"Могуће убрзање дијалога између Београда и Приштине"

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику каже за РТС да суштинске промене формата дијалога између Београда и Приштине неће бити, али да је реално очекивати оснажен утицај САД.

Драган Ђукановић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је реално очекивати да ће се дијалог између Београда и Приштине убрзати.

"Дијалог улази у неку врсту завршнице и реално је очекивати да се заврши правно-обавезујућим споразумом између две стране. Мислим да суштинске промене формата неће бити, али би требало очекивати оснажен утицај САД које су и до сада имале неформалан утицај", објашњава Ђукановић. 

Додаје да се не може очекивати да Сједињене Америчке Државе буду директан посредник у дијалогу.

"Имаћемо неформалне утицаје или посебне изасланике САД за нормализацију, али не можемо очекивати да САД буду директан посредник, то је ипак ЕУ", каже Драган Ђукановић. 

Додаје да би за Србију било значајно да се у цео процес укључе Русија и Кина.  

"За Србију је важно и што пет држава чланица ЕУ нису призале независност Косова", каже Ђукановић. 

Напомиње да је ЕУ показала да нема никакве капацитете да натера Приштину да формира ЗСО, а да САД имају капацитет да утичу на косовску страну.

Говорећи о недавним инцидентима на КиМ, Ђукановић додаје да су они више од случајности. 

"Чини ми се да ти инциденти представљају неку врсту координиране активности. Иде се ка некој врсти максимализма, да се заузму оштрије позиције. Београд показује више добре воље да се дође до решења", напомиње Ђукановић. 

Каже да је рекација ЕУ на инциденте била минимална. 

"Јуче је канцеларија ЕУ у Приштини саопштила да осуђује ове врсте инцидената и било је макар минималне реакције ЕУ. Београду се упућује примамљива порука да ће се, уколико дође до убрзања процеса, убрзати и европске интеграције", сматра Ђукановић. 

Нада се, каже, да ће Србија крајем јуна успети да отвори два поглавља. 

"Можда уколико се динамика процеса нормализације односа убрза, можемо очекивати још једно поглавље", закључује Драган Ђукановић. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво