"Регионална сарадња битан део процеса приступања ЕУ"

Заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Матеја Норчич Штамцар каже да регионална сарадња и добросуседски односи представљају битан део процеса приступања ЕУ, доприносе стабилности и помирењу и решавању свих проблема из прошлости.

Штамцар је на конференцији "ЕУ, Србија и Западни Балкан - имплементација европских вредности и стандарда", рекла да ЕУ подржава иницијативе које охрабрују помирење и сарадњу између младих људи у региону кроз различите механизме и промовишу толерантност, солидарност и сарадњу.

"Само тако регион може да напредује. Ми ћемо остати подршка Србији и другим земљама у региону и наставићемо да подржавамо политичке и економске реформе и убрзање на путу ка ЕУ", навела је Штамцар.

Наводећи да је у првој половини године усвојена Стратегија за Западни Балкан, као и Извештај о напретку, Штамцар је рекла да је одржан и Самит у Софији у мају, који је организовало бугарско председавање и који је први Самит који је за последњих 15 година имао за тему проширење ЕУ са шест земаља Западног Балкана.

"Србија је потврђена као неко ко је на водећој позицији од стране Европске комисије и других држава чланица, с обзиром да је потврдила посвећеност Западном Балкану", додала је Штамцар.

Каже да постоји отворена прилика за Србију и за остатак региона, те да ту прилику треба искористити. 

"Ова динамика ће бити успешна само ако Србија и остале земље убрзају неопходне реформе које морају да ураде", навела је Штамцар. 

У име амбасадора Бугарске Ратка Влајкова на конференцији, која је организована како би се сублимирали напори Бугарске да за време свог председавања Саветом ЕУ подстакне проширење сарадње између Бугарске и Србије са акцентом на поспешивање универзалних вредности ЕУ - владавину права, развијање добросуседских односа, приватног предузетништва, образовања и културе, обратио се аташе бугарске амбасаде Детелин Димитров.

Димитров је истакао да је јачање процеса евроинтеграција у региону Западног Балкана у функцији јачања регионалне сарадње. 

"Основни циљ нашег председавања је подршка регионалној сарадњи и у том смислу развоја добросуседске сарадње и то посебно у областима економске сарадње, образовања и културне разноликости региона где су права мањинских заједница кључна за стабилизацију у региону", рекао је Димитров. 

Додао је да иако постоји недвосмислена жеља и залагање свих земаља за унапређење економске сарадње, односи се одвијају споро, уз бројна ограничења.

"Пример добросуседске сарадње Бугарске и Србије постао је за многе инспиративан", рекао је Димитров и додао да су стабилизацијске прилике у региону у сенци решавања међусобних суседских проблема, те да у том погледу, каже, спорови између појединих земаља су на добром путу да се реше.

"Нормализација односа Београда и Приштине била је у привременом застоју, али се захваљујући најновијим напорима Брисела и одговорних фактора, очекује наставак преговора и нормализација односа", рекао је Димитров.

"Европа ако жели да одржи свој идентитет, мора и да га ојача"

Потпредседник Међународне уније власника некретнина Едо Пиркмајер наводећи да је Европа у савременом свету из дана у дан све важнија, као и да се релације у свету доста мењају, навео је да Европа ако жели да одржи свој идентитет, мора и да га ојача, те да није битно само ојачати ЕУ као организацију, већ ојачати и европске вредности.

"ЕУ нас неће ослободити тешкоћа које имамо, нити је ослободила тешкоћа оне који су данас чланови ЕУ. Свако има своје проблеме, али начин решавања тих проблема је другачији. Темељи се на договору", истакао је Пиркмајер.

Председник Српске групе Трилатералне комисије Јован Ковачић навео је да се земље региона морају удружити како би се одупрли изазовима на унутрашњем и међународном плану.

Истакао је да ако је земљама у региону циљ да уђу у ЕУ, онда је потребно да прихвате да су реформе потребне пре свега зарад самих земаља Западног Балкана.

"Тиме ћемо добити не само бенефите, већ ћемо унапредити стабилност региона и доказати да смо сазрели као народи и државе", рекао је Ковачић. 

Додао је да се заједничким снагама и те реформе могу спровести, те да је дужност свих у региону да превазиђу разлике. 

"Ми смо ратовали крваво, како само браћа могу између себе и те ратне ране нас још увек оптерећују и користе се када год је потребно у неку ситну политичку сврху. Та сврха кошта цео регион", рекао је Ковачић и додао да данас више не постоје изговори да једни другима у региону не пруже руку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво