Датуми се усклађују, састанак Вучића и Тачија могућ до краја јуна

ЕУ ради на утврђивању датума за нови састанак председника Александра Вучића и Хашима Тачија, а очекује се да би до тог сусрета требало да дође до краја јуна, сазнаје РТС у Бриселу. Као могући датум састанка се помиње 24. јун.

Дипломатски извори у Бриселу кажу да Европска служба за спољне послове тренутно ради на усклађивању термина за нову рунду дијалога Београда и Приштине на највишем политичком нивоу.

Напомиње се да то није једноставно, како због обавеза два председника, тако и шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини, која посредује у њиховом дијалогу.

Као могући датум састанка на највишем политичком нивоу помиње се 24. јун.

"Нова рунда се свакако неће одржати 27. јуна због пута шефице европске дипломатије Федерике Могерини", потврдили су извори Танјуга у Бриселу.

Тиме су демантовани наводи косовских медија да је наставак дијалога предвиђен управо за 27. јун, и да су већ упућени позиви странама у дијалогу.

У дипломатским изворима блиским канцеларији Федерике Могерини напомиње се и да је висока представница 25. јуна у Луксембургу, где председава Савету шефова дипломатија ЕУ, а да 28. и 29. јуна учествује на самиту лидера ЕУ.

За који год датум да се договоре, фокус састанка Вучића и Тачија биће првенствено на елементима нове фазе дијалога ради свеобухватне нормализације односа и правно обавезујућег споразума, док ће имплементација до сада постигнутих договора бити на другом месту, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Европска служба за спољне послове у контакту је са обе стране у дијалогу када је реч и о наставку техничког дела разговора.

Приштина је отказала учешће на претходној рунди техничког дијалога, који је био планиран за 7. јун, због незадовољства агендом односно разговорима о томе докле се стигло у изради нацрта о Заједници српских општина.

У Бриселу нису могли да потврде да ли ће због оваквог става Приштине бити промене агенде техничког дијалога, али су навели да ће се разговарати ”о свим договорима које нису испунили било Београд, било Приштина”.

У овом тренутку нема најава да би се технички дијалог Београда и Приштине могао одржати пре дијалога на високом политичком нивоу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво