Фестивал "Мирдита, добар дан" у знаку провокација, одузета фотографија с натписом "ОВК"

Традиционална, пета по реду манифестација "Мирдита, добар дан", која почиње у Београду, изазвала је низ провокација у Београду и Приштини, након што су српски радикали тражили забрану тог фестивала и најавили протестно окупљање, а косовски медији пренели да је једној уметници из њихове екипе полиција на административном прелазу одузела фотографију са натписом "ОВК" и заставу Албаније.

Ове године фестивал је инспирисан глумцем Бекимом Фехмијуом, који је својим сјајним ролама прославио кинематографију некадашње СФРЈ у свету, а отвориће га филм "Брак" у Центру за културну деконтаминацију.

Међутим, представници српске опозиције, пре свега СРС-а и ДСС-а и покрета Двери, протестују због одржавања овог фестивала јер сматрају да промовише Косово као независну државу.

С друге стране, опозициона Либерално-демократска партија најавила је да ће чланови те странке фестивал бранити од, како су навели, екстремиста.

Радикали су најпре тражили забрану одржавања ове културне манифестације, а потом најавили и окупљање данас испред Храма Светог Саве, одакле ће се упутити ка Центру за културну деконтаминацију, иако је полиција забранила ово окупљање.

Одузета фотографија с натписом "ОВК"

Приштинска РК 2 јавила је раније да је чланици косовског тима уметника, сликарки Елизи Хоџа на административном прелазу Мердаре одузета фотографија из времена рата на Косову, која има натпис "ОВК" и заставу Албаније.

Наводи се да је полиција одузела још две фотографије и каталог изложбе те сликарке, а која је требало да учествује на изложби "Између снова и реалности", која се одржава у оквиру фестивала "Мирдита, добар дан".

Овај медиј тврди да су сви учесници фестивала морали да прођу кроз детаљну контролу која је трајала више од сат времена, као и да је српска полиција бранила фотографисање.

"Одузете су ми три фотографије, једна од њих је са натписом 'ОВК', друга приказује протесте и стихове познатог косовског песника Аљи Подримје 'Косово, крв која се не прашта', и трећа слика коју сам урадила поводом десетогодишњице косовске независности представља 'игру' између косовске и албанске заставе која у додатку има и песму 'Моја химна'", рекла је сликарка.

МУП: Није дозвољена промоција терористичке организације 

У МУП-у Србије је Танјугу речено да је одлуку да се фотографија не пренесе преко административног прелаза донео министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. На тај начин, прецизирано је, министар није дозволио да се у Београду, под плаштом "уметности", промовише терористичка организација (ОВК).

"Одлуку је донео лично министар Стефановић, а реч је о фотографији на којој је приказан и транспарент терористичке ОВК", поручују из МУП-а.

Овим поводом огласио се заменик косовског премијера Енвер Хоџај, који је однос према косовским уметницима на административном прелазу назвао "срамним" уз тврдњу да "српске власти малтретирају косовске уметнике".

"Захтевамо од Владе Србије да одмах прекине да малтретира наше грађане или ћемо предузети реципрочне мере", запретио је Хоџај на свом Твитер налогу.

Додао је да односи не могу да буду нормални ако "они бране уметницима да присуствују изложбама".

Иначе, циљ фестивала је иницирање континуиране размене уметничких идеја, стварање традиције сарадње и окупљања у јединственом културном простору, како би се допринело трајној нормализацији односа Београда и Приштине.

Предвиђено је да фестивал "Мирдита, добар дан" траје до 2. јуна.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво