Осуде блокаде саобраћаја

Потпредседник СНС-а Марко Ђурић изјавио је да је приликом протеста због цене горива нападнут недужан становник Београда, да је то невиђен акт насиља, где је и "пала крв" и затражио реакцију надлежних органа. Социјалдемократска партија Србије Расима Љајића упозорила да блокаде саобраћаја штете туризму и имиџу земље. ПУПС: Сва права тражити у оквиру институција државе.

"Нападнут је недужан становник Београда само зато што се усудио да пита због чега Ђиласови, Јанковићеви, Јеремићеви, Тадићеви батинаши то раде. Усудио се да пита и добио батине од хулигана", рекао је Марко Ђурић на конференцији за новинаре.

Нагласио је да СНС тражи да починиоци тог гнусног акта насиља буду изведени пред лице правде. Како је рекао, Србија није земља у којој може да се толерише такав акт насиља, који се, каже, није десио од убиства Ранка Панића.

Због тога је неопходно да се у складу за законом и процедурама и поступи, додао је Ђурић.

Навео је да је на све што се дешавало и што се дешава СНС месецима упозоравала – "да ће у недостатку аргумената, политике и подршке грађана покушати насилним методама да дођу на власт у Србији и да се, у недостатку политике, упуштају у обману и лаж".

Ђурић је рекао и да неки од оних који позивају грађане на такве акције имају имовину у вредности од 25 милиона евра, а да је слична ситуација и са другима.

"Тадић позива на протест, тобоже на незадовољство због повећања акциза, а управо су их они сви заједно док су били на власти 2009. године повећали 54 одсто. Погледајте Службени гласник од 22. јануара 2009. године", рекао је Ђурић.

Само у том дану, навео је, по налогу режима Тадића, Јанковића, Ђиласа, повећане су акцизе са 27,5 динара по литру на чак 42 динара.

"Лажу на исти начин и у вези са ценом електричне енергије", казао је Ђурић.

Како је рекао, они који су економију земље и стандард грађана уништили покушавају грађане да увуку у покушај дестабилизације у земљи.

"А једини циљ им је да дођу на власт како би могли да наставе пљачку", истакао је Ђурић и додао да грађани око тога не би требало да имају дилему.

Такође је додао да грађани не треба да имају дилеме да иза тих протеста стоје Тадићеви, Јеремићеви, Ђиласови људи, који се "хвале тиме по друштвеним мрежама".

"Малтретирање се не може разумети" 

Ђурић је подсетио и на речи председника Србије да се миран протест може разумети, али не и малтретирање мајке са дететом, заустављање патријарха, као и на десетине хиљада грађана у њиховим пословима...

Додао је да то раде људи који немају представу ни колико кошта литар бензина, нити киловат електричне енергије.

Ђурић је указао да је Мишковићев сарадник Драган Мурар твитовао и позвао "да падне крв", и навео да је неколико сати након тога "крв и пала".

Како је додао, након свих позива на друштвеним мрежама да падне крв, то се и десило, а пребијање грађана је опомена Србији.

"Још од убиства Ранка Панића, овакву врсту политичког насиља у Србији нисмо видели", рекао је Ђурић.

Како је рекао, они који организују протесте немају никакву политику и "види се тајкунски и мафијашки рукопис политичара који су земљу завили у црно".

СДПС: Блокаде саобраћаја штете туризму и имиџу земље

Социјалдемократска партија Србије Расима Љајића упозорила је да се протести због поскупљења горива дешавају у јеку туристичке сезоне, што може негативно да се одрази на укупан туристички промет и на стварање лошег имиџа наше земље у свету, те да проблеме који имају шири друштени значај не треба решавати на улици већ у институцијама државе.

У тој странци сматрају да људска права нису ничим ограничена, осим када угрожавају слободе и права других грађана.

"Због тога смо уверени да протести против поскупљења горива доводе у питање нормално функционисање свих осталих људи који не протестују, а такође наносе и огромну штету нашој привреди", наводи се у саопштењу СДПС-а.

СДПС сматра да не постоји ниједан довољно јак разлог да се блокирају главне саобраћајнице у земљи, те да о свакој теми, па и о цени горива, може и треба да се разговара.

Министар одбране Србије Александар Вулин, у разговору за телевизију Пинк, упоредио је протесте возача у Србији са акцијом која се 2013. године спроводила у Украјини под називом "Аутомајдан".

И Партија уједињених пензионера Србије изразила је дубоку забринутост поводом блокада саобраћајница и угрожавања јавног реда и поручују да сва права треба тражити у оквиру институција државе.

Како наводе, наводна "спонтана окупљања" због повећања цена горива наносе непроцењиву штету грађанима Србије.

Не спорећи право на протест и изражавање незадовољства због цене горива, ПУПС подсећа и на право грађана Србије да се несметано крећу по читавој територији Србије, остварују своје уставно право на рад, право на здравствену и социјалну заштиту.

"Блокаде улица, тргова, трамвајских шина управо онемогућавају запосленима одлазак на посао, а најстаријим суграђанима отежавају доступност здравствене заштите. Не пропуштање кола Хитне помоћи је апсолутно кршење основног људског права на живот", поручују из ПУПС-а.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво