Председник парламента Гане: Преиспитаћемо став о независности Косова

Гана ће поново размотрити свој став о признању самопроглашене независности Косова, рекао је у разговору са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић председник парламента Гане Арон Мајкл Окваје.

Арон Мајкле Окваје предводи парламентарну делегацију Гане која је у посети Скупштини Србије, а састаће се и са председником и премијерком Србије.

Председници два парламента нагласили су да је ова посета историјска, јер је председник Скупштине Гане први званичник који је посетио Београд после распада бивше Југославије.

Развој парламентарне сарадње и потписивање меморандума следеће године биле су главне теме разговора.

"Посебан део разговора је о нашим преговорима са Приштином и о Косову и Метохији и заштити културног блага Србије на Косову и Метохији. Разговарали смо о ставу Гане према Косову и рекао је да ће питање статуса Косова бити поново размотрено", рекла је председница Скупштине Маја Гојковић.

Арон Мајкл Окваје рекао је да му је драго што о могућностима сарадње разговарају у здању у којем су председници Тито и Нхрумах потписали документ о оснивању Покрета несврстаних.

"Заинтересовани смо за сарадњу у области образовања, науке, медицине. Са председницом српског парламента разговарао сам о важном спољнополитичком питању за Србију и рекао сам да ћу о томе разговарати са председником Гане, како би преиспитали наш став", рекао је Арон Мајкл Окваје.

Чланови скупштинског Одбора за спољне послове такође су се састали са председником Парламента Гане, Ароном Мајклом Оквајеом, који је истакао да се историја две земље не сме заборавити и да је историја подсетник на све изазове коју су земље и народи превазишли. 

"Стабилност и људска права веома су битне за развој једне државе, а ми желимо да вратимо и оживимо идеје Покрета несврстаних", истакао је председник Парламента Гане.

Председник Одбора Жарко Обрадовић истакао је да посета председника Парламента Гане пружа основу за развијање билатералних односа између две земље, на политичком и економском плану. 

Саговорници су се сложили да простора за сарадњу има у области инфраструктуре, привреде, прехрамбене индустрије, енергетике и образовања. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи