Вучић за РТС: Забринут сам јер знам да Албанци ово не раде сами

Плашим се да су Албанци решили да уз нечију прећутну или суштинску подршку не само унесу немире и страх међу Србе, већ и да предузму неке друге мере, каже за РТС председник Србије Александар Вучић. До решења косовског питања вољом народа, ако треба – и на референдуму, поручује председник. Додаје да ће плате у јавном сектору бити повећане пре краја године.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је веома забринут последњим догађајима на КиМ јер, како каже, зна "како је то ишло до 2003. године".

"Тада смо имали усаглашену причу 'стандарди пре статуса, стандарди пре статуса'. Стандарди ни тада нису постојали као ни данас. Некакав клик, окидач за давање тзв. независности су били немири и нереди. У свему овоме ме брине то што знам да све ово што раде не раде сами", истиче председник.

Изјаве Албанаца су застрашујуће, каже Вучић додајући да га брине апсолутно ћутање међународне заједнице.

"Они (Албанци) у лице кажу Европи и свету 'нас не интересује ЗСО, нас не интересује Бриселски споразум'. Они не желе да проведу оно што је међународни уговор, а међународна заједница, која је гарант, ћути и не занима их", наглашава председник Србије

Молим људе у међународној заједници да воде рачуна о томе, додаје Вучић.

Подсећа да се само од 5. маја догодило више напада на Србе: "Ухапшен је Србин Дејан Славић без разлога, забрањено Звезди да гостује, нападнута породица Марковић, запаљени објекти Драгиши Митровићу, каменована амбуланта у Сувом Долу, код Петрича нападнути Срби, усвојен предлог статута 'Трепче', нападнута породица Матковић, забрањен улаз Борису Малагурском", упозорава председник.  

Пред сваког европског званичника изнео сам Бриселски споразум, каже Вучић и напомиње да они на то немају шта да кажу. "Седе, стоје, шта год, погледају у плафон и то је то", указује председник.

Када је реч о захтевима Албанаца у вези са енергетиком, Вучић их пита: "Шта хоћете у енергетици?"

Подсећа да у Бриселском споразуму стоји да треба наставити разговоре о енергетици, и да нису спроведене оне ствари које су договорене, а то је ЗСО.

"Они причају о споразуму који не постоји", наглашава председник.

"До решења проблема и на референдуму" 

Председник Србије каже да ће народ имати своју реч у решавању косовског питања, а један од начина, напомиње, сасвим сигурно ће бити и референдум. 

Указује да су уложени огромна енергија и труд како би проблем био решен, а не да "бисмо преживели дан на власти као што су други проводили дане да би се богатили".

Коментаришући критике да се од грађана крије нешто у вези са Косовом, председник одговара да се од људи у Србији ништа не крије.

"Шта да се крије? Зар они не знају како смо се глупо понашали 2008. када су прогласили независност? Шта имамо да кријемо? Боримо се да добијемо нешто за Србију. Кад будем имали нешто, изаћи ћемо пред народ", напомиње Вучић. 

Да ли ћемо добити подршку, биће, напомиње, питање наше свести и одговорности.

"Ако желите да мењате Устав, а на европском путу ћемо то морати, неопходно је да идете на референдум и да се грађани изјасне", наводи Вучић. 

"'Мирдита' показала разлику између нас и њих" 

Када је реч о фестивалу "Мирдита, добар дан!", председник каже да је одржавање тог фестивала погодило многе грађане Србије и многе Србе.

"Имао сам по том питању тешку расправу са старијим сином и рекао сам оно што мислим. Мислим да смо показали разлику којом не треба да се хвалимо пред међународном заједницом. Треба грађани да се поносе. Док оне које иду да посете своје цркве каменују и туку, ми њих пуштамо", напомиње Вучић.

Каже да је то показатељ демократског капацитета Србије и најбољи показатељ да је наша земља "постала нормална земља".

"Ми се не плашимо да чујемо било чије аргументе, није проблем што су рекли ружне ствари о мени и руководству Србије, и једни и други који су учествовали, и Срби и Албанци", напомиње председник.

У томе је, додаје, разлика између нас и њих јер "они који имају подршку западног света нападају децу и бебе". 

"У време турбуленција, сачували смо мир и стабилност" 

Сумирајући годину дана проведених на функцији председника Србије, Вучић каже да смо постигли "добре резултате" захваљујући грађанима Србије, али додаје да сматра да смо могли више и боље. 

"Успели смо да превазиђемо бројне тешкоће које смо наследили и кроз много мука дошли до боље позиције за Србију", напомиње председник.

У тих годину дана успели смо оно за шта су, каже, потребне деценије – да унапредимо слику Србије у свету.

То је, напомиње, важно уколико ствари посматрате и из политичког и из економског ракурса.

Додаје да је као председник Србије имао част да разговара са свим важним лидерима света.

"Три пута сам био у званичној посети Берлину, са (руским председником Владимиром) Путином сам се састао четири пута, са (турским председником Реџепом Тајипом) Ердоганом четири пута, са (председником Кине) Си Ђинпингом два пута, јапанског премијера смо угостили, састао сам се са премијером Индије, са (француским председником Емануелом) Макроном два пута, са бројним афричким лидерима, са људима из Латинске Америке, са (америчким председником) Трампом сам се видео... Сама та активност говори о раду који смо уложили", додаје Вучић. 

Напомиње да смо у тешким, турбулентним временима, поред свега што се дешава у окружењу и свету, успели да сачувамо мир и стабилност.

Прексиноћ је, подсећа, био гост на једном пријему у Паризу где је, каже, видео колико се ствари у свету дешава а које су њима важније од Западног Балкана и Србије.

"Успели смо да унапредимо демократски поредак и да, уз подршку коју сам давао Влади, имамо 4,6 одсто раст у првом кварталу, а завршили смо мај са 8,4 милијарде суфицита, а било је предвиђено 37,6 милијарди дефицита", наглашава председник.  

"Ускоро укидање Закона о привременом умањењу пензија"

Одговарајући на питање да ли је дефинитивна одлука да ће бити укинут Закон о привременом умањивању пензија, Вучић каже да ће бити "онако како је рекао" и да ће закон ускоро бити укинут.

Међународни монетарни фонд се, каже, жали због одлуке да посебно помогнемо пензионерима који су најсиромашнији.

"Одлуке о нашим пензионерима доноси Србија, а не неко други. Онај који је имао пензију 100.000 имаће 110.000, онај који је имао 23.000 имаће 25.500, а то је огромна разлика. Ми желимо да помогнемо најсиромашнијима. Нисам за уравниловке, али желимо да смањимо јаз између сиромашних и богатих. Ако је то грех, носићу га на својим леђима", истиче председник.

Додаје и да ће пре краја године бити повећане плате у јавном сектору.

"Просечна плата је данас између 420 и 425 евра, са повећањем плата и минималне зараде, приближиће се циљу од 500 евра. Сада чекам шта ће рећи политички противници, они нису разумели да тежак и напоран рад доносе резултате", наводи Вучић.

"Економија Србије је нешто што хвале све светске и европске институције", наглашава председник. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво