Дачић: У августу предстоји борба у УН због седница о КиМ

Министарство спољних послова је у претходних шест месеци радило на очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, европским интеграцијама и унапређењу сарадње са државама региона, рекао је министар Ивица Дачић представљајући извештај Министарства и додао да у августу предстоји борба да се седнице СБ УН о Косову одвијају на исти начин као до сада. Скупштински Одбор за спољне послове усвојио је шестомесечни извештај Министарства спољних послова.

Ивица Дачић је на седници Одбора за спољне послове рекао да постоји интенција Косова да се заврши мандат Унмика на тој територији, да се прореде, укину или затворе за јавност седнице Савета безбености УН о Косову.

То је за нас неприхватљиво. Видећемо како ће се даље одвијати расправа о томе. У мају није било проблема, међутим, у августу је председавајућа Велика Британија и велика је вероватноћа да ће се покренути та питања. Предстоји борба око тога", нагласио је Дачић.

Додао је да најновији догађаји на КиМ показују да мисија Унмика треба да остане у несмањеном формату и да и даље редовно треба да се расправља о Косову на седницама СБ УН.

Дачић је поручио да Косово нема шансе да постане члан Унеска, јер, како каже, не постоји могућност да имају довољан број гласова.

Када је реч о Интерполу, Косово се, додаје Дачић, пријавило за чланство.

"Јуче смо имали састанак са МУП-ом и ми разговарамо о томе. Пријавили су се за чланство, заседање је у новембру у Дубаију, видећемо каква ће ситуација бити. Мислим да постоји обмањивање од Приштине да ће се (њиховим уласком) појачати сарадња у борби против криминала и корупције, међутим, сарадња постоји и сада Резолуцијом 1244", рекао је министар.

Шеф српске диломатије је приметио и да су земље које су признале Косово незадовољне због њихових једностраних потеза.

Такође, рекао је да Косово никада неће моћи да буде члан ОЕБС-а.

"Биће настављен тренд повлачења признања Косова"

Представљајући извештај о раду Министарства на седници Одбора, Дачић је рекао да је Србија изложена великим притисцима у вези са КиМ, наводећи да поједине земље чак шаљу протесте земљама које су повукле признање Косова.

"Али могу вам рећи да сам сигуран да ће бити настављен тренд повлачења признања Косова од великог броја земаља. Неке од тим земаља имају проблеме на својој територији", рекао је Дачић.

Навео је да је дао налог да борба за КиМ буде приоритет српске дипломатске мреже, али и указао да је ситуација са признањем Косова нејасна у многим земаља јер, како каже, не постоји "папир" о признању, те као пример навео Египат.

Додао је и да повлачење признања Косова показује да је процес реверзибилан.

Дачић је рекао да је у претходних шест месеци разговарао са 36 министара спољних послова и да ради на томе да државе које су признале Косово повуку признање, а упитао је и зашто се неко тиме није бавио раније.

"Или је неко мислио да је то немогуће или неком није било стало или је неко једва чекао да то скинемо са дневног реда", каже Дачић, а онда и констатовао да то није лака борба.

"То је борба Давида и Голијата, али мислим да смо показали да можемо да победимо и у тим условима ако имамо вољу, жељу и снагу да се тиме бавимо", поручио је Дачић.

Навео је да Србија хоће да поправља односе са западним земљама, да тражи заједничке интересе, али да постоји "тај проблем различитог разумевања Косова".

"Велико је питање можемо ли наћи заједнички интерес и адекватан приступ који нас неће стално конфронтирати. Ми морамо да бранимо своје интересе, али тако да оставимо простор за даље разговоре", закључио је Дачић.

План је и да у борби против признања независности Косова Србија отвори још нека дипломатска представништва, као на пример на Карибима.

"Oчекује се да Србија на предстојећем Савету ЕУ отвори нова поглавља"

Говорећи о ЕУ, шеф српске дипломатије је рекао да се очекује да Србија на предстојећем Савету ЕУ отвори нова поглавља, међутим, додао је да није задовољан динамиком и сматра да је Србија заслужила много више, колико год да се сада поглавља отворе.

Како је рекао, отварање по два поглавља на шест месеци није динамика која нам омогућава оно што хоћемо.

"Али добро, што каже председник Вучић, да ми радимо свој део посла", рекао је Дачић и додао да нико од Србије не треба да очекује да ће због неколико поглавља више ризиковати државне и виталне интересе.

Дачић је рекао да се десет од 33 декларације које су нам предложене на усаглашавање са ЕУ односе на Русију.

Одговарајући на критике из БиХ у вези са мигрантима, Дачић је рекао да је Србија укинула визе пријатељским земљама, према Ирану, и поручио да се води рачуна о интересима и безбедности.

Током расправе чланове Одбора је занимало да ли ће српско-руски хуманитарни центар добити дипломатски статус, а Дачић је рекао да је више пута одговарао на то питање и да лично мисли да је то питање политизовано, те да је изашло из уобичајеног начина на који се решавају питања статуса и привилегија.

Након што је Дачић члановима скупштинског Одбора за спољне послове представио шестомесечни извештај Министарства спољних послова, Одбор је тај извештај усвојио.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво