Више од 1.000 амандмана на сет финансијских закона

Посланици Скупштине Србије разматрали су амандмане на сет финансијских закона. Наставак расправе сутра у 11. На седници се полемисало и о "случају" посланика СДПС Меха Омеровића који је недавно приведен на франкфуртском аеродрому, као и о кредитима у швајцарским францима и испумпавању новца из Колубаре.

Скупштина Србије започела је расправу о амандманима на сет финансијских закона. Посланици су поднели око 1.000 амандмана. Више од 500 стигло их је на Предлог закона о заштити корисника финансијских услуга код уговарања на даљину. Наставак расправе сутра у 11 часова.

У парламенту се, између осталог, полемисало се о "случају" посланика СДПС Меха Омеровића који је недавно приведен на франкфуртском аеродрому.

Најгласнији у критици Омеровића били су посланици СРС, док је посланик ДС Радослав Милојичић изнео став да радикали тако скрећу тему са задуживања државе.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић позвала је посланике да се уздрже од коментаришања да је реч о кривичном делу крађа док се не добије извештај надлежних органа, али је потврдила да се Мехо Омеровић у Франкфурту позвао на дипломатски имунитет.

"Свесна сам да је тема врло деликатна и да морамо да инсистирамо код надлежних органа који могу да нам помогну, да нам дају некакво разјашњење и извештај шта се десило", рекла је Гојковићева.

Једино са циме сам упозната је да се посланик позвао на дипломатски имунитет, рекла је Гојковић и додала да не зна да ли је то "кочница" да се добије детаљнији извештај.

Посланица Вјерица Радета најпре се осврнула на изјаву Јоргованке Табаковић, која је недавно рекла да је "верност спремна животом да плати", рекавши да је актуелни гувернер НБС показала колико је верна и одана идеологији "када је украла мандат СРС".

Наводећи да је највећа повреда достојанства скупштине била "крађа" мандата, Радета је додала и да је Омеровић "бацио сенку" крађом козметике и позивају већину да тај проблем реши тако што ће поручити посланику СДПС да поднесе оставку.

Њена страначка колегиница Наташа Јовановић каже да је Омеровићева прича да је морао у тоалет "смешна" јер они који су били на том аеродрому знају колико је удаљен фри шоп од тоалета.

"Треба да се осуди и жигоше овај високо неморалан чин", рекао је посланик СРС Дубравко Бојић, док је посланик ДС Милојичић истичући да нема разлога да брани било ког посланика, навео да сматра да радикали скрећу пажњу са задуживања државе у износу од 225 милиона евра.

Уместо тога, како каже, ми расправљамо о некој крађи у фри шоповима, а не да је, како тврди, СНС задужила државу за 10 милијарди евра у последњих шест година.

Одговорила му је Радета рекавши да свака посланичка група има право да утврђује приоритетеи истакла да радикали не говоре само о Омеровићу већ такође говоре и о законима.

Она је подсетила посланика ДС, када се говори о штети која се наноси парламенту, да је у њихово време парламент имао 308 посланика и да је то нешто што ће да се памти.

Посланик СДПС Милорад Мијатовић, странке којој припада и Мехо Омеровић каже да СДПС не оспорава тај догађај у Франфурту, али да нико не може бити крив док се то не докаже.

Мијатовић је позвао посланике да говоре о политици, а да личности оставе по страни док не буде правоснажне пресуде.

Анкетни одбор о банкама или испумпавању пара из Колубаре? 

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић предложио је да се формира анкетни одбор који би утврдио "малверзације" у вези са кредитима индексираним у швајцарским францима, док је шеф напредњака Александар Мартиновић предложио контра анкетни одбор који би истражио колико је пара из Колубаре "испумпано" за потребе лидера Двери.

Обрадовић је упитао гувернерку Јоргованку Табаковић зашто Србија једина није решила проблеме грађана који су задужени у швајцарским францима.

"Не тражимо ми из Двери да се то прелије на буџет Србије него на лоповске зеленашке банке. Када ће банке бити кажњене због скривених провизија, да ли је тачно да имају око 500 провизија, да ли тачно да су прошле године оствариле профит од више од 500 милиона евра", питао је Обрадовић, тврдећи да банке пљачкају грађане, а законодавство на то ћути.

Шеф СНС Александар Мартиновић одговорио је Обрадовићу да је управо он (шеф Двери) учествовао у пљачки грађана над којима сада лије "крокодилске сузе", наводећи да те кредите грађани нису узели у мандату Јоргованке Табаковић.

"Они су те кредите узимали у време када су вас финансирали ДС и ДСС, мало преко Колубаре, мало преко Министарства за дијаспору. То је једна ствар, а друга ствар је да ја нисам видео већег лицемера од Обрадовића", рекао је Мартиновић.

Додао је да је посланица Двери Марија Јањушевић закључила уговор 2010. године са тадашњим председником општине Инђија Гораном Јешићем (ДС) о пружњау услуга прес- клипинга, и то "индексираног у еврима", што је, подсећа, супротно прописима у Србији.

"И онда устане Бошко и каже ево да ли ће Мартиновић, Табаковић, Вучић нешто да ураде? Шта да ураде? Оно што сте ви замесили са Коштуницом, Тадићем, Јелашићем, и са свима онима који су вас направили и финансирали", рекао је Мартиновић и поручио Обрадовићу да пре него оде на протест у вези са кредитима каже на који начин и зашто је био финансиран од оних за чијег мандата су грађани узимали кредите.

Обрадовић је упитао да ли је то било у време вицегувернерке Дијане Драгутиновић (бивше министарке финансија) у мандату Јоргованке Табаковић, или можда у време Синише Малог или "треба да набраја и друге припаднике жутог картела који су данас у СНС".

Шеф Двери је "замерио" Мартиновићу зато што напада даме које нису ту и додао да се сада види "ко се јуначи и напада жене које нису присутне да би могле да одговоре".

"Могу да сведочим ко напада жене у парламенту", рекла је председница парламента Маја Гојковић алудирајући на оптужбе које је раније изнела у вези са посланицима Двери.

Мартиновић је рекао да он никога није нападао већ да има уговор о пружању услуга који је посланица Двери потписала са Гораном Јешићем.

"Ја предлажем нешто друго, да се формира анкетни одбор да се утврди колико пара је из Колубаре испумпано 2004, 2005, 2006. године за потребе Бошка Обрадовића и његове политичке партије, када су багери и машине због Бошка радиле по 25, 26 сати дневно", рекао је Мартиновић.

Додао је да треба да се утврди и како је могуће да се политичка организација која је регистрована у Србији финансира из буџета Министарства за дијапсору.

Мартиновић је упитао лидера Двери да ли ће и он штрајковати глађу као грађани који су узели кредите у швајцарцима, рекавши му да не би било витешки да их подржава, а да чека 14 часова, па да оде у скупштински ресторан на ручак.

Табаковићева о кредитима у швајцарцима

Одговорајући на критике Обрадовића да једино Србија није решила питање кредита у швајцарцима, Табаковићева је истакла да је још пре неколико година упутила препоруку банкама како да се грађанима олакша отплата зајма у тој валути.

Табаковићева је у парламенту подсетила да је у мају 2013. године НБС донела две препоруке банкама - једна се односила на једнострано повећање камата, а друга на начине како да се олакша отплата кредита у швајцарским францима.

"Неки слични недобронамерни наговарали су људе да не разговарају са банкама о томе", рекла је Табаковићева.

Када је вредност швајцарског франка нагло скочила у јануару 2015. године, НБС је донела четири модела на основу којих се олакшава отплата кредита у зависности од сваког појединачног случаја, објаснила је Табаковићева.

"Многи који су озбиљно схватили и намеру државе, али и банке ушли су у те разговоре и добили су олакшавајуће околности. Тог тренутка је и препорука из 2013. године постала обавезна у вези са једностраним повећавањем камата, по којој су банке корисницима кредита, а на основу одлуке НБС, вратиле 5,13 милијарди динара", рекла је Табаковићева.

Па ми ви сад реците ко се сад бави политиком и промоцијом, а ко предузима конкретне активности, упитала је Табаковићева.

Навела је да су поједини оснивали удружења за заштиту и да су за разлику од својих чланова, сопствене кредите решавали на неке необичне начине, а људе наговарали да ће се тај проблем решити на другачији начин.

Још једном се после тога на иницијативу тадашњег премијера Александра Вучића село за сто и донете су заједничке препоруке да банке цене статус и способност сваке породице да отплаћује те кредите, додала је Табаковић.

"Они који износе неистине да је проблем решен свуда, не знам да ли заслужују поштовање од било кога. Свако може да уђе на сајт сваке централне банке од Словеније преко Пољске и да види да ли су се и како и проблеме решавали и у какву је то правну несигурност увело земље где се централне банке тих земаља мешају у уговорне обавезе између банака и корисника кредита", рекла је она.

Гувернерка је додала да се шта год ко причао, не могу поништити чињенице и истина о томе шта је држава предузела.

"Ја о овој теми више нећу одговарати, а ви ако имате нешто посебно да ме питате позовите ме у ходник. Ваљда ћу знати да вам одоворим на то питање, мене није страх да ми се приближите, мада знам да сте насилни", поручила је Табаковићева Обрадовићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи