Брнабић: Пољска једна од главних заговорница проширења ЕУ

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са министром спољних послова Пољске Јацеком Чапутовичем о билатералним односима две државе, ситуацији у региону и евроинтеграцијама Србије.

Премијерка Брнабић је захвалила шефу пољске дипломатије за континуирану подршку Пољске процесу евроинтеграција Србије и указала на чињеницу да је та држава један од главних заговорника проширења Европске уније.

Истакла је да је Србија спремна за отварање пет нових поглавља до краја године, од којих очекује да три буду отворена током бугарског председавања Савету Европске уније.

Чапутович је навео да је данашња посета потврда добрих односа две земље и да је Пољска опредељена да даље јача сарадњу са Србијом, како политичку, тако и на економском плану.

Истакао је да Пољска у потпуности подржава европски пут Србије, који је важан за читав регион Западног Балкана.

Одређивање оквирног датума приступања Европској унији, Чапутович препознаје као добру одлуку која може дати позитивне резултате.

Председница владе указала је на то да је Србија посвећена нормализацији односа са Приштином кроз дијалог, који се води под окриљем Европске уније, као и да очекује да Приштина конструктивно приступи имплементацији Бриселског споразума у свим договореним сегментима, што укључује првенствено формирање Заједнице српских општина.

Брнабићева је истакла да је питање јужне српске покрајине веома осетљиво за Србију, али да је Београд спреман да настави разговоре са Приштином у циљу проналажења компромисног решења.

Саговорници су се сложили да су односи две државе на високом нивоу и да треба радити на јачању економске сарадње и привлачењу нових пољских инвестиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи