Расправа о избору гувернера НБС, о амандманима у петак

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о избору гувернера Народне банке Србије Јоргованке Табаковић, коју је за ту функцију предложио председник Александар Вучић, као и о више законских предлога, међу којима су измене Закона о локалној самоуправи и платама у агенцијама и другим организацијама. Наставак заседања парламента био је буран, па су седницу обележиле бројне паузе.

19.25 – Посланици завршили начелну расправу о реизбору гувернера НБС, као и више законских предлога. Претрес амандмана у петак.

13.05 – Буран ток седнице парламента, председавајући Верољуб Арсић морао да одреди паузе како би посланици, како је рекао, "смањили емоције и како би им спао адреналин".

11.05 – На почетаку седнице полемика ДС-а и СНС-а, опомена за Милојичића.

10.40 – Посланици наставили расправу о избору гувернера НБС.

Наставак начелне расправе о реизбору гувернера Народне банке Србије Јоргованке Табаковић и другим актима био је буран, па су седницу обележиле бројне паузе. Посланици ће расправу наставити у петак када ће разматрати амандмане на предложена законска решења.

Посланик ДС-а Радослав Милојичић добио је опомену у Скупштини Србије током полемике његовог партијског колеге Балше Божовића и шефа посланика СНС-а Александра Мартиновића.

Председавајући Верољуб Арсић је због серије полемика одредио петоминутну паузу.

Милојичић је добацивао из посланичких клупа, али се у преносу није могло чути шта је говорио и због чега је добио опомену.

Божовић је у парламенту најпре говорио о предлозима закона које је образложио министар Бранко Ружић, цитирајући његову јучерашњу изјаву да је циљ закона да управа буде ефикаснија, али је утврдио да то није тако у пракси и није у складу са оним што се дешава на терену.

Навео је да један члан руководства СНС-а посећује општину Параћин и покушава да наметну већину која није у складу са вољом грађана на изборима, како би председник општине Параћин Саша Пауновић био смењен.

Серија полемика је почела када је посланик Божовић споменуо Зорана Милојевића Зељу који, по његовим тврдњама, батинашима у Параћину жели да прекроји власт.

Одговорио је Александар Марковић из СНС-а рекавши да је Божовић, који све најгоре прича о СНС и њеним чланима, најгрубље прекршио достојанство Народне скупштине.

"Што је још горе, силне неистине је употребио када је говорио о Параћину. Помињао је некаквог Зељу или шта је већ помињао", рекао је Марковић и додао да том општином влада "група криминалаца предвођена параћинским деспотом Сашом Пауновићем".

Поручио је Божовићу да нико не жели да руши изборну вољу и да не измишља батинаше, истичући да СНС нема везе са тим и да ће власт у Параћину (коју води ДС) заменити грађани на изборима.

Шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић је рекао да је прекјуче претучен Божидар Милић стар 48 година, коме су оба ока затворена, од стране батинаша Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и Бошка Обрадовића само зато што је питао оне који су блокирали путеве џиповима и БМВ зашто то раде.

О батинашима, каже Мартиновић, причају они који су полицијским чизмама газили и убили Ранка Панића и који су 2008. године слали бригаде да насилно руше власт по општинама која није била по њиховој вољи.

Маја Гојковић је прочитала делове жалбе председника општине Параћин Саше Пауновића рекавши да он блати Србију и да ће по томе бити упамћен.

Рекла је да се Пауновић жалио на изборне резултате грађана и додала да јој није јасно зашто СНС не би формирала власт тамо где је народ гласао за ту странку.

Полемика посланика ДС-а и СНС-а се наставила, а у њу се укључила и Александра Јерков из ДС-а.

Маја Гојковић је затражила у наставку од Балше Божовића да јој се извини за, како је рекла, лажи и измишљотине које износу у директном телевизијском преносу.

"Очекујем да Балша устане и да ми се извини за лажи измишљотине које овде износи у директном телевизијском преносу... Застрашује ме како је завршио свој говор да ће се једног дана појавити неки већи насилници од насилника које он овде спомиње и да ћемо сви онда видети", рекла је Гојковићева.

Како је додала, није свеједно видети да у парламенту, где се расправља о жалби председника општине Параћин Саше Пауновића, мањина терорише већину.

"Без обзира што претите, овако изгледа демократија коју ви најављујете. Само ме упозорите да скинем наочаре пре него што крене да се спроводи та демократија у Србији, да ме не повредите баш јако", додала је Гојковићева.

Посланица ДС-а Александра Јерков је упитала "на шта ова седница личи" и оценила да Гојковићева добија реч кад год то затражи "мимо свих правила по Пословнику".

"И ви јој то дозовољавате. То је слика и прилика Србије коју ви правите, Србије у којој је онима из СНС дозвољено све, а осталима ништа", рекла је Јерков.

