Поповић: Највећа могућа аутономија Косова једино решење које гарантује мир

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић дубоко верује да је једино могуће решење за Косово и Метохију суштинска, највећа могућа аутономија која данас постоји у свету у оквиру Устава Републике Србије и Резолуције 1244 СБУН, јер је то, како каже, решење које гарантује мир и економску будућност и Србима и Албанцима.

"Свако друго решење не гарантује мир и неко ће бити незадовољан. Нема те владе, парламента, председника који ће пристати да Косово буде независно или да Косово буде чланица Уједињених нација. У оквиру суштинске аутономије, сигуран сам да постоји огроман простор, само треба бити креативан и треба имати жељу да се договара", истакао је Поповић гостујући у емисији "Седмица" Првог програма Радио Београда.

Министар сматра да су Албанци с Косова живели много боље док су били у саставу Србије и да од признања, како наводи, лажне државе, немају ништа.

"Је л' живе и даље најсиромашније – живе. Живели су сто пута боље док су живели са Србијом заједно. Ко данас живи добро на Косову? Криминалци, бандити коју су данас на челу те лажне творевине, која је направљена на лешевима српских беба, српских војника и жена, на трговини људским органима. Шта је то Косово, лажна творевина, данас? Центар криминала у Европи, центар трговине наркотицима, тако да од те лажне државе нема ништа и зато сад притискају Србију, и председника и владу да се сагласимо с тиме да они постану чланица УН, јер је њихов пројекат пропао", рекао је Ненад Поповић.

Министар, међутим, верује у нову генерацију младих Албанаца који су свесни да им је боље да имају здраву државу, јер Косово је најбогатије природним ресурсима. Срби и Албанци, каже, могу заједно да живе као што су живели вековима, али треба да буду реални, да добију оно што је могуће, а то је највећа могућа аутономија која постоји у свету.

Коментаришући ћутање Брисела поводом одбијања Приштине да настави дијалог на техничком нивоу, Поповић каже да је то порука да и даље у неким европским земљама постоје људи који се залажу за стварање лажне државе и да ћемо ми имати тежак пут да одбранимо своју независност и свој територијални интегритет, али да се не треба предавати.

"Треба да молимо, тражимо, боримо се за сваки центиметар своје територије, али највише за Косово. Само једном таквом принципијелном политиком, где наши економски партнери виде да се ми не предајемо, већ боримо, шаљемо добру поруку и за инвеститоре да дођу, јер ако се тако боримо за сваки педаљ своје територије, борићемо се тако да наши нови инвеститори имају најбоље могуће услове за пословање", оценио је Поповић и додао да многи на Западу имају проблем да оправдају потрошене милијарде евра да би створили неку лажну творевину, а да од те лажне творевине нема ништа.

"Мења се ситуација у Италији, долазе неки нови људи који боље разумеју питање Косова него што су га разумеле претходне владе. Мењаће се и у другим земљама, треба бити активан, али и стрпљив", закључио је Ненад Поповић.

"Никад ништа нисам крио" 

Поводом тужбе коју је поднео против редакције КРИК, пошто је тај портал објавио да поседује офшор компаније на Кирпу и Девичанским острвима и има везе с "Рајским документима", Поповић наводи да чека суд да о томе да крајњу оцену.

"Никад нисам ништа крио, све податке о имовини сам ревносно пријављивао Агенцији за борбу против корупције, а сав новац који добијем од ове пресуде уплатићу на рачун установа за збрињавање деце без родитељског старања", рекао је министар.

Кад је реч о односу с премијерком Аном Брнабић, после његове реакције на геј сликовнице из Хрватске, Поповић каже да и даље чека разговор у четири ока с председницом владе.

"Изнео сам слободно своје мишљење као родитељ и као грађанин Републике Србије, нисам имао намеру никога да увредим, ако се неко нашао увређеним, мени је жао, али то је мој став, он је чврст као стена и од њега нећу одступити", истакао је Поповић.

На питање да ли види себе на функцији министра и у реконструисаној влади, Ненад Поповић каже да ће о томе одлучити председник Србије, који је уједно и председник највеће политичке странке и једини меродаван за то.

Наука треба да буде усмерена ка индустрији

Министар за иновације и технолошки развоја је рекао да је на конкурс за програм раног развоја и програм суфинансирања иновација који је трајао од 2. априла до 1. јуна пристигло укупно 218 пријава, а да су заинтересовани могли да конкуришу за средства до 400 милиона динара.

На процесу евалуације ради независна комисија која је изабрана на предлог Светске банке. У интервјуу Првом програму Радио Београда, Поповић је навео и да је његово министарство доделило 116 иновационих ваучера за сто компанија у износу од 72 милиона динара и да држава на тај начин подстиче сарадњу фирми, малих и средњих предузећа с једне, и научних института и факултета с друге стране.

"Њих добијају мала и средња предузећа, али могу да их користе искључиво за плаћање услуга научно-истраживачких организација или факултета. На тај начин промовишемо сарадњу науке и индустрије. Вредност једног ваучера износи 800.000 динара и једна компанија може два пута да се кандидује, а све се реализује преко Фонда за иновациону делатност", рекао је Поповић.

"Зато је важно што више повезати науку и привреду, јер наука није за полице у библиотеци већ је наука за привреду и индустрију. Нажалост, у Србији се и даље највећим делом наука финансира из државе, за разлику од Швајцарске где се 90 процената свих истраживачких и научних пројеката финансира из индустрије. То је нама циљ, Србија је на добром путу, јер наука треба да буде усмерена на развој иновација и научних сазнања која ће омогућити лакши живот људима", оценио је министар.

Поповић је посебно истакао да је буџет за иновације у 2018. години повећан пет пута, што показује да су председник и цела влада препознали значај иновација и потенцијал који Србија има у иновацијама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво