Дачић и Чапутович о подршци Пољске евроинтеграцијима Србије

Србија и Пољска ће наредне године обележити 100 година од успостављања дипломатских односа, а министри спољних послова, Ивица Дачић и Јацек Чапутович, сагласили су се у Београду да две земље имају добру сарадњу и да Пољска подржава евроинтеграције Србије.

Министри су на заједничкој конференцији за новинаре оценили да, иако су званично дипломатски односи успостављени безмало пре једног века, сарадња двеју земаља је постојала вековима пре тога.

Стога се очекује да у складу са тако добрим историјским односима у наредном периоду две земље развију још боље међусобне односе, као и односе двају народа.

"Ми смо пријатељске земље и пријатељски народи. Можда нисмо довољно радили на операционализацији и развијању наших пријатељских односа, пре свега имајући у виду све проблеме са којима смо се сви заједно суочавали у претходним деценијама, али ми смо веома задовољни да данас можемо да кажемо да Пољска представља једну од земаља ЕУ која је један од главних заговорника тезе о проширењу ЕУ", рекао је министар спољних послова Србије.

Дачић је истакао и да је задовољан поводом који је довео до данашњег сусрета, а то је отварање "Београдске конференције".

Реч је о конференцији која, додао је, представља конкретан показатељ и пример помоћи Пољске када су у питању европске интеграције Србије, а служи и за размену искустава у оквиру преговора са ЕУ.

Како је навео, Србија је задовољна нивоом економске размене две земље, која је данас прешла милијарду евра, односно која је прошле године износила готово милијарду и 200 милиона евра, док је у прва четири месеца ове године она износила око 380 милиона евра.

"Забележен је раст робне размене и ми се надамо да ће из годину у годину та размена бити све већа", рекао је Дачић и додао да је Пољска осми спољнотрговински партнер Србије, а да је пети када је реч о земљама чланицама ЕУ.

Дачић је захвалио Пољској што у последњим годинама има уздржан приступ по питању Косова и Метохије, иако су раније власти признале једнострано проглашење независности.

"Пољска практично нема дипломатске односе са Приштином, гласали су уздржано у Унеску иако су признали независност Косова", истакао је Дачић.

Додао је да је упознао Чапутовича са концептом српске стране, односно да Београд жели дијалог и разговора, а да је једино што не жели и на шта није спреман јесте прихватање једностраних потеза, унилатералне потезе.

"И против смо политике коју Приштина заступа да је све већ решено и да они немају потребе да испуњавају било какве договоре или да уложе напоре да се дође до неког компромисног решења", додао је Дачић.

Чапутович је навео да је данашња посета потврда добрих односа две земље, и да Пољска жели да и даље јача те односе, као што жели да се ојача и сарадња, како економска, тако и културна, као и у оквиру међународних органиација.

Истакао је да Пољска подржава аспирације Србије за прикључење ЕУ и навео да је то циљ пољске спољне политике.

"Наш циљ је да преносимо своја искуства. Ми подржавамо процес проширења ЕУ и то је циљ наше спољне политике. Ценимо и интензивне напоре српске Владе да се реформише. Надамо се и разговарали смо о томе да ће Србија отварати нова поглавља", рекао је Чапутович.

Сагласио се са Дачићем да је економска сарадња две земље из године у годину све боља.

Говорећи о Косову и метохији, Чапутович је рекао да је са Дачићем разговарао о тренутним односима Београда и Приштине и позвао на наставак разговора по том питању.

"Желео бих да и Србија и Косово буду у ЕУ, јер и чланство може да доведе до решавања проблема. Треба урадити тако да билатерални односи, који су тешки и историјски оптерећени не буду препрека на путу ка ЕУ", рекао је Чапутовић.

Србија може у иницијативу "три мора"

Министари Дачић и Чапутович сагласили су се да је веома важно омогућити инфраструктурно повезивање земаља Западног Балкана и ЕУ.

Дачић је навео да Србија, нажалост, није део иницијативе "три мора", јер нема излаз ни на једно, и додао да сматра да је то само формално тако, и да претпоставља да ће суштински и друге земље које се налазе у залеђу тих мора имати активну улогу у пројектима.

"Оно што је заједничка црта у свим идејама, па уосталом и у западнобалканској иницијативи у оквиру Берлинског процеса, јесте повезивање. Када је реч о повезивању, ту је инфраструктура питање број један, што значи да ми на Западном Балкану имамо и даље проблема, без обзира што смо били у једној држави не постоје ауто-путеви између свих главних градова, не постоје добри аеродроми, луке, енергетска инфраструктура", рекао је Дачић.

Чапутович је истакао да у иницијативу "три мора" улази 12 држава од Естоније, до Бугарске, и да је њен циљ развој инфраструктуре у оквиру ЕУ између севера и југа.

"Ништа не смета да тој иницијативи приступе и земље Западног Балкана, јер треба подржавати развој инфраструктуре имеђу држава Западног Балкана и ЕУ", рекао је Чапутович.

Дачић је додао да Србије од Пољске не тражи помоћ када је реч о парама, већ да тражи само помоћ да нам се отворе врата и да та врата буду отворена за улазак у ЕУ онако како која земља заслужује.

Истакао је да ће Србија своје испунити на путу ка ЕУ, да је то њено стратешко опредељење, и да односи са Русијом немају везе са чланством у ЕУ и нису међусобно супротстављени.

Додао је да евроинтеграције Србије не треба оптерећивати питањем Косова и Метохије и додао да Београд жели да се нађе решење, али да буде компромисно и да и Приштина испуни оно што је договорено.

Чапутович се сложио са Дачићем да Пољска што се тиче финансирања не може много да учини, јер и она сама користи економску помоћ ЕУ и додао да могу да допринесу разумевањем.

"Можемо да подржавамо политички и да позивају ЕУ да се не затвара за европске тежње земаља Западног Балкана", рекао је Чапутович.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво