаца у косовском правосудном систему.

Одговарајући на питање Танјуга како види резултате Мисије и бројне и разнолике критике на рачун њеног рада и закључке да владавина права на Косову, после десет година, не само да није ојачала, већ и да је ослабила, Николић Соломон каже да је Еулекс од почетка био распоређен да подржи Приштину, али не и да реши све проблеме у области владавине права.

"Требало је да од самог почетка то боље разјаснимо", рекла је Николић Соломон у писаном интервјуу поводом завршетка десетогодишње мисије Еулекса, чији је мандат завршен данас.

Додала је да је битно разјаснити да је Еулекс, као највећа Мисија Заједничке безбедносне и одбрамбене политике (ЗБОП) икада пре распоређена од стране ЕУ, основана с циљем да помогне правосудном систему у јачању и спровођењу владавине права.

Николић Соломон подсећа да је Мисија Еулекса била распоређена с циљем да помогне Приштини да отпочне дуг и тежак процес, који је још увек у току, како би се на крају ускладили стандарди и пракса владавине права са стандардима ЕУ.

"Обим платформе ЕУ на Косову је показатељ наше укупне посвећености", каже она и наводи да је током протеклих десет година Еулекс успоставио "видљиво наслеђе са бројним очигледним достигнућима, попут извршне власти".

Тако су, како наводи, Еулексове судије донеле више од 648 пресуда, укључујући 479 пресуда у кривичним предметима, међу којима су предмети корупције, организованог криминала, прања новца, ратних злочина, трговине људима, и 146 пресуда у грађанским предметима.

Од 1. јануара 2009. до 11. јануара 2018. године, Посебна комора Врховног суда (ПКВС) је решила 17.908 предмета, у којима је било укључено осам међународних судија и четири међународна правна службеника.

"Велики посао урађен у утврђивању судбине несталих лица"

Сматра да је велики посао је урађен у утврђивању судбине несталих лица на Косову, кроз Институт за судску медицину, спровођењем 595 теренских операција и 427 оцена локација, укључујући 153 ексхумације у циљу проналажења несталих лица.

"Идентификовани су посмртни остаци укупно 427 појединаца, међу којима 297 несталих лица. Прегледано је хиљаде докумената и 2.259 узорака костију је послато на анализу, обдукцију и идентификацију. Косовским органима је пружена помоћ у изради законодавства - пружањем подршке у изради више од 150 закона", каже Николић Соломон.

У резултате Еулекса набраја и надгледање, подучавање и саветовање које се наставља у области политика које се односе на полицију и питања која се односе на дијалог, а нарочито на север.

"Једно од достигнућа Мисије је што помаже техничку имплементацију дијалога између Приштине и Београда, споразума који је омогућио отварање и успостављање заједничких прелаза, за све грађане: припаднике албанске и неалбанске заједнице. Овај споразум је такође отворио пут да припадници неалбанске заједнице траже и добију путне исправе, региструју своја возила, и да се у косовски систем интегришу безбедносне снаге и судство косовских Срба", наводи она.

Оцењује да су то све позитивни помаци, које је подржао Еулекс и који ће дефинитивно побољшати општу ситуацију у неалбанским заједницама.

Подсећа и да је улога Еулекса, заједно са другим међународним актерима, била имплементација мултиетничког, транспарентног и независног система владавине права, слободног од политичког уплитања.

"Формирање овог система је дугорочан процес. Ефикасна и независна владавина права најбољи је гарант људских права за све грађане који живе на Косову", сматра Николић Соломон.

На констатацију да је за Србе, када је реч о Еулексу, спорна и болна чињеница да Мисија није процесуирала ниједан злочин над Србима, да Мисија преосталим Србима на КиМ није донела ни правду, ни права, да их није заштитила, те на питање чиме то правда, Николић Соломон није дала конкретан одговор.

"Као што сам рекла, Мисија је могла јасније и правовремено пренети оно што је требало реално очекивати од овако сложене мисије у врло тешком контексту. Дакле, требало је да има јаснију комуникациону стратегију да би боље управљала локалним очекивањима. Нисмо овде дошли да заменимо Косово или институције права. Дошли смо да помогнемо Косову и да косовске институције и праксе владавине права ускладимо са стандардима ЕУ", каже Николић Соломон.

"Еулекс ће надгледати одређена суђења"

Наводи да ће од 14. јуна па надаље, Мисија Еулекса наставити да пружа подршку релевантним институцијама владавине права на Косову, да ће надгледати одређене предмете и суђења у косовским институцијама кривичног и грађанског правосуђа.

На питање да конкретизује које предмете и суђења ће надгледати, да ли је међу њима случај убиства Оливера Ивановића и да ли ће тај случај имати "бољу судбину" од досадашњих случајева убистава, пљачке, напада на Србе, Николић Соломон није одговорила.

Није одговорила ни на питање да ли Еулекс има поверења у стручни и професионални капацитет и интегритет косовског правосуђа.

Уз објашњење да није у надлежности Мисије да коментарише таква питања, није одговорила ни на то да ли сматра да преношење надлежности Еулекса, које су му од УН привремено делегиране, на привремене институције самоуправе у покрајини представља кршење статусне неутралности.

Међутим, додала је да ће Еулекс пружати оперативну подршку имплементацији споразума постигнутих кроз дијалог који помаже ЕУ и задржаће своју улогу као друга интервентна инстанца за безбедност.

"Еулекс Косово ће наставити да пружа подршку пресељеним судским поступцима у Хагу у складу са релевантним законодавством Косова", закључила је Драгана Николић Соломон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво