Солана: Зелено светло за Еулекс

Мисија Европске уније на Косову ће с "почетним оперативним капацитетом" почети да делује у уторак, 9. децембра, с "кључним задатком да учврсти владавину закона на Косову", саопштио је данас високи представник Европске уније Хавијер Солана.

Солана је у саопштењу "снажно поздравио" поруку заповедника Цивилних операција ЕУ на Косову, која обухвата Еулекс, Кеса Кломпенхауера чланицама Европске уније да је "мисија Еулекс достигла почетну оперативну способност".

Солана је нагласио да је "мисија Еулекс размештена да би помогла Косову у напредовању ка достизању европских стандарда у секторима полиције, правосуђа, царине и затворско-казнених служби".

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност изјавио је данас у Прагу да не очекује проблеме приликом размештања мисије Еулекс на Косову и похвалио је што са Балкана сада долазе све саме добре вести.

"Могу то да потврдим. Био је договор у УН, као што знате разменили смо писма са председником Србије Борисом Тадићем и у њима се каже да је могуће да у потпуности разместимо Еулекс", рекао је Солана.

Мислим да ће то протећи без тешкоћа, да ће бити добра сарадња и са Њујорком и са косовским властима и са Србијом, рекао је Солана.

Кломпенхауер је, према саопштењу, истакао и да ће Еулекс "у складу с тим преузети своје одговорности на подручју владавине закона широм Косова почев од 9. децембра 2008".

Еулекс ће спроводити мандат добијен планом "Заједничка акција" коју је Савет министара ЕУ усвојио у фебруару ове године.

Најамбициознија мисија у историји ЕУ 

Објављивање почетка рада Еулекса, најамбициозније мисије Европске уније у историји те организације, уследило је након седмодневног одлагања због демонстрација у Приштини.

Мисија у почетној фази броји око 1.300 међународних званичника, полицајаца, тужилаца, судија и цариника. Већи део мисије, односно око 750 службеника, се састоји од полицијских јединица, које ће бити оперативне од првог дана.

Команда полиције ће се састојати од 25 чланова, док ће јединице бити распоређене на две стратешке локације.

Французи и Румуни ће бити распоређени близу Косовске Митровице, док ће италијански карабињери и Пољаци бити распоређени у Приштини.

Специјалне јединице полиције ће помагати у областима заштите високих званичника, заштите сведока, чишћења мина, детектовања дроге и експлозива.

У почетној фази, Еулекс ће, додуше у мањем обиму, бити распоређен и на северу Косова, где ће службеници те мисије бити присутни у шест полицијских станица и суду у Косовској Митровици.

Шест тачака

Мисија ЕУ ће, како је најављено, у српским срединама бити распоређена у складу са споразумом у шест тачака о којем су се, уз жестоко противљење власти у Приштини, договорили Београд и УН.

Тај документ, који је једногласно подржао и Савет безбедности УН, дефинише посебне аранжмане за полицију, царину и судство и срединама у којима Срби чине већинско становништво, укључујући посебан ланац командовања локалне полиције, другачији начин именовања судија, као и начин на који ће бити подељени приходи са царинских пунктова на северу Косова.

План у шест тачака, који претпоставља "статусну неутралност мисије ЕУ у складу са резолуцијом 1244 и под капом УН", одмах су одбацили лидери косовских Албанаца, чиме је, међутим распоређивање Еулекса одложено за свега недељу дана.

Најжешћи отпор посебним аранжамнима за косовске Србе пружила је фантомска "Армија републике Косово", која је преузела одговорност за недавни бомбашки напад на седиште ЕУ у Приштина и запретила новим акцијама уколико тај план буде спроведен у дело.

Скупштина заједница општина Косова и Метохије упозорила је да је за косовске Србе УНМИК једина валидна мисија, наглашавајући да Београд, заједно са западним пријатељима, не би требало да пожурује одлазак УНМИК-а јер би то било погубно за Србе. Та организација прикупила је 70.322 потписа косовских Срба против Еулекса.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара