Гојковић: Од септембра одрживи развој као изборни предмет

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да је Србија посвећена агенди одрживог развоја 2030. који је усвојила Генерална скупштина Уједињених нација, наводећи да је на парламенту и влади да ради даље на примени тих циљева, међу којима су смањење сиромаштва и наставак економског развоја.

Отварајући регионални семинар о Циљевима одрживог развоја за парламенте централне и источне Европе који се одржава у Скупштини Србије, Маја Гојковић рекла је да посебно место међу тим циљевима заузима управо смањење сиромаштва, као и обезбеђивање здравог живота и изградња инфраструктуре како би се унапредила економија региона.

Како је рекла, примена циљева не представља само испуњавање агенде 2030 већ се на тај начин покреће развој земље и унапређују се услови живота грађана уз спровођење реформи.

Гојковићева је истакла да је скупштина посвећена испуњавању обавеза, те да је десет одбора до сада разамтрало своју улогу надзора над успостављањем одрживог развоја, међу којима су одбор за права детета, одбор за здравље, одбор за заштиту животне средине...

"Посланици ће бити укључени у одређивању приоритета у одрживом развоју", рекла је она.

У плану је, каже, непосредан дијалог са грађанима у градовима и општинама у којима ће посланици разговарати о значају и имплементацији одрживог развоја у вези са младима.

Указала је и да је у оквиру реформе образовања предвиђено да од септембра одрживи развој буде један од изборних предмета.

"На нама парламентарцима и на нашим владама је да заједнички посвећено радимо на примени циљева Одрживог развоја, међу којима посебно важно место заузима смањење сиромаштва, обезбеђење здравог живота", каже председница Скупштине Србије.  

"Циљеви су смањење сиромаштва" 

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић истакла је на конференцији да се циљеви одрживог развоја односе на обичног човека.

Највећу корист ће, према њеним речима, имати маргиналне групе.

"Циљеви су смањење сиромаштва, обезбеђивање достојанственог рада, јачање институција, подизање економије. То су све конкретне ствари које помажу обичном човеку да живи боље", рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка указује да Влада Србије радећи на остваривању тих циљева истовремено ради на приближавању Србије Европској унији, јер су агенда 2030 и процес европских интеграција у складу.

"То су ставке које помажу обичним људима да живе боље, а највећу корист имаће најсиромашнији и најугроженији маргинализоване групе", каже Славица Ђукић Дејановић, председница Међуресорне радне групе за спровођење Одрживог развоја.

Председница Интерпарламентарне уније Габријела Куевас Барон каже да је агенда 2030 једна врста споразума која може да промени све заједнице, земље региона и цео свет уколико се буду спровели циљеви који су ту дефинисани. Она је истакла да је овај регион имао највише састанака у вези са дефинисањем одрживог развоја.

Према њеним речима, циљеви из агенде 2030 су важни и за демократију без које не може да се оствари мир и развој.

Габриела Куевас Барон каже да су циљеви одрживог развоја остали део свакодневног рада на одржању демократије и очувању мира.

"У свету постоје места где сиромаштво, насиље, климатске промене угрожавају и мир и демократију и зато је борба за ове цијеве важна", каже она. 

Стална координаторка УН за Србију Карла Херши истакла је кључну улогу коју имају парламенти, посебно када је реч о усвајању закона и буџета.

"На Западном Балкану остваривање циљева је снажно повезано са реформама које се одвијају на путу ка Европкој унији", каже Карла Херши.

Наставак сарадње Скупштине Србије и Инерпарламентарне уније

Председница Народне скупштине састала се са председницом Интерпарламентарне уније (ИПУ) Габријелом Куевас Барон, са којом је разговарала о наставку сарадње српског парламента и ИПУ, али и билатералним односима Србије и Мексика.

Гојковићева је истакла значај сарадње са ИПУ и навела да је поносна што Србија има историју чланства у тој организацији 127 година.

Гојковићева је захвалила председници ИПУ на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на подршци ставу Србије по питању чланства КиМ у међународним организацијама.

Такође, Гојковићева је сенаторки, која долази из Мексика, захвалила и на присуству Регионалном семинару о примени циљева одрживог развоја, у оквиру агенде УН 2030, који се организује у сарадњи са ИПУ и УНДП.

"Тим је показала колико придаје значај овој теми, али и пружа подршку раду Скупштине Србије по том питању", истакла је она.

Куевас је нагласила да између Србије и Мексика постоји чврсто и дугогодишње пријатељство, и најавила наставак сарадње два парламента у наредном периоду.

У том циљу, позвала је председницу српског парламента да дође у посету Мексику.

На састанку је, како је саопштено, било речи и о могућностима модернизације рада Интерпарламентарне уније.

У центру пажње дводневног Интерпарламентарног скупа је борба против сиромаштва и унапређење здравља.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се