Председавајући Арсић је рекао да му је јако тешко да води седницу, јер из клупа ДС-а чује лупање, викање и додао да то није доживео за све године колико је посланик, а био је, подсећа и опозиција када је ДС вршила власт, па "није радио такве ствари".

"Нисте дозвољавали Маји Гојковић да се обрати Скупштини, ометали сте је све време", рекао је Арсић.

Обраћајући се из посланичких клупа Маја Гојковић је рекла да су демократе данас изнеле неистину да је она за Пауновића рекла да је "издајник"

Шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић цитирао је говорећи о блокадама саобраћаја италијанског писца Курција Малапартеа да је "хаос добар, али само кад је добро организован".

"Тај хаос им очигледно није успео. Нови председник ДС-а Ђилас им је рекао да отворе рафалну паљбу по посланицима СНС-а. Нисмо се ми плашили Ђиласа ни када је био на власти, а камоли сада када не представља ништа, сем тајкуна који се обогатио на грбачи народа", рекао је Мартиновић.

На власт су дошли, додаје, насиљем, паљењем Скупштине, упадали су митраљезима у НБС...

"Позивам Зорана Живковића и остале да врате уметничке слике и фотеље из Скупштине. Прошло је 18 година. Крајње је време да лопови врате оно што су украли грађанима", рекао је Мартиновић.

Зукорлић: Ажурирати бирачки списак мањина

Посланик Странке правде и помирења Муамер Зукорлић изјавио је у Скупштини, где је у току расправа између осталог и о изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина, да ће подржати већину предложених закона, а осврнуо се и на Закон о националним саветима.

Говорећи о бирачком списку за националне савете, Зукорлић каже да сам принцип уписа у бирачки списак сматра спорним због политизације која, каже, компликује ту процедуру.

"Наше искуство је да су бројне манипулације биле присутне код самог бирачког поступка јер га спроводе локалне управе које су опет под контролом појединих политичких партија", каже Зукорлић.

Истиче да је потребно заштитити тај поступак и додатним посматрачима од представника свих листа, али и другим механизмима.

"Ми смо рецимо 2010. године имали прилику да је преко 20.000 већ уписаних људи онемогућено да гласају због манипулација са бирачким списком, јер су премештани људи са адресе на адресу и разним другим злоупотребама нису били у могућности да изврше своје бирачко право", рекао је Зукорлић.

Наводи да је потребно да се припадницима националних заједница у дијаспори омогући да гласају и на овим изборима по моделу парламентарних избора преко Министарства спољних послова, конзулата, дипломатских представништава.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић каже да су 2010. године постојале неправилности, али да је 2014. године измењен закон у делу који се односи на спровођење изборе, те да је тада сама процедура спровођења била много боља.

"Што се тиче деполитизације, она је важна, пре свега због тога што Национални савети нису облик политичког деловања, већ очувања традиције, културе и језика и наравно да смо сви свесни чињенице да овде не говоримо о деполитизацији него смањењу прекомерне политизације", рекао је Ружић.

Додао да је намера ресорног министарства да смањи политизацију.

Када је реч о упису у посебни бирачки списак, Ружић је рекао да ће Министарство радити на томе да тај списак унапреди, ажурира и повеже са јединственим бирачким списком што није био случај до сада.

Посланици обједињено расправљају о 14 тачака дневног реда

Посланици власти су током јучерашње расправе указали да је Јоргованка Табаковић у свом шестогодишњем мандату, који је почео у августу 2012. године, остварила значајне резултате, а опозиција је критиковала њен избор, наводећи да је "морално неподобна да обавља тај посао".

Парламентарци обједињено расправљају о 14 тачака дневног реда.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је јуче образлажући законе рекао да они имају за циљ да трансформишу управу у ефикаснији, професионалнији и модернији сервис грађана Србије.

Посланици расправљају о предлогу за избор вицегувернера Народне банке Србије, који је поднела гувернер НБС, избору чланова Одбора Агенције за борбу против корупције, на предлог Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја, као и на предлог УНС и НУНС, као и о Предлогу одлуке о избору председника судова. 

Разматра се Предлог закона о измени и допуни Закона о државној управи, Предлог закона о изменама и допунама Закона о матичним књигама, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавним агенцијама, које је поднела Влада Републике Србије. 

Народна скупштина разматра и Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина, Предлог закона о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама, које је такође поднела Влада Србије. 

Народни посланици ће претресати и Предлог закона о изменама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Србије, који су поднели народни посланици Студенка Ковачевић, Милетић Михајловић, Дарко Лакетић и Дејан Раденковић, као и Предлог закона о потврђивању Додатног протокола Европској повељи о локалној самоуправи о праву да се учествује у пословима локалних власти. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво