Шутановац: ДС ће изабрати најбоље руководство

Демократска странка данас бира новог председника, а њен доскорашњи лидер Драган Шутановац каже да верује да ће делегати на изборној скупштини изабрати најбоље руководство које ће водити странку, а нада се и Србију.

Драган Шутановац, који је поднео оставку после изборног неуспеха ДС-а на изборима у Београду, рекао је да остаје у тој странци и да ће учинити све да помогне будућем руководству.

"Не пада ми на памет да икада у јавности критикујем будуће руководство", каже Шутановац.

На изборној Скупштини, на којој ће се представити кандидати за новог председника - Гордана Чомић, Зоран Лутовац и Бранислав Лечић, Шутановац је истакао да су увек након промена у ДС долазиле и промене у Србији.

Каже да није срећан што се обраћа у ситуацији када је поднео оставку, али и истиче да има поверења у делегате и да верује да ће избарати боље руководство од досадашњег.

ДС је, каже, од свог настанка увек имао визију и разумео проблем грађана и позива странку да никада не одустане од тога.

"Наша обавеза је да учинимо максималан напор без обзира што нас неки потцењују", рекао је Шутановац и позвао делегате да гласају по савести.

Истакао је да је изборна Скупштина важна јер може да определи будуће догађаје у Србији.

Навео је да су пред Србијом бројни изазови, а да тренутно грађани живе у држави у којој се урушавају институције, у којој је, како каже, владавина права сведена на право силе и у којој су изложени су ризику од сиромаштва.

Шутановац је рекао да стратешка питања нису решена, а да брзо стижу проблеми који се тичу односа Београда и Приштине, као и економски.

"То су изазови не само за власт него и за грађане. Обавеза ДС-а је била да увек понуди решења за проблем", навео је Шутановац.

На изборној Скупштини представља се и 13 кандидата за избор пет потпредседника странке и два кандидата за избор председника Политичког савета, а резултати гласања очекује се вечерас.

Лечић: Ми немамо газду, нико није већински власник

Кандидат за председника ДС-а Бранислав Лечић рекао је да у тренутку када је странка "пала" мора се пробудити вера у њу и истакао да је увек када је било најтеже, странку извлачио лидер "који је врх игле који пробада".

Навео је да ДС данас не бира менаџера, него председника и потпредседнике, и да та странка није на продају на лицитацији.

"Ми немамо газду, имамо само ову нашу организацију у којој је свако власник деонице. Можда је неко стекао више деоница, али нико није већински власник", рекао је Лечић.

Навео је да се показало да сви досадашњи опозициони покрети лако и брзо "умиру", а да једино ДС траје и да је њен задатак да обори садашњу "комедију од власти", а да је он ту да пробуди енергију.

"Дошао сам да одбраним славу ДС-а и да лечимо Србију заједно, до победе", поручио је Лечић.

Лутовац: Вратити поверење бирача које је ДС изгубио

Кандидат за лидера странке Зоран Лутовац каже да није време за мотивационе говоре, већ за самокритичност с озбиром на то да је задатак вратити поверење бирача које је ДС изгубио.

"Пали смо на политичко дно и сада нас неко убеђује да испод дна има нафте. Нема је, морамо да се окренемо и идемо горе и вратимо поверење", каже Лутовац који за испуњење тог задатка нуди четири тачке.

Дошло је, наводи, до засићења бирача јер су годинама исти људи у врху странке и да ДС мора да покаже да је разумела поруку бирача.

"Треба да бирамо људе који неће бити камен око врата него ветар у леђа. Сви ви који сте разумели поруку бирача сте део тима", каже Лутовац и наводи да је ДС тром, неефикасан, да је изгубио програмску оријентацију, идентитет, социјалну базу, као и контакт са грађанима, и да то треба мењати.

Чомић: Пред ДС-ом је велики посао још једног освајања слобода

Кандидаткиња за председницу ДС-а Гордана Чомић каже да ДС треба да буде промена коју жели да види и у Србији, и да јој предстоји претварање вредности које заступа ДС у политику, отварање странке за нове људе и кампања за изборе 2020. године "ма колико изгледало да је све толико против нас и да је све што је пред нама немогућа мисија".

"Доказаћемо, не први пут, да за људе и због њих урадимо немогуће јер смо то радили и раније", каже Чомић која је добила највећи аплауз присутних делегата.

Пред ДС-ом је, наводи, "велики посао круњења несносне пропаганде где се понавља да је све дивно" и "још једног освајања слобода", укључујући слободу медија и независних институција и људи.

За изборе је рекла да су кључ који ће грађане ослободити "клопке која је стално у центру медијске пажње".

"Око 1,6 милиона људи подржава СНС, још око 500.000 подржавају СРС и СПС. Кад знамо да у Србији у просеку 3,7 милиона излази на изборе ко ће и чиме заслужити њихов слободан глас 2020", упитала је Чомићева и навела да су грађани са правом још сумњичави, те да ДС треба да ради за њихову наду и испуњење очекивања.

На изборној Скупштини представило се и 13 кандидата за избор пет потпредседника странке и два кандидата за избор председника Политичког савета, а резултати гласања очекују се вечерас.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи