"Влада спремна за разговор, али не под притиском улице"

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручује да је Влада Србије спремна са свима да разговара, али не под притиском улице. У министарствима саобраћаја и енергетике критикују блокаде путева поводом пораста цена горива. Сматрају да мотиви за протест нису социјални, већ политички.

Небојша Стефановић је на конференцији за новинаре, говорећи о протестима због цене горива, рекао да је реч о понашању неодговорне групе људи који угрожавају права грађана.

Уз то, нагласио је да је реч о јасно организованом протесту од стране високих функционера опозиционих политичких странака.

"Они на тај начин покушавају да утичу на грађане који нису политички ангажовани. Види се јасна позадина блокада улица, они се не крију већ, чак напротив, људе позивају преко друштвених мрежа и страначких саопштења", рекао је министар.

Тако је, каже, било и данас, када је "осам опозиционара са осам возила блокирало Газелу". Он је истакао да је понашање опозиционих лидера Вука Јеремића и Драгана Ђиласа неодговорно и да није добро, јер се њиме крши основно право људи – њихова слобода.

Стефановић је поручио да је циљ да људи на нормалан начин схвате да немају права да другима блокирају право на слободно кретање.

У том смислу, рекао је да није сврха свега да држава неког казни, али да се не може радити против закона и оно што није спонтано окупљање називати тако.

"Спонтано, мирно окупљање без организатора јесте непосредна реакција, а не после неколико дана, и уведено је углавном због спортских манифестација. Не можете да имате догађај из дана у дан и да га називате спонтаним окупљањем. Људи морају да буду обавештени да тиме чине прекршај", објаснио је Стефановић.

Како је рекао, тиме што заустављају возила у саобраћајним тракама крше и закон, за шта су прописане новчане казне.

Грађанима је поручио да буду на улицама, протестују, али не онда када људи не знају када и где је протест, када он није пријављен.

Апеловао је да се сви суздрже од насиља и навео да нема подигнуте приправности, те да је на улицама редован број припадника саобраћајне полиције.

"Желимо да разговарамо са свима, али не под притиском улице и не на начин да два или три човека сматрају да су важнији од града и живота свих људи."

Упитан да ли је Влада спремна да разговара и о смањењу акцизе, Стефановић је рекао да за сада, колико је њему познато, не постоји званичан захтев.

Он је спремност Владе да са свима разговара илустровао и разговором са малинарима, који је уследио након што су прекинули блокаду магистрале код Пријепоља.

Начин на који један број грађана протестује због цене горива, блокадом саобраћајница и ауто-пута, угрожавајући безбедност и слободу кретања свих других грађана, недопустив је и за сваку осуду, наводи у изјави потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

"Блокаде аутомобила у којима су бебе, деца и старци, нарочито на великим врућинама, угрожавају животе наших грађана и то нема никакве везе с протестима грађана због цене горива, већ са увођењем хаоса у нашу земљу", наглашава министарка.

"Протести су једно, они су демократски али угрожавање безбедности грађана је друго, а ако иза њих стоје неки политичари, ја позивам те храбре политичаре да изађу и кажу ко су", рекла је Михајловић.

Додала је да Влада Србије и ресорна министарства енергетике и финансија свакако анализирају стање на тржишту горива и траже начин како да одговоре на последња поскупљења.

Блокаде прометних саобраћајница осудило је и Министарство рударства и енергетике.

И у том министарству сматрају да мотиви за протест нису социјални, већ политички. "Овакав протест представља својеврстан терор према огромној већини наших суграђана, који су у колонама – ометени да оду на посао или да се врате својој породици", истакнуто је у саопштењу.

То је и одраз политичке немоћи да се аргументима, ако их има, покрене дискусија о сваком отвореном питању, закључено је у саопштењу Министарства енергетике.

Блокаде путева и инцидент осудили су и потпредседник СНС-а Марко Ђурић, као и политичке партије СДПС и ПУПС.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво