Брнабић: Сарадња и европски пут – кључ просперитета региона

Председница Владе Ана Брнабић оценила је у разговору са председником македонског Собрања Талатом Џаферијем да су регионална сарадња и европски пут региона кључ успеха за стабилност и просперитет Западног Балкана.

Оцењујући свеукупне односе са Македонијом, премијерка је рекла да је Србија опредељена за развој пријатељских односа, базираних на заједничкој историји и традиционално блиским везама два народа.

Истакла је да ће чвршћим повезивањем кроз регионалну економску сарадњу и у оквиру Берлинског процеса земље региона брже обезбедити услове неопходне за прикључење Европској унији.

Председник Собрања Талат Џафери подвукао је значај јачања сарадње две државе и кроз парламентарну сарадњу и истакао важност повезивања кроз регионалне процесе, нарочито у економском и инфраструктурном смислу.

Брнабићева је поновила да ће Србија наставити да се залаже за почетак преговора Македоније са Европском унијом и да је спремна да Македонији пренесе досадашња искуства Србије у процесу евроинтеграција.

Указала је да се Србија залаже и за што скорији договор око решавање билатералног спора Скопља и Атине у вези са именом Македоније, који ће додатно допринети стабилизацији региона.

Према речима премијерке, наставак Бриселског дијалога Србија види као начин за проналажења компромисног решења Београда и Приштине.

Поновила је да је Србија посвећена и имплементацији договорених споразума у оквиру дијалога и да очекује да и друга страна приступи имплементацији договореног, наглашавајући да Заједница српских општина није формирана и након пет година од потписивања споразума.

На састанку је разговарано и о српској и македонској националној мањини и почетку рада Мешовите комисије за унапређења права македонске националне мањине у Србији и српске националне мањине у Македонији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи