"Проширење ЕУ важно за стабилност и безбедност"

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да политика проширења Европске уније представља један од најважнијих инструмената ЕУ, не само у стабилизацији региона и помоћи постизању економског просперитета, већ и постизању стабилности и безбедности ЕУ као целине.

"То је, надам се, недвосмислено потврђено још једанпут на недавно окончаном Самиту у Софији чињеницом да је пуноправно чланство у ЕУ једина стратешка опција за партнере на Западном Балкану", рекао је Дачић на годишњем састанку министара иностраних послова држава чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) који се одржава у Сплиту.

Министар је истакао да се Србија показала као равноправан и поуздан партнер ЕУ у претходним годинама изразивши задовољство што је то препознато, имајући у виду значајну политичку посвећеност која је у то уложена.

Према његовим речима, Србија је посвећена процесу приступања ЕУ, у оквиру којег је до сада отворила 12 преговарачких поглавља и циљу да их отвори што више у што краћем времену, како би целокупан државни апарат могао да буде усредсређен ка кључном и јединственом циљу, а то је пуноправно чланство у ЕУ.

"Нама, као и осталима на Западном Балкану, од непроцењиве је важности да се процес интеграција, који је првенствено процес дугих и тешких реформи, настави несметано, уз очекивање да ће недвосмислена подршка и разумевање долазити од свих чланица ЕУ. Напредак сваког од нас појединачно у процесу ЕУ интеграције има позитиван ефекат и на остале у региону", истакао је министар.

Дачић сматра да поред залагања за стабилност у региону, сви заправо раде на одрживости и напретку економија.

Значајни резултати Србије 

У том контексту је навео да је Србија остварила значајне позитивне резултате у претходној години.

"Стопа незапослености је смањена са готово 26 посто на данашњих 13, а незапосленост међу младима са 51 на 33 процената. Сви се у региону суочавамо са 'одливом мозгова', али очекивани економски раст за наредни период и планиране стране инвестиције, створиће, можемо бити сигурни, и могућности за запошљавање, нарочито младих", напоменуо је Дачић.

Са друге стране, како је указао, говорити о одрживој стабилности немогуће је без препознавања заједничких интереса и пуне подршке регионалној сарадњи, која је, како сам већ напоменуо, један од равноправних стубова наше спољне политике.

Он је истакао да у пружању доприноса јачању регионалне сарадње, Србија посебну пажњу придаје активностима у оквиру такозваног "Берлинског процеса", напомињући и да се најозбиљније припрема за предстојећи Самит у Лондону, који ће поред, како је навео, већ уходаних тема, покренути и питање безбедности, и регионалну повезаност у том смислу.

Осврнуо се и на питање безбедности, указујући да су "напуштање мултилатерализма, сукоби на границама Европе, јачање десничарских покрета, популизма и општа радикализација и банализација политичке сцене, тероризам који и даље опстаје и поред пораза Исламске државе, миграције, излазак Уједињеног Краљевства из ЕУ, само неке од опомена које подсећају на неопходност да Европа и Европска унија јачају и уједињују се, како би оствариле заједничке интересе на континенту и према спољном свету".

"Мигрантска криза се понавља са новим изазовима"

Што се тиче миграција, Дачић је указао да се криза понавља, не у истом обиму, нити истог интензитета, али са новим таласима, рутама и изазовима.

"Чак и ако не утиче поново на Србију директно, спремни смо да наставимо са конструктивном сарадњом и да радимо заједно са свима вама у решавању овог заједничког проблема", поручио је шеф срспке дипломатије.

Он је истакао да припадност ЦЕИ, која представља оквир за унапређење регионалне сарадње и бржу европску интеграцију, за Србију је веома значајно, нарочито у светлу преговора о приступању ЕУ.

"Без обзира на друге формате и организације, ЦЕИ је успела да остане актуелна. Србија и њене институције, на локалном нивоу, универзитети, НВО сектор, препознали су у пуном обиму капацитете фондова и позива за сарадњу који долазе из ЦЕИ. Потврда великог интереса Србије лежи у чињеници и да је, на управо завршеном позиву ЦЕИ за програм активности за сарадњу, Србија доставила највише пројектних предлога (21)", напоменуо је Дачић.

На крају говора изразио је жаљење због, како је навео, последње одлуке Аустрије.

"Поштујући свакако и не улазећи у разлоге који су Владу у Бечу определили у том смислу, желео бих да укажем на велики допринос Аустрије, у самој Иницијативи, али и шире, дугогодишњим познавањем и искреном подршком коју је, заједно са Италијом, увек исказивала нашем региону. Надам се да ће, када се стекну услови за то, бити снаге и интереса да се ова одлука можда и ревидира", закључио је шеф српске дипломатије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво