"Заједнички циљ Србије и Македоније – чланство у ЕУ"

Србија и Македонија имају заједнички спољнополитички циљ – пуноправно чланство у Европској унији, и на том путу једна другој пружају подршку, поручили су председници парламената две земље Маја Гојковић и Таљат Џафери и истакли да постоји простор за продубљивање сарадње две државе.

Маја Гојковић је истакла да је пуноправно чланство у ЕУ заједнички циљ и Србије и Македоније и изразила спремност да парламент Србије пружи сву политичку и техничку помоћ колегама у македонском парламенту у процесу придруживања ЕУ.

Србија, поручила је, пружа подршку суседима да постану чланице ЕУ, јер простор нашег региона није простор проблема за државе чланице Уније, већ може само да буде део решења и јачања ЕУ.

"То је захтеван процес, мораћемо да радимо заједно, посвећено на том послу", рекла је председница Скупштине.

Гојковићева је назначила да је Самит у Софији дао јасну поруку да ЕУ остаје при политици проширења.

"Послао је поруку, коју смо данашњим састанком почели да испуњавамо, а то је ближа, јача и садржајнија сарадња земаља региона, али и сарадња региона са чланицама ЕУ", рекла је Гојковићева.

Председница Скупштине је захвалила Џаферију што је у кратком року прихватио њен позив да дође у радну посету, за мање од месец дана, чиме је данас отворен важан дијалог између два парламента.

"Посета у кратком року показује да постоји жеља и додатни простор за унапређење парламентарних односа и тиме давање доприноса унапређењу свеукупних односа две државе", рекла је Гојковићева.

Данашњим састанком, додала је, послата је порука грађанима две земље, али и ЕУ да државе у региону Западног Балкана могу и желе да сарађују по свим питањима.

Како је рекла, било је речи и о положају македонске мањине у Србији и положају Срба у Македонији, као и о потреби примене споразума које су две државе по том питању потписале.

"Породичне везе – најбољи амбасадор повезивања" 

Џафери је рекао да су Србија и Македнонија пријатељске земље, које имају добросуседске односе, док "не изостају ни породичне везе између грађана две земље, које су најбољи амбасадор повезивања".

Како је рекао, Македонија подржава Београд у нормализацији односа са Приштином, јер само путем отвореног дијалога могу да се реше проблем и отворена питања.

"Позитивном улогом у региону Србија доприноси очувању и јачању регионалне стабилности", истакао је Џафери, који борави у радној посети Београду, након састанка са Гојковићевом.

Џафери је навео и да је потребно јачање економске сарадње Србије и Македоније, као и да је договорено продубљивање сарадње у пољопривреди, науци, култури.

Према његовим речима, циљ је умрежавање ради наступа на трећим тржиштима, заједничком промоцијом повољне пословне климе за привлачање инвестиција, као и креирање туристичких производа за заједнички наступ на трећим тржиштима.

"Колико смо јачи као држава, толико смо јачи и атрактивнији као регион", рекао је председник македонске скупштине.

Додао је и да је председницу Скупштине Србије Мају Гојковић инфоримисао о актуелностима у Македонији и о позитивном извештају ЕК у вези са напретком Македоније ка ЕУ.

"За постизање позитивних резултата, потребан је консензус и сарадња власти и
опозиције и у том правцу је недавно започет дијалог", рекао је Џафери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи