Хан: ЕУ нема алтернативу

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан поручио је у Бечу да су врата ЕУ несумњиво отворена за земље Западног Балкана и истакао да кандидати морају пре свега да буду свесни да без владавине права нема напретка на европском путу.

Хан је, говорећи на бечком "Joint Vienna institute" (ЈВИ), који је основало шест међународних организација, међу којима је И ММФ, као и аустријска влада, на тзв."годишњем предавању" на тему "Стратегија ЕУ за Западни Балкан", објаснио да, иако неке снаге на Западном Балкану флертују са наводним алтернативама европском путу, не постоји алтернатива.

"Постоје многа погрешна схватања о подршци. Грађани Србије, на пример, виде Русију као највећег донатора, испред Кине и ЕУ, али реалност је да је Унија највећи донатор. Само је Аустрија, земља из које долазим, четири пута више инвестирала у Србију него Русија. Сличне бројке су и у трговини. Русија снабдева регион енергентима, али западнобалканске економије су интегрисане у ЕУ. ЕУ је далеко највећи трговински партнер региона, и 70 одсто страних директних инвестиција у Западни Балкан дошле су из ЕУ, док је удео Русије свега пет одсто", нагласио је он.

Говорећи о земљама Западног Балкана које имају кандидатски статус, Хан је оценио да је Србија на добром путу, али да, како је рекао, мора да постави основе за напредак у владавини права.

Подсетио је да је у извештају о напретку Европска комисија јасно ставила до знања да Србија мора под хитно да покрене реформе у побољшању стања слободе изјашњавања, као и спроведе реформу правосуђа у циљу обезбеђивања његове независности.

Што се Црне Горе тиче, оценио је да повратак опозиције у парламент може да помогне даљем напретку посебно у владавини права, борби против корупције и организованог криминала.

Он је изразио посебну забринутост због политичке контроле медија и невладиног сектора у Црној Гори, пдосећајући да су слобода медија и изјашњавања основна права у ЕУ.

Истакао је да то што је нека земља чланица НАТО-а није гаранција за добијање "зеленог светла" за чланство у ЕУ, као што није довољно да нека земља буде треирана као "сидро стабилности у региону".

Подсетио је да се реформе не спроводе зарад ЕУ, већ да се ради о ширем процесу модернизације земаља.

Владе Западног Балкана, према његовим речима, морају активније да спроводе реформе у интересу својих грађаја.

Указао је да ЕУ покушава да оствари економску заједницу на Западном Балкану, са циљем укидања препрека и побољшања сарадње у том делу Европе.

"У последњих 10 година се удвостручио трговински обим свих земаља региона са ЕУ, али не и између земаља. То мора да се промени", поручује Хан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи