Вулин: Спречити стварање велике Албаније

Министар одбране Александар Вулин позвао је Европску унију да спречи стварање "велике Албаније", пре него што регион постане угрожен "силом коју нико није тражио".

Стварање "велике Албаније је опасност за мир на читавом простору Балкана, али не само Балкана, јер све што се деси преломи се и на веће и моћније, упозорио је Александар Вулин на отварању међународне конференције "Слобода и безбедност у реалном и сајбер простору".

Вулин је, позивајући Европу да не понови грешке које је чинила у грађанском рату у бившој Југославији, када су "мислили да ће зло бити наклоњено само српском народу", истакао да стварање "велике Албаније" трајно може да угрози стабилност мир на овим просторима.

Према мишљењу Вулина, укидање граничне контроле између Косова и Албаније је доказ о стварању "велике Албаније", што можда јесте интерес тог, али није осталих народа на Балкану.

"Када оно што зовемо Косово укине границу према Албанији, онда свет о томе ћути. Да ли би ћутао да се то дешава у неком другом делу света или ближе центрима ЕУ, или се ћути само зато што се најгласније чује српски глас", запитао је министар одбране.

Говорећи о безбедности у сајбер-простору, констатовао је да Интернет све више утиче на животе људи и уређује их и зато је на одговорним људима да на време препознају лаж и укажу на њу, "да будемо корак испред лажи".

Нагласио је да се, нажалост, судбине читавих народа одређују на основу бруталних лажи које, кад испуне сврху, више нико не помиње, јер информације трају кратко.

Као пример бруталне лажи Вулин је навео информацију која се појавила 17. марта 2004. године, да су Срби са "крволочним псима" натерали четворицу албанских дечака у Ибар и они су се због тога утопили.

Подсетио је да је та лаж изазвала погром, над Србима, 18 их је убијено, десетине хиљада протерано, спаљене су бројне цркве и манастири, а два дана касније више нико није питао шта је са та четири дечака, јесу ли нађена њихова тела, нико није посетио њихове породице.

"Нико се више није вратио на извор информације која је оправдала мартовски погром, због те лажи нико није одговарао", рекао је Вулин, указујући да је зато потребно препознати лаж пре него што она произведе последице. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи