Командант Кфора: Резолуција 1244 је наша Библија

Резолуција 1244 је наша Библија, и ми смо овде на основу 1244 и док је она на снази ништа се у основи неће променити, рекао је командант Кфора Салваторе Куочи.

Салваторе Куочи је оценио да је безбедносна ситуација на читавом Косову мирна и стабилна и да у том погледу нема већих разлика између југа и севера Косова.

"Нема знакова или доказа о било каквом ризику или неком насилном догађају за било ког грађанина на Косову. Међутим, ако буде било каквог упозорења за нарушавање безбедносне ситуације, Кфор је спреман да предузме све мере да би Косово било сигурно", рекао је Куочи у емисији "Слободно српски" емитованој на РТК 2.

Куочи је, говорећи о бројним инцидентима у протеклих месец дана у којима су жртве били Срби и њихова имовина, рекао да је ситуација за сада под контролом, као и да Кфор процењује да ли су ови случајеви етнички мотивисани или не.

Према његовим речима, ти догађаји не представљају претњу за безбедност Косова, иако доприносе повећању тензија.

"Ми рачунамо на свакога у региону да покаже умереност, зато што је у овом тренутку веома значајно да не буде ескалације у том смислу. До сада је све било у реду, тако да не желимо да било који инцидент буде коришћен или злоупотребљен да би повећао тензије", рекао је Куочи.

"Важно расветлити убиство Олвиера Ивановића"

Упитан о решавању убиства лидера грађанске иницијативе "Слобода, правда, демократија" Оливера Ивановића, он је рекао да Кфор не учествује у њој, али да је спреман да то учини уколико се то затражи од те војне мисије.

Како је оценио, у безбедносном смислу за читав регион је веома важно да се ово убиство расветли.

"Мислимо да је од велике важности да се пронађу починиоци овог убиства, пошто је то нешто што би требало решити због безбедности читавог региона и да се такође гарантује спровођење и функционисање закона и на северу Косова", рекао је Куочи и додао да би било значајно да Београд и Приштина раде заједно на решавању тог случаја.

Упитан да прокоментарише случај изградње магистралног пута у близини Манастира Високи Дечани и каква ће реакција Кфора бити ако се настави са градњом пута, Куочи је рекао да се то тренутно не дешава и да читава међународна заједница, а не само Кфор, раде на томе.

Говорећи о намери Пришитне да трансформише Косовске безбедносне снаге у Оружане снаге Косова, Куочи је оценио да би то требало да се догоди путем уставних промена, као и да ће Кфор, уколико дође до те трансформације путем закона, а не и кроз реформу устава, преиспитати своју мисију.

"То ће бити предмет одлуке Северноатлантске комисије. То је политички ниво и то ће се десити на нивоу НАТО-а. Резолуција 1244 је наша Библија, и ми смо овде на основу 1244 и док је она на снази ништа се у основи неће променити", рекао је Куочи.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво