Дачић: Чланство у ЕУ начин темељне промене и модернизације

Садашње генерације европских лидера добро схватају значај европске перспективе за економски развој и стабилизацију Балкана, као што и Србија разуме чланство у ЕУ као начин темељне промене и модернизације друштва и државе, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић је, отварајући Другу београдску конференцију, поновио да је стратешки приоритет Србије чланство у Европској унији, а пут ка чланству у ЕУ историјска шанса за модернизацију и промене, у складу са европским вредностима и стандардима,

"Балкан и ЕУ су потребни једно другом што је и основна порука Самита у Софији. Такође, желим да поменем и важност позитивних порука из Стратегије проширења, јер одређивање индикативног датума за Србију и Црну Гору, као тренутно најнапреднијих у том процесу, ствара позитиван импулс за убрзање унутрашњих реформи", казао је Дачић.

Са друге стране, у решавању комплексног питања Косова и Метохије кроз дијалог Београда и Приштине, Србија је од почетка посвећена постизању компромисног, праведног и трајног решења, које ће несумњиво допринети стабилности и безбедности целог региона и Европе, истакао је Дачић који је конференцију отворио заједно са пољским министром спољних послова Јацеком Чапутовичем.

"Циљ наших напора је да се на Косову и Метохији обезбеде услови за нормалан живот свих грађана, без обзира на националност. У том смислу, посебно нам је важна и драгоцена подршка Ваше земље", навео је Дачић.

Односи између Србије и Пољске су, рекао је Дачић, свеобухватни и добри. 

"Верујем да ће се редован политички дијалог на високом и највишем нивоу, као и спремност за продубљивање и даље јачање сарадње између наше две земље, наставити и за време Вашег мандата", казао је Дачић.

У годинама које су иза нас, Пољска је постала важан економски партнер Србије, рекао је Дачић, истичући да је искрено верен да ће Чапутович учинити све да економски односи ојачају и буду динамичнији, као и да ће све већи број пољских компанија пронаћи свој интерес за улагање и пословање на српском тржишту. 

"Са наше стране постоји спремност да се томе значајно допринесе и уверен сам да, захваљујући обостраним напорима, али и Вашем личном ангажовању, резултати неће изостати", поручио је Дачић.

Он је навео да Друга београдска конференција представља јединствени облик сарадње и да је наставак претходне, која је одржана пре годину дана у Варшави. 

Конференција чији је циљ размена искустава између представника различитих институција две земље у процесу приступних преговора са ЕУ, представља и посебан формат којим је обогаћена сарадња, али и добијена посебна одговорност за стање у области билатералних односа, рекао је Дачић.

Дачић је учеснике конференције позвао пруже подршку својим искуством, знањем и добром вољом коју од почетка показују. 

"Уверен сам да ће ова конференција поставити чврсту основу за разумевање и размену искустава како позитивних, тако и негативних, за серију будућих сусрета који треба да донесу конкретне резултате", рекао је Дачић.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 13. јун 2018, 13:32)
anonymous [нерегистровани]

Dacic.....

Covjek legenda... u Moskvi komunista....u Beogradu...liberalni kapitalista.......