Реаговања на изградњу пута поред Високих Дечана

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и Министарство културе затражили су хитан прекид радова на изградњи пута у близини манастира Високи Дечани. Српска листа је оценила да тим чином косовска влада спроводи "отворено институционално насиље над имовином СПЦ".

Марко Ђурић рекао је поручио да Србија захтева од међународних институција на Косову и Метохији да хитно спрече противзаконито и антицивилизацијско угрожавање манастира Високи Дечани, изградњом магистралног пута у непосредној близини тог српског средњовековног бисера.

"Ова ситуација објашњава зашто су Високи Дечани на листи угрожене светске културне баштине и од кога су угрожени", навео је Ђурић у реаговању достављеном Танјугу.

Према његовим речима, међународна заједница дужна је да спречи идеолошке следбенике Енвера Хоџе и Љавдрима Мухаџерија у вандалском уништавању онога што није само српски и хришћански бисер, већ баштина читавог човечанства.

"И многи Албанци су кроз историју гајили поштовање према тој Немањићкој задужбини, али испоставља се да су поједини њихови потомци регресирали у културном и цивилизацијском смислу", оценио је Ђурић. 

Истакао је да ће Србија оне који угрожавају српску баштину на Косову и Метохији третирати као непријатеље културе, хришћанске цивилизације и српских националних интереса.

Министарство културе и информисања саопштио је да је "надубље забринуто" због навода Епархије Рашко-призренске о великим грађевинским радовима у близини српског средњовековног манастира Високи Дечани и затражило да ти радови одмах буду прекинути.

У саопштењу се наводи да овај чин показује да је манастир с правом на листи угрожене светске културне баштине, као и други српски споменици на Косову и Метохији.

"Захтевамо да се тренутно прекину сви радови који нарушавају заштићену зону, а од Унеска и од међународних чинилаца очекујемо да енергично спрече сличне акте на овом и другим местима где се јављају насилни гестови", истакнуто је у саопштењу министарства.

Министарство је, како се подсећа, не једном указивало на неодрживост примене двоструких аршина у овој области, пре свега на штеу српског наслеђа.

"Међународне конвенције треба да важе за све подједнако, па и за тзв. косовске власти, а међународни чиниоци су у обавези да их приморају на њихово поштовање", поручује се у саопштењу.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић поручио је, поводом почетка радова на магистралном путу Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира, да очекује да ће српске и међународне власти упозорити Унеско на "апсолутно неодговорно и нелегално понашање" косовске владе према Унесковој светској баштини.

"Није без разлога наш манастир такође на Унесковој листи угрожених локација светске баштине", навео је игуман Јањић на Твитер налогу.

На незакониту градњу пута поред манастира реаговала је и Српска листа наводећи да тиме косовска влада спроводи "отворено институционално насиље над имовином Српске православне цркве".

У саопштењу Српска листа указује да се овом градњом крши закон о заштићеним специјалним зонама и угрожава један од најзначајнијих споменика културе и верског идентитета српског народа, али и светска баштина, који се налази на листи Унеска.

Оцењује се да је косовска влада је овим још једном показала да јој "закон лежи у топузу. а трагови смрде нечовјештвом".

Како се најављује, посланици Српске листе ће у понедељак поднети питања надлежним министарствима и покренути интерпелацију поводом оваквог деловања.

"Исто тако очекујемо да међународне мисије на Косову и Метохији, представници земаља Квинте, пре свих САД, Велике Британије и Немачке, обавесте своје Владе и мисије при Унеску како косовске институције врше институционално насиље над СПЦ и српским народом, при том кршећи чак и сопствене законе", наводи се у саопштењу.

И тринаест невладиних организација са Косова и Метохије је упутило апел међународној заједници да се онемогући наставак нелегалне градње магистралног пута Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира Високи Дечани. 

Они траже хитну реакцију међународне заједнице и притисак на косовске институције да одустану од грубог кршења закона о Специјалним заштићеним зонама. 

Епархија рашко-призренска СПЦ саопштила је раније данас, поводом почетка радова на магистралном путу Дечани-Плав, кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, да косовска влада на најгрубљи начин угрожава један од најзначајнијих споменика Унеска на Балкану и да се радови спроводе противно косовском закону и стандардима тог тела УН.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво