Српска листа у САД изнела проблеме Срба на Космету

Представници Српске листе разговарали су са помоћницом заменика секретара одбране САД Лауром Купер о последњим инцидентима на КиМ, ставу те листе око трансформације КБС-а у "оружане снаге Косова", као и тренутној политичкој ситуацији, саопштила је Српска листа. 

Представници Срба су током састанка изнели детаље око последњих инцидената на Косову у којима су мета били Срби, као и потреби да се јасним и одлучним реакцијама таквим догађајима стане на пут, где је истакнуто да је "једино амбасадор САД на Косову јасно изнео став и осудио инциденте" речено је у саопштењу.

Када је реч о позицији Српске листе око промена имена КБС-а, она је јасна и недвосмислена и Српска листа је против те инцијативе, изнели су представници те листе у разговору са Куперовом, а посебно је наглашено да још има пуно посла у процесу поверења и у том процесу је потребно радити на темама које су животно важне.

Наставак дијалога је од суштинске важности како би се осигурао дугорочан мир и стабилност и САД игра важну улогу у том процесу, наглашено је током састанка, речено је у саопштењу.

Делагацију Српске листе чине председник листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, потпредседник Српске листе Далибор Јевтић и градоначелник Штрпца Братислав Николић, а састаће се и са в. д. замеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метју Палмером.

 

Потпредседник косовске владе и министар за повратак Далибор Јевтић, који се са делегацијом Српске листе налази у посети Вашингтону, рекао је раније данас за Глас Америке да је циљ њихове посете да реално представе проблеме Срба на Косову и Метохији и да говоре о недавним инцидентима у јужној српској покрајини.

Додао је да је делегација Српске листе у САД дошла из Берлина, где је разговарала о трајном решењу проблема који ће донети стабилност и мир на Косову. 

На питање како оцењује рад Мисије Еулекса, која завршава мандат на Косову, Јевтић је рекао да очекивања нису испуњена до краја, те је указао да и даље постоји велики број случајева узурпиране имовине и убистава, који нису решени. 

Подсетивши на недавни инцидент у Старом Грацку, Јевтић је рекао да све што се догађа, и након убиства 14 српских жеталаца, "догађа јер су претходни инциденти прошли некажњено". 

"Нисмо у потпуности задовољни и мислимо да је не само Еулекс, већ читава међународна заједница, која је у великом капацитету присутна на Косову, још далеко од онога што је требало да уради, а то је да је због правде, истине, стабилности и мира требало да далеко боље те проблеме и питања реши", оценио је Јевтић. 

Говорећи о урбанизацији Грачанице, Јевтић је рекао да је жеља и потреба да се Грачаница и друге средине у којима Срби на Косову живе урбанизују проистекла из чињенице да не постоји повратак у урбане средине, као што су Приштина, Ђаковица и други градови у којима су Срби живели пре рата. 

Ипак, нагласио је, важније од урбанизације је економско и безбедносно питање.

"Без развоја економије неће бити могућности да млади ту остану. Приоритет мора да буде могућност да се економија развија, а ми смо ту шансу видели кроз формирање Заједнице српских општина. Мислим да ће ЗСО управо пружити те могућности", каже Јевтић.

На питање да ли има неке информације о убиству Оливера Ивановића, Јевтић је рекао да нема и да сматра да информације треба да пруже органи и институције које се баве истрагом. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво