Козарев: Неистина је да Београд није испунио обавезе

Тврдња главног преговарача Приштине Авнија Арифија да његова страна никада није прекидала дијалог са Београдом и да Београд није испунио обавезе преузете Бриселским споразумом не може се назвати никако другачије него неистином, поручио је заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

У изјави достављеној медијима, Du[an Козарев подсећа да је поред више неформалних блокада, Приштина била чак одлуком парламента привремених институција на КиМ на више месеци званично обуставила учешће у дијалогу, а да је тамошња влада почетком марта ове године формалном одлуком одбила да уђе у процес оснивања Заједнице српских општина.

Томе треба придодати низ изјава албанских политичких званичника у Приштини да успостављање Заједнице српских општина треба условити пријемом самопроглашеног Косова у Уједињене нације, те одбијања учешћа на разговорима у Бриселу на којима је ЗСО примарна тема.

"Како се све то може назвати него блокадом дијалога", запитао је Козарев.

Заједница српских опшина, навео је, није само један од елемената Првог бриселског споразума, јер на њу се односи првих шест од петнаест тачака тог документа, тако да није најважнији резултат дијалога само за Београд, већ је објективно најважнији. 

Као такав је, каже, и званично део спољне политике Европске уније као посредника у дијалогу и гаранта спровођења договореног.

"Београд је све своје обавезе које проистичу из Првог бриселског споразума испунио, и сваки покушај Приштине да успостављање Заједнице српских општина услови нечим што није интегрални део тог споразума јесте најогољенија самовоља и избегавање обавеза преузетих у преговарачком процесу", истакао је Козарев.

По ко зна који пут, поручио је, наглашавамо да је Београд доследно опредељен за дијалог, али за дијалог је потребно двоје, као и обострана воља да се оно што се договори и спроведе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво