Посланици о КиМ, животној средини, општини Параћин

Посланици Скупштине Србије на почетку данашње седнице постављали су питања међу којима је било оних о Косову и Метохији, заштити животне средине, снимању филма о краљу Петру Првом, имовинским питањима грађана, стању у општини Параћин.

Посланика Двери Бошка Обрадовића интересовало је о чему и с ким председник Србије Александар Вучић тренутно разговара и "преговара" поводом Косова и Метохије.

Обрадовић је питао да ли су ти "преговори" у складу са Уставом Србије и резолуцијом 1244, како се десило да постоје контрадикторне изјаве званичника о томе и када ће се та тема наћи на дневном реду парламента.

Посланица СПС Марјана Мараш поставила је питање министру заштите животне средине Горану Тривану у којој су фази припреме нацрта за преговарачку позицију за поглавље 27 у преговорима Србије са ЕУ, које се односи на заштиту животну средну и климатске промене, и када се очекује његово отварање.

Оценила је да је то поглавље веома комплексно и скупо за усаглашавање стандарда, али да истовремено омогућава и аплицирање за значајна средства из претприступних фондова ЕУ.

Посланика НС-ПСС Ђорђа Вукадиновића интересовало је колико је новца издвојено за снимање филма о краљу Петру Првом, а који ради продукцијска кућа Лазара Ристовског.

Посланик Српске радикалне странке Наташа Јовановић питала је докле се стигло у решавању имовинских питања грађана које је та странка од раније покретала и затражила тим поводом одговорност министарке Зоране Михајловић.

Милија Милетић, посланик Уједињене сељачке странке, поставио је питање министарки без портфеља задуженој за демографију и популациону политику Славици Ђукић Дејановић када ће се пред посланицима наћи закон о мерама за подстицање популационе политике.

Како је оценио, то је нешто што је за нас све врло битно јер Србији стварно треба помоћ када је реч о наталитету.

Посланик СНС Александар Марковић питао је надлежне у Министарству унутрашњих послова да ли су упознати са "аферама у Параћину" о којима пишу медији, а у којима, како тврди, учествују челници општине Параћин и председник те општине Саша Пауновић из ДС.

Наводи да је реч о различитим аферама у којима је оштећен буџет Параћина за милионске износе.

"У питању су сукоби интереса, доказани сукоби интереса у коме се редом налазе општински функционери, затим намештање послова приватним фирмама, различите злоупотребе положаја и оправдана сумња да постоји трговина утицајем", рекао је Марковић.

Као најновији случај навео је трошак од 100 милиона на такозваног "лизинг радника".

"Врло креативним тумачењем закона они су стотине радника запошљавали по том моделу како би заобишли Уредбу Владе Србије о запошљавању. Ако знамо да су нека јавна предузећа попут изнајмљивала раднике од мужа секретарке Општине, извесне Маје Ракић, онда нас то наводи на помисао да је то пракса и у осталим предузећима", навео је Марковић.

Питао је зато колико је људи тако запослено, на којим пословима, колике су им плате и ко контролише да ли они уопште раде или су уговори о њиховом ангажовању фиктивни.

"Ово су јако важна питања на која Пауновић мора да да одговори, јер постоји велика вероватноћа и оправдана сумња да је у питању огромна пљачка буџета Општине Параћин", рекао је Марковић, уз опаску да где год Демократска странка врши или је вршила власт исти је резултат - афера за афером, богаћење појединаца, осиромашени грађани.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи