У уторак наставак седнице за избор министра финансија

Скупштина Србије завршила је данашњу расправу о избору Синише Малог за министра финансија, наставак седнице заказан за сутра. Предлог образложила премијерка Ана Брнабић. Да је после београдске, Мали прави човек за државну касу, уверени су и посланици владајуће већине. Опозиција оштро критикује Малог и везује га за бројне афере.

20.40 –  Парламент завршио рад за данас, а расправу о предлогу да Синиша Мали буде министар финансија наставиће сутра. 

19.30 – За расправу је много пријављених говорника и све је извесније да ће гласање и полагање заклетве бити сутра, јавља извештач РТС-а.

16.40 – Одговарајући на критике шефа посланика СДС-а Марка Ђуришића да је премијерка промовисала рад офшор фирми, Брнабићева је узвратила да је Србија у време претходне власти била на три месеца од банкрота.

11.50 – Подршку избору Синише Малог за министра финансија до сада пружили посланици Јединствене Србије и Савеза војвођанских Мађара, док су радикали најавили да ће гласати против.

10.30 – Након што је премијерка образложила предлог, у парламенту је почела расправа.

10.15 – Синишу Малог је за место министра финансија препоручио успех у решавању проблема града Београда, које је наследио када је преузео место градоначелника, рекла је премијерка Србије образлажући свој предлог.

10.00 – Почела седница Скупштине којој присуствују Ана Брнабић и Синиша Мали.

На посебној седници Скупштине Србије посланци су разматрали избор Синише Малог за новог министра финансија. Расправу о једној тачки дневног реда наставиће сутра. Посланици владајуће коалиције подржали су предлог Владе, док опозиција оптужује Малог да је умешан у бројне афере.

Премијерка Србије Ана Брнабић образложила је пред посланицима предлог да Синиша Мали замени Душана Вујовића у Влади.

Изјавила је да је на рачуну Београда данас 12,8 милијарди динара, а да је Синиша Мали испунио све што је обећао на почетку мандата градоначелника – финансијски је консолидовао град, увео фискалну дисциплину, смањио број незапослених, а престоница је постала град кранова.

"Мали је показао да је тимски играч, да се не плаши напорног рада, али ни критике, да не одустаје због измишљених афера и тешких одлука у интересу Београђана и свих грађана Србије. Због његових успеха и знања, верујем да је најбољи кандидат за новог министра у Влади и због тога молим посланике да ми у томе дају подршку", рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, када је Мали преузео руковођење градом, дуг је био 1,118 милијарди евра, 14 милијарди динара неплаћених обавеза и рекордни буџетски дефицит од 20,25 одсто.

Данас, каже Брнабићева, дуг града је преполовљен, исплаћене су све обавезе, а дефицит је смањен четири пута, те је Београд први пут у својој историји добио први кредитни рејтинг у октобру 2016. године.

Оно што Синишу Малог препоручује – то је да је Београд данас стабилна локална самоуправа и далеко највећа инвестициона дестинација у овом делу Европе, поручила је Брнабићева.

Рекла је да су у претходне четири године покренути велики инвестициони пројекти, наводећи као највеће "Београд на води" и отварање "Икее", која, каже, не долази у локалне самоуправе и земљу где постоји корупција.

Брнабићева је рекла да је Мали током мандата допринео смањењу незапослености, која је сада на историјском минимуму. "Број незапослених је смањен за око 25.500, са 109.652 незапослена у априлу 2014. на 84.139 незапослених у априлу ове године", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је ситуација у јавним комуналним предузећима далеко боља него раније и додала да је после сређивања финансија у граду покренут озбиљан инвестициони циклус који је утицао на БДП, промењен је приступ инвеститорима, а дозволе се издају за свега 12 дана.

Као добре резултате за мандата Малог, навела је обнову Славије, Булевара ослобођења, Рузвелтове, Мије Ковачевића, Прокоп, који је почео са радом, уз изграђене приступне саобраћајнице, отворен је Пупинов мост, фабрика Макиш 2, почетак изградње нове аутобуске станице, рестаурирано је више од 200 фасада, километри асфалта, водовода и канализације.

Брнабићева је нагласила да, захваљујући сарадњи са приватним вртићима, у обданишта иде 72.500 деце, 58.500 у државне и 14.000 у приватне.

"У вртиће је 2013. године ишло 47.500 деце, данас је више од 14.000 нових места за децу. За време Ђиласовог мандата, родитељи су месечно плаћали 9.700 месечно за државни вртић, а данас 5.590 месечно", рекла је Брнабићева и додала да породиље у Београду добијају једнократну помоћ од 10.000 динара за свако дете које роде, док социјално угрожене мајке добијају 25.000, захваљујући финансијској консолидацији у граду.

Малом подршка ЈС-а и СВМ-а, радикали против

Подршку избору Малог за министра финансија пружили су посланици Јединствене Србије (ЈС) и Савеза војвођанских Мађара (СВМ), док су радикали најавили да ће гласати против.

Шеф посланичке групе СВМ-а Балинт Пастор рекао је да ће та странка подржати избор Малог за министра, због тога што је СВМ део владајуће коалиције, има коалициони споразум са СНС-ом, а зацртани циљеви се остварују.

Као други разлог за подршку, Пастор је навео то што из досадашњих активности Малог виде да је велика вероватноћа да ће бити успешан министар, али је имао и савет за Малог: "Знам да трчите полумаратон, почните да тренирате за маратон, као министру финансија требаће вам снаге и стрпљења."

Шеф посланичке групе ЈС-а Драган Марковић Палма рекао је да је "лако бити министар када имаш Зидана или Роналда у лику Александра Вучића који ствара услове", наводећи да је његова популарност допринела да велики број инвеститора дође у Србију.

Марковић је поручио Малом да се бори да курс евра остане исти и да је важна стабилност динара, јер то доводи инвеститоре.

Како каже, учио је финансијски посао у Америци и у неким другим државама и да, за разлику од неких других министара који су говорили да ће посао научити "као да је Влада раднички универзитет", он свој посао зна.

"Будући министре, чека вас тежак посао, али када знате тај посао и постоји мотив и воља, а већ сте имали прилику да се покажете, ЈС ће вам дати подршку. Треба да се поносите што сте једини министар из Владе за кога је гласала ЈС. Желим вам пуно среће", поручио је Марковић.

Ми из СРС-а гласаћемо против Синише Малог за министра, рекао је шеф посланика СРС-а Војислав Шешељ, који је додао да је умало заплакао док је премијерка читала "срцепарајуће слово препуно похвала".

Наводећи да ће Мали бити трећи министар финансија, Шешељ је истакао да је један мислио да је Влада "место за играње кликера", а за другог (Душана Вујовића) Влада никакао да каже зашто је отишао.

"Ја сам изнео криминалне афере у које је он умешан. Влада уместо да га је стрпала у затвор, видим из неких новина да га планира за саветника. Може из затвора да саветује. Ја сам (Томислава) Николића саветовао из затвора, али ништа, мирис новца је толико опојан", рекао је Шешељ, уз опаску да у "мутним временима" Влада Србије мора да се реконструише и да се избаци из ње свако ко је сумњив.

Брнабић: Најзабавнија наводна афера Малог – она о 24 стана

Брнабићева је поручила да ће на све паушалне тврдње о наводним аферама кандидата за министра финансија Синише Малог одговарати истином и чињеницама, истичући да се добро спремила за седницу Скупштине и да је прикупила све званичне податке.

Посланица Нове Србије//Покрета за спас Србије Санда Рашковић Ивић приметила је да Брнабићева није прочитала да је Мали од 2001. године био помоћник министра за приватизацију, а да посланици СНС-а критикују тај период, да је био директор офшор компанија, да има 24 стана у Бугарској, а поменула је и аферу Савамала.

Подсетила је да је супруга Синише Малог изјавила да јој је он поменуо да је "тамо нешто полупао", али да нико није страдао, те да је тадашњи премијер Вучић тада рекао да иза тога стоји врх градске власти.

"Ово су озбиљне афере и желимо да чујемо одговоре, али не оног типа, а шта сте ви радили? Када се неко од нас буде бирао, тада ћемо ми бити тема, а сада је тема Синиша Мали. Мали нема ту достојност да седне на најважније место министра финансија. То вам је да се да гладном вуку јагње на чување, мислим да Србија то није заслужила", рекла је Рашковић Ивићева.

Реплицирала јој је Александра Томић из Српске напредне странке (СНС) рекавши да неће дозволити да Синишу Малог "морално развлаче" они који би да оправдају новац од "тајкуна са Запада, а који су сада похапшени".

"Треба оправдати осам милиона евра за председничку кампању и продуковане афере за те паре. Ниједног тренутка се овде није говорило о економској политици", рекла је Томићева одговарајући на критике Рашковић Ивићеве, која је и потпредседница Народне странке Вука Јеремића.

Премијерка је рекла да је Мали био помоћник министра од 2001. до марта 2003. године, када није било спорних приватизација, а потом је подсетила Рашковић Ивићеву да су се те које су спорне дешавале када је њена странка (бивша странка – ДСС) била стожер Владе.

"Није фер да не кажете до када је Синиша био помоћник министра, а грађани врло добро знају када су биле те спорне приватизације", рекла је она и додала да Мали има међународно искуство у привреди, да је радио као консултант у "Дилоиту" у Београду, Прагу, те за "Креди свис" у Њујорку.

"Шта је Синиша радио у приватном сектору, нема везе са државом", поручила је Брнабићева.

Упитала је и да ли је незаконито да неко води офшор фирме.

"И у Њујорку постоје офшор фирме и оне су законите... Оно што га препоручује је и да се он са таквим квалификацијама и образовањем, а магистрирао је и докторирао, вратио у Србију и ставио Србији на располагање", рекла је Брнабићева.

Говорећи о наводно плагираном докторату, Брнабићева је приметила да неким посланицима очигледно није важно шта каже квалификована комисија него "Раша Карапанџа за Пешчаник".

"Ако и трећа комисија каже оно што су рекле претходне две (да није плагирао), ја претпостављам да ћете тражити четврту комисију. А 24 стана је једна од најзабавнијих афера за мене", рекла је Брнабићева и упитала зар не интересује посланике шта је са тим становима данас.

Како је приметила, доказ да су сви документи фалсификовани не може да упропасти добру причу коју су смислили.

"Али истина је важна. Шта се десило са та 24 стана? Је ли их продао, ако је он имао, а не фирма коју је он напустио пре него је ушао у Владу Србије. Да ли и даље има 24 стана или прихватате да су то станови фирме коју је напустио пре уласка у владу", упитала је Брнабићева.

Говорећи о Савамали, рекла је да о "породичним стварима" неће говорити, јер не води таблоидну политику, али, како каже, није фер да се износи шта је бивша супруга (Марија Мали) рекла неком порталу, а да се не каже шта је рекла тужиоцу, јер, како је приметила, њена званична изјава је била да је само "хтела да науди бившем мужу".

"Србија била на три месеца од банкрота"

Одговарајући на критике шефа посланика СДС-а Марка Ђуришића, Брнабићева је изјавила да је Србија била на три месеца од банкрота, јер су 2008. године, када су били избори, пензије четири пута повећаване.

Ђуришић је рекао да се током расправе чуло да је премијерка промовисала рад офшор фирми у свету, што је "незабележен пример у свету", те додао да су, након афере "Панамски папири", све владе обавезале и почеле да спроводе мере како би се смањило пословање офшор компанија.

"Нико не спори ниједном грађанину Србије да ради посао преко офшор фирми, и то не може одмах да буде означено као криминално, али треба радити на промени амбијента. Ако говоримо о томе да је потребно увести ред и смањити сиву зону у привреди, онда приоритет треба да буде смањење пословања преко офшор фирми, а не промовисање", рекао је Ђуришић.

Како је рекао, пословањем Малог преко офшор компанија бави се и државни органи, али "на начин да никад не заврше".

Ђуришић се надовезао на речи посланика Драгана Марковића Палме да би биографија Малог требало да има 50 страна, а не само две, и рекао да би било 30 страна на којима је "све афера до афере", те додао да је мало оних који по повратку у Србију и помагања држави имају милионе.

Говорио је и о расту БДП-а, и навео да би волео да се такав раст настави, али је изнео податак да је, у последњих пет година, Србија земља са најнижим растом на Западном Балкану, а да су просечне плате у Европи мање једино у Албанији и Македонији.

"То је резултат и континуитет рада Владе у пет година. Да ли грађани имају наду да ће се нешто променити овим избором? Не", рекао је Ђуришић.

Рекао је и да се боји да Мали као министар финансија неће моћа да уради најважније ствари, а то је реформа Пореске управе "која би морала не да буде батина којом држава удара привреду и грађане него да буде сервис грађана".

Додао је и да се нада да ће нови министар испунити обећање Вучића од пре шест година о Закону о пореклу имовине.

Премијерка му је реплицирала да би све тврдње које је изнео можда и биле озбиљне и можда би било тешко одговорити на њих да "не знамо да сте ви довели Србију на три месеца од банкрота".

"Када знамо да сте ви Београд оставили са 1,118 милијарди евра дуга, 14 милијарди неплаћених обавеза, дефицит од 20,25 одсто, када знамо да се тако водила држава и да сте је оставили са таквим резултатима, тешко је размишљати да сте ви знали како се штите привреда, мала и средња предузећа и владавина права и како је тада све супер функционисало, а данас ништа, а Србија била Швајцарска, плате једне од највећих у Европи", рекла је Брнабићева.

Одбацила је критике да промовише рад офшор фирми, рекавши да је то веома површна и провидна замена теза, већ је бранила људе који раде у компанијама које су у власништву компанија које послују у офшор зонама.

"Ја то не промовишем, волела бих да су регистроване у Србији, да овде плаћају порез, али не желим никако да инкриминишем људе који за те компаније раде. Док сам председница Владе борићу се против тога да зато што неко ради у офшор фирми, буде на било који начин дискриминисан", рекла је Брнабићева.

Поручила му је и да је тадашња власт промовисала сиву економију, да мала и средња предузећа нису постојала или су стагнирала, јер се нико пре 2015. није сетио да каже да су инспекције задужене и за нерегистроване фирме.

"Тек 2015. године се то променило, да бисмо увели фер тржиште за мала и средња предузећа. Примери говоре да је тада промовисана сива економија, а да се Влада данас бори за све запослене, компаније и фер тржиште", рекла је премијерка.

На коментар да грађани немају наду, Брнабићева је рекла да релативно често имамо изборе, по чијим се резултатима види да имају наду.

"Када поставите питање да ли грађани имају наду и театрално изговорите 'не', онда треба да седнете и погледате резултате избора, и видите да грађани имају наду, да су од 2014. године повратили наду и у своју земљу, економију, Скупштину, председника и Владу", нагласила је Брнабићева.

Ђуришић је реплицирао да није добио одговоре на неколико питања, већ понављање "паушалних и неистинитих оцена резултата политике бивше власти, већ шест година бивше".

Брнабићева му је узвратила да не говори паушално, већ да је било потребно време да се Србија извуче.

Синиша Мали је заједнички предлог премијерке Ане Брнабић и председника Србије Александра Вучића.

Досадашњи градоначелник Београда Синиша Мали ће у Влади Србије преузети место Душана Вујовића, који је 7. маја поднео оставку из личних разлога.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво