Вучић: Односи Србије и Немачке квалитетни и садржајни

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи будућег седишта aмбасаде Немачке у Београду и том приликом истакао да ће та зграда бити сведок важних разговора Србије, у којима Немачка игра једну од кључних улога.

Председник Србије Александар Вучић уверен је, каже, да ће немачки надзор а српски радници и инжењери на најбољи начин обавити посао око изградње нове зграде амбасаде Немачке. 

"Уверен сам да ће ова зграда красити једну од најлепших улица у Београду, Улицу кнеза Милоша, али да ће бити и сведок важних разговора Србије у којима Немачка игра једну од кључних улога", истиче Вучић.

Додаје да су односи између две државе у прошлом веку били динамични, са успонима и најтежим могућим падовима.

"Али смо их међусобним разумевањем и поверењем унапредили и они су данас, како је рекао и господин (изасланик немачког Министарства за европске послове Кристијан) Хелбах, на највишем нивоу у нашој савременој историји, квалитетни и садржајни", објашњава председник Србије. 

Каже да жели да изрази велику захвалност канцеларки Ангели Меркел, која је својом одговорношћу, озбиљношћу и посвећеношћу допринела очувању мира и стабилности у региону, посебно покретањем Берлинског процеса, који Србија подржава.

"Знам да у нашој земљи када људи чују синтагму 'мир и стабилност', обично мисле да је реч о политичким флоскулама. Није, не постоји ништа важније од тога, не постоји ништа значајније од тога", сматра Вучић. 

Напомиње да је повећање плата и пензија и одржавање тога на здравим ногама могуће када имамо мир и стабилност.

"Као што је Хелбах рекао, ми и данас живимо у региону у којем има много проблема, а не да неко предвиђа да ће их бити за 10 година. Рекао бих да је економска сарадња између наше две земље на изузетном нивоу, Немачка је постала први партнер Србије у трговинској размени и то се неће мењати у наредних 20 година, то је извесно. Такође је и највећа земља извозник и највећа земља увозник производа из Србије", додаје Вучић. 

Каже да је Србија спремна за јачање и унапређење билатералне сарадње.

"Надам се да ће то бити и жеља Немачке. Такође смо захвални Немачкој на подршци на нашем европском путу. Србија је уложила велике напоре ка чланству у ЕУ, на унапређењу регионалне сарадње, а рекао бих и показала озбиљност у решавању проблема", закључује Вучић.

"Немачка да саслуша нас, као што и ми слушамо комшије"

Председник Србије Александар Вучић позвао је званични Берлин да, пре него што доноси одлуке о Србији, покаже такво поштовање према нашој земљи да саслуша шта Београд мисли и жели, као што то Србија чини и са онима са којима је у прошлости разговарала само када је била притиснута. 

Вучић је то рекао у обраћању на свечаности полагања капсуле у темеље нове зграде амбасаде Немачке у Београду. 

Председник Србије је изразио наду да ће Европа оставити отворена врата за Србију.

Истакао је да Србија жели да буде чланица ЕУ, али и да исто тако жели да покаже одлучност у мењању себе и сопствених навика и односа према будућности, што је, истакао је, кључно.

Указао је да је најлакше да се осврћемо на теме из прошлости, када говоримо о будућности, али је неопходно, према његовим речима, да размишљамо како да променимо земљу, да размишљамо о деци и да знамо да рад доноси набољи резултат. 

Вучић је рекао да би могао Хелбаху, када прича о владавини права, да каже да су у многим областима и неке чланице ЕУ на нижем нивоу од Србије, па и у економији.

Али то, истакао је, није нешто чиме бисмо морали да се хвалимо, нити би то био задовољавајући ниво. 

"Морамо себе да мењамо, поправљамо, да унапређујемо ситуацију у Србији, да размишљамо о својој будућности", истакао је Вучић. 

Објаснио је да кад каже да мењамо себе, мисли на то да ћемо имати још једно два-три пута повећање пензија и плата, захваљујући дисциплини и одговорности државе, али да имамо свест о томе да после та три повећања неће бити новца, нити ће нам пасти с неба, ако не будемо више радили.

Мораћемо, каже, да радимо више, да би зарадили више новца, да не тражимо изговор у неком другом, да не мислимо да можемо неодговорно и лагодно да живимо. 

"Кад то променимо, бићемо једна од најуспешнијих нација у ЕУ, где год да будемо", рекао је Вучић.

Надамо се, каже, да ће ЕУ оставити врата отворена за Србију, јер ми желимо да будемо део ЕУ, али морамо и да покажемо одлучност у мењања себе и сопствених навика.

"Да побегнемо од завереничких теза и тема, да размишљамо како да променимо земљу, да размишљамо о деци и да знамо да рад доноси најбољи резултат", приметио је Вучић.

Најавио је да ће ускоро присуствовати отварању велике немачке фабрике у Крушевцу, која ће запослити 2.500 радника, нешто на шта се у том граду чекало деценијама.  

Са председником Србије, којег је дочекао амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, радове је обишао и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Временску капсулу, на коју су, поред данашњег датума, утиснуте речи на немачком "полагање камена темељца – немачка амбасада Београд, изградња нове зграде", положили су председник Вучић, амбасадор Дитман, градоначелник Радојичић и изасланик немачког Министарства спољних послова за југоисточну Европу Кристијан Хелбах. 

Нова зграда aмбасаде Немачке налази се на старој адреси, Кнеза Милоша 74–76, а рок за завршетак радова је 2020. година.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво