Вучић: Не бежимо од разговора са Приштином, хоћемо резултате

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Београд спреман да разговара са Приштином, али да мора да види резултате тих разговора, те да грађани треба да имају поверења да се наш тим бори за интересе своје земље и свих својих грађана.

Александар Вучић је, у изјави новинарима након централне манифестације поводом Дана полиције, на питање када ће се наставити дијалог Београда и Приштине, рекао да не бежи од разговора и да не зна како ће бити настављени.

"Да ли у јуну, јулу или августу – не знамо. Не бежимо од разговора", нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да више не може да иде на састанке и не понесе Бриселски споразум, и укаже на оно што је испуњено, а шта не, због чега се смучио свима.

"Сваки пут поставим питање које остане без одговора. Ми смо спремни да разговарамо, али морамо да видимо резултате тих разговора", поручио је председник Србије.

Вучић је рекао да је Београд испунио све своје обавезе и да није истина да постоји и једна неиспуњена, док друга страна није испунила једину коју је имала.

"Најпре да видимо да испуне ту своју једну обавезу. Ако неће можемо да разговарамо о крајњем решењу, али оно не може бити да Србија да све, а не добије ништа, и да се они сагласе да Србија постоји као држава и да због тога будемо срећни", истакао је председник.

Вучић је навео да народ треба да има поверење у своје представнике јер се они боре за интерес своје земље и све своје грађане и наставиће да такву политику воде.

"Није лако са нама преговарати. Спремни смо на компромисе и уступке, али мора да постоји таква воља и с друге стране", рекао је Вучић.

На питање зашто нико у прошлости није реаговао када је од 2000. Унмик опозвао српске законе на КиМ и доносио своје, Вучић је одговорио да не вреди говорити о томе шта је било.

"Нико није реаговао, гледали су да прећуте, не борећи се ни за шта. Зато се сада ми боримо да померимо стање из амбиса. Од кукњаве шта смо пропустили нема ништа и остаје на историјским анализама да то виде", објаснио је Вучић.

Рекао је да је слика и прилика сада другачија и да се држава понаша озбиљније и одговорније.

"Приказана најмодернија опрема и спремност полиције"

Председник Вучић је изразио задовољство што су грађани имали прилике да данас на показној вежби поводом Дана полиције виде најмодернију опрему, као и потпуну спремност припадника полиције.

Вучић је у изјави новинарима указао и да 12 "лазара" изгледа веома моћно, као и да је остала приказана опрема нова, а да грађани треба да се поносе оним што је приказано.

"Онај егзерцир је показао да су припадници Жандармерије невероватно спремни. То не може за секунд брже да се изведе. Само да буде што мање ситуација у реалном животу на које треба да реагују припадници полиције. Како су спремни могли сте да видите", истакао је Вучић и навео да је могло да се види 1.200 полицајаца, а не сто, па да би могло да се каже да је "нешто нашминкано".

Изразио је уверење и да ће све више грађана желети да иде у полицију и војску.

"Желеће да дођу када виде да држава пружа све више. Видећемо да ћемо имати све више полазника", рекао је Вучић изразивши дивљење за понашање питомаца полицијске академије и школе.

Упитан ко је најјачи у региону, он је рекао да не жели да се хвали тиме.

Додао је да би оним што су данас показали припадници МУП-а сваки поштен грађанин ове земље требало да се поноси, те да су грађани могли да виде стотине потпуно нових возила, која нису старија од годину дана, оклопна оруђа која су у потпуности реконструисана, реновирана и наоружана на начин како су то тражили припадници специјалних јединица.

"То је све апсолутно ново и то показује нову и већу снагу полиције Србије. Све униформе које сте видели данас, све су нове, мислим да су прелепе, све је било много лепо и све смо то платили својим новцем и нисмо се додатно задуживали. Мислим да ћете пре краја године моћи да видите и ново рухо српске армије", рекао је Вучић.

Вучић о показној вежби

Навео је да је јако поносан и срећан након што је видео показну вежбу и додао да сматра да многи нису ни видели шта су све показали колико су брзо то извели.

"Ја сам се уплашио да нам не прегазе овог који је глумио терористу, али они су толико увежбани и ја им честитам. Полиција Србије служи на понос Србији. Срећан сам и поносан и честитам министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, који се борио и код мене и премијерке Ане Брнабић", рекао је Вучић и поновио да ове године припаднике полиције очекује још једно повећање плата, као и припаднике Војске Србије и БИА.

"Као што видите ствари све иду набоље, а да никакве изборе немамо", рекао је Вучић.

Председник Србије похвалио је резултате Министарства у претходној години и честитао и грађанима Србије, јер је све постигнуто захваљујући њиховом поверењу, њиховој вери у то да ствари могу да се промене у Србији, уз дисциплину и одговорност, а пре свега сређивањем јавних финансија.

"То значи да су људи показали озбиљност и добро проценили и добро знали ко су одговорни људи", рекао је Вучић.

Изградња јефтиних станова од августа

Према његовим речима, прва изградња јефтиних станова за припаднике МУП-а и Војске кренуће у августу и септембру, у више градова истовремено.

"Све се може када имате дисциплиноване људе, одговорне људе, а не бахате и арогантне који мисле да је важно да се обезбеди подршка за дан или два унапред. Када се ствари планирају и када се гледа како држава да изгледа за пет, 10 или 15 година, онда то изгледа овако", навео је председник.

Истакавши да ће и полицајци и војници и сви припадници служби безбедности бити задовољнији, Вучић је рекао да грађанима заиста треба да служе на понос и додао да 30 одсто мање убијених ове године него прошле године је велика ствар.

"Ако успемо да такав тренд задржимо или још појачамо, да буде још мање убијених процентуално, то ће бити велика ствар и огроман успех српске полиције", рекао је председник Србије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи