"Међународна заједница да реагује због ратне реторике Харадинаја"

Свакодневним сензационалистичким изјавама, Приштина на најбољи начин доказује да статус наше јужне аутономне покрајине није онакав каквим га прижељкују и представљају тамошњим грађанима, истакао је директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Српска листа: Ноторна лаж да Срби подржавају формирање тзв. косовске војске.

Поводом изјаве косовског премијера Рамуш Харадинај да ће "рат са Србијом... званично бити прекинут када две стране признају једна другу", Ђурић је истакао да је ратна реторика нешто што би морало да буде предмет оштре реакције свих оних у међународној заједници, којима је стало до стабилности и мирне будућности.

"Ратне приче и понављање мантре о признању једнострано проглашене независности, за коју никога у Србији, па чак ни на Косову и Метохији, сепаратисти у Приштини нису питали, јесте обично бежање од решавања проблема", истакао је Ђурић.

Према његогвим речима, до боље будућности за Србе и Албанце може се доћи само путем постизања компромиса који ће задовољити интересе и једне и друге стране.

"Тврдња да је решење без обострано прихватљивог договора и компромиса могуће је забијање главе у песак и обмањивање јавности. Срби и Албанци на КиМ имају право на будућност и не треба да буду вечити таоци сепаратизма", наводи се у саопштењу.

Харадинај је, раније на конференцији за штампу, између осталог, изјавио да ће косовска војска бити формирана у току 2018. и да је, како он тврди, "добила поверење свих страна, чак и Срба са Косова".

"Са Србијом смо имали рат који је прекинут 9. јуна 1999. године, али званично ће рат бити прекинут када две стране признају једна другу. Баш као што је признала Хрватску, Босну, Србија би требало да призна и Косово. Ово је у нашем интересу и не треба да се плашимо да заједно седнемо за преговарачки сто и озваничимо признање", рекао је Харадинај.

И Српска листа тражи реакцију

Српска листа је такође саопштила да очекује реаговање међународне заједнице на звецкање оружјем политичких представника косметских Албанаца и одбацила тврдње да Срби на Косову и Метохији подржавају формирање такозване "војске Косова".

"У неспособности да свим грађанима на Косову и Метохији обезбеде боље услове за живот, политички представници косметских Албанаца грађанима нуде ратне и сепаратистичке приче", истиче се у саоштењу.

Тако су, додају, изјавили како за Приштину рат са Србима није завршен, на шта ова листа очекује најхитнију реакцију међународне заједнице.

Српска листа истиче да је звецкање оружјем више него опасно за мир и безбедност свих на Балкану. Поручују да је ноторна лаж да Срби подржавају формирање тзв. косовске војске.

"Још једном понављамо да Српска листа никада неће дати подршку за формирање такве квази војске, која је противна Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Кумановском војно-техничком споразуму, али пре свега интересима и безбедности српског народа и државе Србије", напомиње се у саопштењу.

Српска листа подсећа оне, који то желе да забораве, да Кумановски споразум не предвиђа формирање никакве нове војске на територији КиМ, где једине војне снаге могу бити Кфор и до хиљаду припадника Војске Србије, уз сагласност Кфора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво