Расправа о финансијским законима, полемика о алтернативној медицини

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о сету финансијских закона, а рад ће претресом о амандманима наставити у среду. Међутим, посланици су отворили и друге теме, попут оне о јавном дугу, поједини посланици су негодовали јер у парламенту није Синиша Мали, а било је речи и о алтернативној медицини.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић каже да Предлог закона о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања по платним транскацијама омогућава да држава преко НБС обезбеди сигурност платних транскација у којем грађани имају ниже трошкове.

"Али и сигурност да ни због чије непажње, намере или било чега, неће доћи до блокаде платног система", рекла је Табаковић у парламенту одговарајући посланици ДС Гордани Чомић шта доноси члан 9. тог закона.

Јоргованкја Табаковић је одбацила тврдње да је тај члан Предлога закона дискриминаторски.

Чомић је питала да ли би по члану 9. значило да би све међународне платне шеме биле приморане прво да оснују правно лице у Србији, а затим да добију лиценцу од НБС да би се квалификовали као оператери система платног промета, те да успоставе домаћу инфраструктуру за ауторизацију, клиринг и поравнање.

"Ако то значи члан 9. онда је питање, да ли то умањује, увећава, оставља истим способност међуанродних платних шема, посебно мастер кард и визе у некој равноправној утакмици у Србији за финансијске услуге", питала је Чомић.

Табаковић одговара да је то ствар коју НБС мора да уради и да очекује једнодушну подршку свих посланика.

"Јер колико год да смо опозициони посланици, сви смо грађани који морају да знају да, када 1.300 динара просечне трансакције плаћања провучете мастер кардом, ви им платите 12 динара, према Визи је то 8,2 динара, а када платите домаћом картицом то је 2,2 динара", рекла је Табаковић.

Она је објаснила да члан 9. подразумева да се све трансакције везане за нетирање и коначан клиринг и поравнање за домаћи платни промет на картицама, било домаћим или страним, обавља у Србији. 

"Питали су ме да сам спремна да издржим све притиске банкара. Ја на притиске реагујем обрнуто сразмерно. Оно што сам убеђена да је интерес грађана Србије... Имам обичај да кажем - верност сам спремна и животом да платим", рекла је Табаковић.

Објаснила је да се сада прописује обавезу да се поравнање за домаће трансакције обавља у Србији под надзором НБС и осталих државних органа што до сада није био случај, независно да ли се плаћа страним картицама које су издале домаће банке или домаћом картицом коју су издале домаће банке.

Каже да се 97 одсто транскација плаћања картицама обавља у земљи и између домаћих клијената, а да се само три одсто обавља ван, а да се клиринг у 80 одсто случајева у поментих 97 одсто врши у иностранству.

Наводећи да се ове године очекује 2,6 милијарди евра имвестиција, гувернер НБС је поручила да држава води рачуна о инвеститорима који запошљавају људе, плаћају порез и "обезбеђују пун новчаник, пристојно пун фрижидер или гориво у аутомобилу".

Полемика о јавном дугу и алтернативној медицини 

Рекламирајући повреду Пословника, посланик на листи СНС Маријан Ристичевић показао је фотографију на којој посланице Д ЈБ Бранка Стаменковић и Ана Стевановић "биоенергијом лече Сашу Радуловића".

"Реики. Овде је Саша Радуловић коме се помоћ указује од лица која немају лиценцу за то. Значи, то је надри лечење. (Радуловић) је брзо био смењен и последице су за њега били душевни болови који се лече Су Ђок терапијама", рекао је Ристичевић.

Не може бити на више места у исто време, али уз Су Ђок терапију можете да будете у исто време на 14 места у 14 дебелих фирми стечајни управник, да намирите себе, своју куму и ближње, додао је Ристичевић.

Реаговала је Бранка Стаменковић из ДЈБ најпре рекавши да је Ристичевић злоупотребио Пословник, а онда се осврнула и на "терапију".

"Претходном говорнику за тегобе од којих он пати препоручујем терапију акупунктура, али искључиво вуду типа", рекла је Стаменковић.

Председавајући Владимир Маринковић позвао је посланике да не расправљају о алтернативним видовима медицине.

Било је речи и о јавном дугу Србије, па је тако посланик СНС Верољуб Арсић оптужио претходну власт да у тој "игри бројева није била искрена према грађанима".

"Да ли је јавни дуг само оно што се држава званично задужила на тржишту капитала или је и јавни дуг оно што је држава прихватила као обавезу, а није обезбедила изворе финансирања? То неће да кажу. То ће да прећуте. То им није у интересу", рекао је Арсић.

Каже да представници бивше власти неће да кажу ни где су потрошили 450 милиона евра од продаје НИС-а, те да још увек крију "као змија ноге" где је потрошен новац од продаје Мобтелa. 

"Неће да кажу да је тих две милијарде евра завршило у суседним земљама и у земљама бивше Југославије. Највише у Бугарској, једним делом у Босни, Словенији. То неће да кажу", рекао је Арсић.

Према његовим речима, претходна власт је остала дужна и око 40 милиојарди динара за субвенције пољопривредницима, а и то је, додаје, јавни дуг. 

"Када поставе питање како је јавни дуг нарастао до фантастичних 76 одсто неће да кажу да је 1,7 милијарди евра нарастао дуг на кредите које су они подизали у доларима, на курсним разликама, и то ће да прећуте", рекао је Арсић.

На отплате "њихових кредита", актуелна власт је, каже Арсић, построшила четири милијарде евра и затекла је "исцрпљену привреду на коленима".

"Очекујем да се моје колеге које представљају бивши ДОС макар једном извине грађанима Србије за све што су им урадили док су били на власти. Можда ће тада грађани почети озбиљније да слушају шта они причају и можда ће због једне дозе искрености почети неко да им верује", рекао је он.

Говорећи о предложеном сету финансијских закона, Арсић је казао да они одређују јасна правила по којима банке треба да функционишу, наводећи да су та правила у скалду са онима у Европској унији, као и да ће дати подстцицај реформама у Србији.

Посланица Нове Србије - Покрет за спас Србије Дијана Вукомановић је негодовала јер законе у парламенту не образлаже нови министар финансија Синиша Мали, оцењујући да је била у праву када је рекла да ће "Мали бити премијер".

"Јер да јесте министар финансија, он би данас био овде са нама и расправљао о задуживању Србије. Вероватно нас гледа преко малих екрана и вероватно је његов тим одлучио да није добро да његово прво појављивање буде баш по овом теми - задуживање", рекла је Вукомановић.

Вукомановић је казала да се Србија задужује 408 милиона, од чега је 84 одсто намењено за развојне политике, јавне расходе и јавна предузећа, а свега десет одсто је намењено за подршку финансијским институцијама, а шест одсто за развој здравства.

Критиковала је власт како до 2012. године не може да покрене развојну политику.

Посланица СНС Александра Томић подсетила је да Мали тек формира свој кабинет тако да није могао да дође у скупштину и додала да су предлози за ратификацују зајмова припремљени одавно. 

"Данашњи зајмови о којима говоримо, управо показују намену тих кредита који треба да унапреде живот грађана Србије", рекла је Томић и додала да јавни дуг раније није био реално приказиван због чега је "ММФ отишао и није хтео да разговара са Србијом", а вратио се псле 2012. године када је добио "доброг политичког партнера виду СНС и Александра Вучића".

Говорећи о резултатима НБС, Томић је навела да данас имамо знатно повећање девизиних резерви, те да су референтне каматне стопе НБС некада биле 11,75 одсто, а данас су три одсто.

Закони о финансијском обезбеђењу, према њеним речима, показује да НБС по први пут уводи строже критеријуме за пословање банака на тржишту.

"Ми смо имали прилике да чујемо да рецимо банке немају право да наплаћују накнаде за затварање рачуна. Банке то што раде, оне то раде незаконито. Сваки депонент уколико види да то поједина банка ради, треба да пресавије табак и да обавести НСБ да би могла да реагује", рекла је Томић.

Критике су стигле из Демократске странке, па је тако посланик Радослав Милојичић казао да је СНС за 6,5 година задужио земљу за 10 милијарди евра, да су смањили плате и пензије...

"Задужују се 240 милиона евра за реформу јавних предузећа јер тамо постављају своје корумпиране кадрове СНС који не знају да воде предузећа и праве губитке", рекао је Милојичић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво