Брнабић: Председници Републике и Владе веслају у истом правцу

Једна од највећих снага Србије је што имамо председника Републике и председника Владе који "веслају у истом правцу", изјавила је "Фонету" премијерка Ана Брнабић, која себе описује као технократу. Негира да је Србија "заробљена држава", али подржава "ефикасније и одговорније судство" и сматра да није добро да министри дају изјаве супротне политици Владе.

Премијерка Ана Брнабић је, у оквиру серијала "Квака 23", оценила да термин "заробљена држава", употребљен у Стратегији Европске комисије за Западни Балкан, "свакако не би применила на Србију".

Брнабићева објашњава да се тај термин не односи једнако на "све државе, односно територије Западног Балкана", и тврди да "Србија свакако није заробљена држава".

Премијерка наглашава да је земља у реформама, да промене трају, а да ћемо "за резултате морати да сачекамо".

На питање о неделовању правне државе, попут нелегалног објекта на Панчићевом врху и рушења у Херцеговачкој, Брнабићева је рекла да "председница Владе Србије свакако не може да узме ни чекић, ни багер, па да иде да руши објекте који нису легални, већ мора да поштује институције Републике Србије".

"Морам да кажем да ми не можемо да бирамо кад ћемо бити правна држава", предочила је премијерка и поменула пример Савамале у којој су "срушени нелегални објекти" и чије су рушење, како сматра, "сви похвалили".

Према речима Брнабиевећ, "владавина права је да Влада уради оно што је законом прописано, да изда налог о рушењу, да одбије захтев за легализацију и да сачека да надлежне институције ураде шта треба".

"Правда је понекад спора, али је свакако достижна", уверена је премијерка, која се "не слаже да институције не раде свој посао, већ да им некад треба више времена и да би требало да буду и ефикасније и транспарентније".

На опаску о лошим оценама Европске комисије о владавини права, али и изјави француског председника Емануела Макрона да проширење слаби ЕУ, Брнабићева је узвратила да он није мислио на Србију, већ на неке друге земље Западног Балкана.

"Владавина права је изузетно важна, али она није само до Владе Србије, већ је исто тако и до судства, које је независно од Владе", сматра Брнабићева која је, поводом става да правосуђе није независно, поручила да "она није адреса за судске одлуке и ефикасност".

Премијерка је подсетила да је на округлом столу о изменама Устава рекла да "нама треба ефикасније и одговорније судство" и оценила да "не можете да кажете да је Влада за све крива".

Поводом критика да се Министарство правде оглушило о предлоге судија, тужилаца, адвоката и цивилног сектора, Брнабићева је рекла да после девет месеци дебате "нису усвојене само неке ситнице, а да је, на пример, чувени златни глас повучен из нацрта који је отишао Венецијанској комисији".

Технократски премијер 

Одговарајући на више питања о односу са председником Александром Вучићем, његовом изласку изван уставних ингеренција и њеној формалној моћи, Брнабићева је оценила да "сви заборављају да је она технократски премијер".

Брнабићева је објаснила да "нема политичку странку иза себе, да моћ коју има да води Владу и мења Србију долази, пре свега, из подршке Александара Вучића и подршке СНС-а и да је то демократија".

Премијерка негира да је реч о непоштовању институција и уставних и законских прописа и наводи да и у "другим земљама ЕУ или Европе постоје такви случајеви технократских премијера који се консултују са људима који имају већину у скупштини".

"Ја одговарам Скупштини. Дакле, морам да имам већину у Скупштини да бих спроводила своје одлуке", истакла је Брнабићева и додала да се "не стиди што каже да је Вучић њен ментор", јер је "битно да јавност то чује из разлога поштовања и постојања континуитета".

Брнабићева мисли да је Вучић пре ње "одлично радио свој посао" и наглашава да би се консултовала са њим о темама око којих има дилеме "чак и да он данас није председник".

"Не постоји ништа лоше у томе да се консултујете са људима за које мислите да неке ствари знају боље и да су их радили на прави начин. Ја нисам најпаметнија на свету, па тачно да сам председница СНС-а, не бих била најпаметнија на свету", напоменула је Брнабићева.

"Мали у Београду показао како се води одговорна фискална политика"  

Говорећи о Синиши Малом, као будућем министру финансија, премијерка је рекла да је то "у потпуности био заједнички избор ње и председника".

Друго је питање колико ће грађани Србије да верују да је "мени посао много олакшан тиме што се у највећој могућој мери слажем са политиком Александра Вучића и његовом визијом", истакла је Брнабићева.

На питање чиме је Мали заслужио да постане министар, с обзиром на бројне афере које прате његову политичку каријеру, Брнабићева је одговорила да је он у Београду показао како се "води одговорна фискална политика у тренутку када је Град био историјски најзадуженији" и да је направио "одличан резултат".

"Као председници Владе, у потпуности је на мени одговорност како ће Синиша Мали да ради свој посао министра финансија, који је ужасно важан", оценила је Брнабићева.

Упитана да ли би сменила министра одбране Александра Вулина због изјава о промени спољне политике, Хрватској и неких других, Брнабићева је одговорила да би свакако консултовала парламентарну већину, која њој и њеној Влади "даје моћ у парламенту и даје моћ да мењамо Србију набоље".

Брнабићева "не мисли да је добро да министри дају изјаве које су супротне политици Владе Србије", док на питање зашто су они онда део Владе, одговара "да смо у прошлости навикли да свако може да прича шта хоће, али да је данас ово један другачији тимски рад".

"Ја покушавам стално да говорим мом тиму да не радимо то. Али враћам се на то што мислим да је данас једна од највећих снага Србије што имамо председника Републике и председника Владе Србије који веслају у истом правцу и раде као тим", истакла је Брнабић.

Не знам да ли постоји документ земаља Квинте 

Говорећи о неформалном документу земаља Квинте у вези са Косовом и року да се то питање реши до краја године, Брнабићева је потврдила да о томе "има информације из разговора са председником Републике, да је он усмено добио неке предлоге, који у овом тренутку нису прихватљиви, и да се даље разговара о томе".

"Тај папир Квинте ја свакако нисам видела и мислим да га ни он није видео, не знам да ли постоји", рекла је Брнабићева и нагласила да "нема стварно неке временске одреднице за решавање проблема са Косовом".

Премијерка сматра да је исправна и одговорна политика да тај проблем мора да се заврши "због нас", а не због ЕУ, како би дошло до дугорочне стабилности и коначно правог и јасног просперитета за Србију.

"Отворена сам за све састанке" 

Брнабићева негира да се Медијска стратегија пише поново због притисака из ЕУ на тему слободе и положаја медија и негативних налаза свих релевантних међународних струковних и невладиних организација, укључујући и Извештај о напретку Србије.

Брнабићева је подсетила на њен састанак са Групом за слободу медија много пре догађаја у вези са Медијском стратегијом, после чега је министар имао још три засебна састанка.

"Ја сам чекала да видим да ли ће се медијска удружења и асоцијације вратити у радну групу за израду Медијске стратегије. Нису се вратили, Стратегија је била завршена, али нисмо желели да идмо са њом зато што није имала легитимитет", објаснила је Брнабићева.

"Била сам и пре критика ЕУ и данас сам отворена за све састанке. Ми се не слажемо у виђењу, ја мислим да у Србији постоји слобода изражавања", рекла је Брнабићева и додала: "али то што се не слажемо у виђењу, не значи да смо непријатељи".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи