Чепурин: Могуће дубље укључивање Русије у косовски проблем

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин каже да је могуће "дубље" укључивање Русије у косовски проблем, ако такви предлози буду стизали, и истиче да ће Москва бити на страни Београда и подржати одлуку коју Србија и српски народ сматрају прихватљивом.

"Русија и Србија доследно подржавају једна другу у међународним организацијама поводом актуелних политичких питања. Посебно место овде заузима проблем КиМ, где се Београд налази под ултимативним притиском традиционалних србомрзаца", написао је Чепурин у ауторском тексту за Политику поводом Дана државности Руске Федерације, 12. јуна.

Према његовим речима, "Москва је била, јесте и биће на страни Београда, и то много вреди".

"Наш став остаје непромењен – подржаћемо ону одлуку коју ће Србија и српски народ сматрати прихватљивои за себе. Полазимо од тога да је правни основ за договор Резолуција Савета безбедности УН 1244", наводи руски амбасадор.

Како каже, "наравно, могу да се појаве могућности за још дубље укључивање Русије у процес регулисања, ако такви предлози буду стизали".

Чепурин примећује да се у последње време понекад изводе паралеле између Косова и Крима, али указује да су Крим и Косово две потпуно различите приче.

"Макар због тога што је Косово било отргнуто од Србије без поштовање Декларације о међународном праву УН из 1970, док се Крим одвојио у складу са начелима Декларације", појашњава он.

Напомиње да је у одузимању Косова од СРЈ кључну улогу одиграо спољни фактор – директан војни удар НАТО-а на Југославију.

"Крим је Русија, а Косово је – Србија. То није само парола, то је правна реалност која мора да се поштује", наглашава Чепурин.

Односи од поверења 

Амбасадор Русије у тексту наводи и да није тајна да Москва посвећује посебну пажњу везама са Београдом које се, каже, темеље на односима од поверења између руководстава наших држава, између председника Русије Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића, али и на корисним економским везама и вишевековном културном и духовном јединству.

"На свету нема много народа који су нам толико блиски као српски народ", истиче руски амбасадор.

Ипак, оцењује да Србија и Русија нису досегле границу могућности у развоју пријатељских веза.

"Тешко да ће ситуација у свету постати безбрижна, али се пред руско-српским односима отвара много перспектива и могућности. Потрудићемо се да их заједно остваримо", написао је Чепурин.

Говорећи о циљевима своје земље, каже да су сада пред Русијом амбициозни задаци унутрашњег развоја, те да је у наредних шест година планирана реализација "12 националних суперпројеката невероватног обима".

Ови унутрашњи задаци су, наводи, тесно повезани са водећом улогом Русије у модерном свету.

"Наша земља историјски има функцију карике која повезује. У томе је још једна сличност са Србима: Србија спаја запад и исток јужне Европе, а Русија читаву Европу и Азију – Евроазијски континент", закључио је амбасадор Чепурин.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво