Стефановић: Напад на полицајце не сме да се толерише

Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је да свако има право да законито протестује, али да се насиље неће толерисати и, уз оцену да је јучерашњи напад на полицајца скадалозан, додао да очекује да нападачи буду најоштрије кажњени.

"Скандалозно је то што се догодило јуче и поред свих упозорења, молби и апела. Очигледно је да неки људи нису разумели шта је нормално, пристојно и законито понашање. Напасти полицајце који су дошли да редовно обављају свој посао, људе који живе поред вас, ваше комшије из ваше општине", рекао је Стефановић новинарима у Арнађеловцу коментаришући напад на полицајца.

Додао је да му је драго што су полиција и тужилаштво реаговали, да су виновници ухапшени, као и да очекује да судски поступак буде брз и ефикасан и да починиоци буду најоштрије кажњени.

Министар је поручио да напад на полицајце никада не сме да се толерише и да људи морају да се сете да они раде на најтежим пословима у заштити безбедности наше земље.

"Морамо имати нулту толеранцију на насиље према полицији и на насиље уопште, и то смо увек говорили", подвукао је Стефановић.

МУП је саопштио да је једна особа ухапшена због напада на полицијског службеника код Лазаревца, до кога је дошло током јучерашњег покушаја блокаде Ибарске магистрале.

Он је навео да свако има право да законито протестује и изражава мишљење, али да се насиље неће дозволити, јер насиље може да роди само несто што је лоше за земљу, па уместо да се радујемо новим погонима и радним местима, "неки су одлучили да се батином обрачунају са људима који мисле другачије".

Ово није земља у којој ће бити дозвољен обрачун са политичким неистомишљеницима или са људима који раде свој посао а не свиђа се некоме. Постоје закони, прописи и то мора да се увек има на уму, у Србији је могуће само законито понашање", рекао је Стефановић.

Поновио је да постоји законит начин како се најављују јавни протести и како могу да се одрже, да не ометају и не ограничавају права другим људима, а да се остваре права људи који сматрају да треба око нечег да протестују.

Данас, подвукао је, нема протеста било какве врсте нити блокаде у Србији. "Већина људи је схватила да то није нормалан нити законит начин. Ако неко буде покушао да се понаша незаконито, полиција ће у складу са законом реаговати", рекао је Стефановић. 

Вулин: Напад на службено лице је напад на Србију

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је напад на било које службено лице напад на читаву државу.

"Оно на шта сам упозоравао, на украјински сценарио, на насиље које се призива на нашим улицама, нажалост управо се и догађа. Несхватљиво је да било ко због својих политичких циљева може да дигне руку на полицајца, може да угрожава живот наших грађана", наводи се у изјави министра Вулина која је достављена медијима.

Он додаје да је захвалан нашим грађанима на огромном стрпљењу и на разумевању да се дестабилизација Србије мора избећи по сваку цену, али на државне органе који стриктно спроводе закон и који само у складу са законом решавају и овај проблем.

Вулин упозорава да је, нажалост, много оних који желе слабу Србију, дестабилизовану Србију, Србију у којој ће неки нови Аутомајдан да је учини нестабилном, да је баци на колена, а да постоје и они који ће због интереса, углавном са стране, учинити било шта да Србија буде слаба.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво