Италија подржава пут Србије у ЕУ

Признање Косова не може бити услов Србији за улазак у ЕУ, јер ни неке земље ЕУ нису признале независност Косова, изјавио је амбасадор Италије у Београду Алесандро Мерола. Значајна привредна сарадња Србије и Италије.

Главни разлог што признање Косова не може бити услов Србији за улазак у Европску унију је чињеница да ни неке земље ЕУ нису признале независност Косова, изјавио је амбасадор Италије у Београду Алесандро Мерола.

"До сада нико никада у Бриселу није поменуо могућност да се пред Србију постави услов признања Косова", рекао је италијански амбасадор у интервјуу за данашње "Новости".

"Италија одувек подржава пут Србије и целог Балкана ка ЕУ", рекао је Мерола и истакао да је после уласка Бугарске и Румуније, Западни Балкан "постао црна рупа на карти Европе".

Улазак Србије у ЕУ ће зато бити важан за цео регион.

Шта подразумева "пуна сарадња" са Трибуналом 

Италијански амбасадор сматра да је важна сарадња Србије са Хашким трибуналом, ли да би требало дефинисати шта подразумева "пуна сарадња".

"О томе сам, током његове последње посете Београду, разговарао са главним тужиоцем Сержом Брамерцом: да ли "пуна сарадња" значи да су Младић и Хаџић у затвору или то значи воља и сви напори који постоје у Србији да се сарађује са Трибуналом?", рекао је Мерола.

"Наравно, Италија би волела да је Младић у затвору, али је важно да постоји жеља да се он ухапси и да се предузима све у вези с тим. И сам Брамерц је признао да постоји напредак у сарадњи са Хагом. Неопходно је, зато, да се однекуд крене, да се почне са применом Привременог споразума. Не знамо да ли ће статус кандидата бити 2009, 2010, или 2015. Али, важно је да се крене у правом смеру," истакао је Мерола.

Мерола је навео и да "многе земље ЕУ покушавају да убеде Холандију да буде флексибилнија" када је реч о примени Привременог споразума ни ССП.

На примедбу да је свима јасно да Србија никада неће признати Косово, Мерола је одговорио да је "историја показала да многе ствари могу да се реше у Бриселу".

Бели шенген

Улазак Србије на белу шенген листу зависи од услова дефинисаних у мапи пута, рекао је Мерола.

"Није све на ЕУ, доста тога зависи и од Београда. Тачно се зна шта пише у мапи пута, шта су услови, а јасна је и спремност ЕУ да настави са либерализацијом визног режима. Задовољство ми је да подсетим да је најактивнији промотер ове иницијативе био управо наш садашњи министар спољних послова, Франко Фратини, када је обављао функцију потпредседника Европске комисије".

Кад је реч о "Фијату", Мерола је истакао да "Фијат" има веома јасан програм и да се очекује да мали ауто "А" класе, такозвани "тополино", буде произведен 2010.

"Ипак, не зависи све од "Фијата". И српска страна мораће да има значајну улогу, рекао је Мерола и истакао да за сада све иде како треба, "споразум се примењује и зато очекујемо да производња почне на време."

"Фијат" је сада у првом плану међу иностраним инвеститорима, у заједничком предузећу у којем учествује и Влада Србије. Послу ће се придружити и друге компаније из ове групације.

Мерола је рекао да очекује да ће присуство италијанске привреде у Србији бити "једно од најзначајнијих у Србији, са тенденцијом даљег раста у будућности".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи