Ружић: Измене закона о националним мањинама пред посланицима у јуну

Измене три закона која се тичу права националних мањина у Србији требало би да се нађу на дневном реду парламента током ванредног заседања у јуну, рекао је у Суботици министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, приликом састанка са представницима националних савета Мађара, Хрвата, Буњеваца, Немаца и Јевреја.

Новим законским одредбама које су рађене у сарадњи са националним саветима, достижу се стандарди Европске уније у заштити права националних мањина, што је интенција Владе Србије, истакао је Ружић.

Посебни бирачки спискови биће ажурирани по новом моделу за овогодишње изборе у националним саветима мањина који би требало да се одрже у октобру.

Ружић је објаснио да је реч о изменама прописа који уређују функционисање националних савета, права и слободе припадника националних мањина, као и службену употребу језика и подсетио да припадници националних мањина чине 13 одсто укупног становништва Србије, саопштило је ресорно министарство.

С обзиром да је ово изборна година за националне савете, министар Ружић је поручио да је потребно да национални савети предузму потребне активности и мере како би сви припадници мањина били обавештени о упису у Посебан бирачки списак, а потом, када се распишу избори, о поступку гласања.

"Национални савети су тела преко којих националне мањине остварују Уставом зајамчену самоуправу у утврђеним областима друштвеног живота - образовању, култури, информисању, употреби језика и писма и зато је важно да се грађани упознају и буду на време информисани о свим активностима током овог изборног процеса", рекао је Ружић.

Подсетио је представнике националних савета националних мањина да се до 5. јуна могу пријавити пројекти који имају за циљ унапређење информисања на језицима мањина.

Министарство је ове године определило 12 пута више средстава за ове потребе у односу на прошлу годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи