Куевас Барон: Србија добар пример парламентарне праксе

Председница Интерпарламентарне уније Габријела Куевас Барон каже за РТС да је Србија један од најбољих примера парламентарне праксе у остварењу циљева одрживог развоја. Улога парламента је да подстиче владе да животе грађана мењају набоље, поручује председница Куевас Барон.

"Србија је као члан Интерпарламентарне уније један од најбољих примера парламентарне праксе у остварењу циљева одрживог развоја. Зато смо дошли у Београд на семинар јер смо желели да чујемо искуство српских посланика о томе на који начин успевају да утичу на Владу и да контролишу њен рад на тим циљевима", рекла је у интервјуу за РТС Габријела Куевас Барон.

Према њеним речима, то је корисно многим парламентима у свету – даје им идеју како да снажније наступе према Влади да издвоји средства за бољи живот грађана.

Европска унија недавно је навела да Скупштина Србије није довољно транспарентна и ефикасна у контроли Владе. Сличне критике упућују се и на рачун Мексика.

"Мексико нема дугу демократску традицију. Пре 18 година почели смо да јачамо институције, али то је процес и размењујемо искуства са другим парламентима. Верујем да је слично и у Србији. Ми смо млада друштва, свако има свој пут и треба да јачамо институције", категорична је Габријела Куевас Барон.

Са 39 година на челу је 46.000 парламентараца Интерпарламентарне уније, а 20 година посветила је борби против сиромаштва и дискриминације.

"Промена се неће десити сама, јер тако кажу Уједињене нације. Морамо да мењамо политике, законе, буџете, сви, од Владе до грађана да радимо на томе. Свет ће се променити само ако променимо животе људе набоље – да бринемо о води, да стварамо боље школство и здравство, да искоренимо сиромаштво", поручује председница Интерпарламентарне уније.

Габријела Куевас Барон први пут борави у Београду, за који каже да је предиван као и људи које је срела, и да се нада да ће имати времена да упозна боље и Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи