Скупштина усвојила сет финансијских закона

Парламент усвојио сет финансијских закона, које је поднела Народна банка Србије, као и измене закона о привредним друштвима и о стечају и три споразума о зајму Србије од од укупно 225,7 милиона евра. НБС од 1. јануара преузима део надлежности Пореске управе.

Скупштина Србије усвојила је Закон о заштити корисника финансијских услуга код уговарања на даљину, односно путем интернета, којим се, између осталог, прописује да банкарски клијенти неће морати да плате услуге које приликом узимања кредита нису наручили, попут неких врста осигурања.

Усвојен је Закон о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања код платних трансакција на основу платних картица, којим је предвиђено да међубанкарске накнаде за трансакције које се обављају платним картицама буду ограничене на 0,2 одсто од вредности трансакције за дебитне и на 0,3 процента за кредитне картице.

Образлажући тај акт у расправи, гувернер НБС Јоргованка Табаковић је рекла да ће се у прелазном периоду од шест месеци, примењивати ограничење од 0,5 одсто за дебитне и 0,6 одсто за кредитне картице, како би се банке прилагодиле тим условима.

Она је објаснила да, када у продавници плаћамо рачун картицом, банка која је поставила ПОС терминал за пријем картица код тог трговца (банка прималац) плаћа тзв. међубанкарску накнаду банци која је издала картицу потрошачу (банка издавалац).

У пракси, банка прималац преваљује ту накнаду на трговце, преко трговачке накнаде, који тај трошак уграђују у цену робе и услуга, тако да у коначном исходу, цех плаћају потрошачи.

НБС од 1. јануара преузима део надлежности Пореске управе

Народна банка Србије ће од 1. јануара следеће године преузети део надлежности Пореске управе које се односе на издавање и одузимање овлашћења за обављање мењачких послова и контролу мењачког и девизног пословања, предвиђено је изменама и допунама Закона о НБС које је данас усвојила Скупштина Србије.

НБС је навела да ће од 1. јануара преузети око 60 запослених који обављају те послове у Пореској управи.

Изменама и допунама Закона предвиђено је и укидање Управе за надзор над финансијским институцијама као посебне организационе јединице у Народној банци, а запослени би наставили да обављају послове које тренутно обављају.

Скупштина је усвојила и измене и допуне Закона о привредним друштвима, као и измене и допуне Закона о стечају.

Закони о изменама и допунама Закона о НБС и Закона о привредним друштвима ступају на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Први члан измена и допуна Закона о НБС, који се односи на преузимање дела надлежности Пореске управе, ступа на снагу од 1. јануара.

Скупштина је потврдила и више међудржавних споразума - Споразум о зајму (Други програмски зајам за развојне политике у области јавних расхода и јавних предузећа) између Србије и Међународне банке за обнову и развој, Споразума о зајму (Пројекат пружања подршке финансијским институцијама у државном власништву) између Србије и Међународне банке за обнову и развој и као и Споразум о зајму (Додатно финансирање за Други Пројекат развоја здравства Србије) између Србије и Међународне банке за обнову и развој.

Усвојена је и одлука о избору четири члана Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава. 

Табаковић: За све картице исти третман 

Јоргованка Табаковић изјавила је да је "Дина" домаћа и прва платна картица и њена предност је у томе, али да се не забрањује издавање "Визе" нити се ограничава издавање "Мастеркарда" или било које друге картице, као и да се оне на исти начин персонализују и да нико никоме не намешта посао.

Наиме, током расправе о амандманима на Предлог закона о заштити корисника финансијских услуга на даљину, посланица ДС-а Гордана Чомић се осврнула на предлог закона о платним картицама и упитала Табаковићеву да "развеје сумње које су се појавиле у јавности" око начина израде "Дина" картице – на који ће начин то бити урађено, каква је процедура, ко расписује тендер, колико је транспарентно...

Табаковићева је одговорила да на начин на који се прави пластика за "Дину", прави се и за "Визу" и "Мастеркард" и за било коју каритцу.

"На исти начин се персонализују, процесирају. Шест процесорских кућа. Нико никог не може да условљава, никоме се посао не намешта. Да ли тражите од мене да кажем да ће СНС да прави пластику за картицу 'Дина', а не за 'Визу' или 'Мастеркард'", рекла је Табаковићева, на шта је Чомић рекла: "Боже сачувај".

Гувернерка је истакла да "Дина'', као и "Мастер" и "Виза" има право да буде картица у новчанику сваког грађанина, а да је њена предност јер је домаћа, јер НБС врши процесирање, коначно сравњење и гарантује сигурност тог платног система, а уопште не условљаваја да "Дина" буде прва картица избора.

Шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић рекао је да оно што говори Гордана Чомић говори зато што је "амбасадор САД против тога да Србија има домаћу платну картицу 'Дина', а да у Србији могу да постоје само две 'Мастер' и 'Виза'".

"ДС данас има обавезу да прича о томе, против домаћих платних картица, а у корист страних. Да ли су добили неки новац или им је нешто обећано, нека помоћ да обнове остатке ДС-а, не знам, али пустите људе да одраде посао који им је наређен за данас, јер је данас последњи да расправе о амандманима и ДС мора да прича, јер је стигао налог из стране амбасаде", рекао је Мартиновић.

Зато је "замолио" Арсића да буде џентлемен и пусти Чомићеву да "одради посао који јој је намењен", а који, рекао је, није у интересу грађана, већ страних банака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво