Кубуровић и Сарацин о Поглављу 23 и изменама Устава

Министарка правде Нела Кубуровић састала се са делегацијом Одбора немачког Бундестага за односе за ЕУ с Мануелом Саразином на челу, с којим је разговарала о спровођењу акционог плана за Поглавље 23 и предстојећим изменама Устава у области правосуђа.

Сарацин је рекао да Министарство правде има важну улогу у целом процесу придруживања ЕУ, нарочито узимајући у обзир сложеност Поглавља 23, а министарка је навела да је Немачка велики партнер Србије и да пружа значајну подршку Министарству правде кроз пројекте који су помогли спровођењу Акционог плана за Поглавље 23 и унапређење владавине права.

Она је указала да је један од тих пројеката, спроведен са ГИЗ-ом, пружио значајан допринос унапређењу рада јавних извршитеља и изради новог Закона о извршењу и обезбеђењу, чија је примена омогућила решавање готово милион и по старих предмета, као и увођење јавнобележничке професије у правни систем Србије.

Кубуровићева је додала да ускоро почиње спровођење и новог ГИЗ-овог пројекта који је усмерен на унапређење управног судства, а који треба да омогући брже и краће административне поступке.

Саговорници су се сложили да Министарство правде има велику улогу у оквиру Поглавља 23, али да, у спровођењу Акционог плана, поред Министарства правде, учествује још 50 институција.

На састанку је такође било речи и о изменама Устава у области правосуђа, при чему је Кубуровићева подсетила да је Нацрт измена прослеђен Венецијанској комисији и да ће Србија поштовати мишљење те институције и ускладити нацрт са њеним препорукама.

Министарка је нагласила је да је још једана од приоритета Министарства правде унапређење ефикасности правосуђа у циљу скраћења трајања судских поступака и додала да је Европска комисија у последњем извештају констатовала напредак у борби против корупције, узимајући у обзир нове законске одредбе.

Она је такође подсетила да је од 1. марта почело спровођење новог Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, наводећи да ће ускоро пред народним посланицима бити предлози закона о лобирању и Агенцији за борбу против корупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара