Продановић: Замрзнути конфликт најгори јер живот не може да се одложи

Дошао је тренутак да се без конфликта пронађе формула за Косово и Метохију, којом ће словенско становништво, већински Срби на Косову и Метохији, бити заштићени и тиме скинут тежак баласт са наше земље, уверен је Милета Продановић, проректор Универзитета уметности у Београду.

"Замрзнути конфликт је најгоре решење", додаје Продановић, коментаришући податак из истраживања агенције Фактор плус да чак 63 одсто испитаних сматра да је замрзнут конфилкт тренутно најбоље решење, али и да је чак 50 одсто њих одречно одговорило на питање да ли су спремни да њихов живот по било ком питању трпи да би Косово остало у Србији, а свега 18 одсто потврдило такву спремност.

Продановић напомиње да је идеја о решавању једног тако компликованог и тешког питања, као што су правни статус и социјалне околности на Косову и Метохији, у реалном времену била, заправо, концепт убијеног премијера Зорана Ђинђића.

"У многим теоријама завере помиње се и варијанта да је он страдао, између осталог, јер је желео да, у тада ипак бољим околностима, заврши то тешко и компликовано питање", каже Продановић.

"Данас имамо ситуацију у којој време не иде наруку нашој земљи, њеној управи и људима који у њој живе, нарочито на Косову и Метохији. Време се постепено сужава, јако дуго... Тренутак је да решимо тај проблем, јер је замрзнути конфликт најгоре могуће решење. Живот не може да се одложи", рекао је Продановић.

Истиче да веома смањена словенска популација живи на Косову и Метохији.

"Ти људи ће наставити да живе тамо у врло тешким условима, али то није разлог да се одустане од варијанте узајамног просвећивања и освешћивања људи који живе на Косову и Метохији. За сваки валцер је потребно двоје и ваљало би да потражимо разумне људе на другој страни, којих свакако има", рекао је Продановић.

За њега нема дилеме да је пре једног века, када су Косово и Метохија ушли у састав велике земље, можда могла да се примени другачија тактика.

"Пре свега мислим на интелектуалце и елиту друштва. Можда је могло да се покуша са варијантом да се пронађу заједничке тачке у старијој историји којих је било. Било је Албанки удатих за наше владаре. Највеће историјске личности албанског народа су такође биле полусловенског порекла. Можда је то могла да буде упоришна тачка у којој је могло да се гради решење за Косово... Али, та прилика је пропуштена", рекао је Продановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи