Скупштина Србије завршила рад – наставак седнице сутра

Посланици Скупштина Србије завршили су рад вечерас, а посланици су расправљали о амандманима на првих седам тачака дневног реда, међу којима је лекс специјалис у вези са изградњом станова по повољнијим ценама за припаднике снага безбедности на који је поднето 619 амандмана.

На предложене законе поднето је више од 2.000 амандмана.

Посланици ће рад наставити сутра, а поред лекс специјалиса, на дневном реду су и – предлози закона о безбедности саобраћаја на путевима, о путевима, о железници, као и о безбедности у железничком саобраћају.

Поред тога, пред посланицима су и предлози закона о – пловидби и лукама на унутрашњим водама, поступку уписа у катастар непокретности и водова, као и измене закона о превозу терета у друмском саобраћају.

На дневном реду су и – предлози закона о интероперабилности железничког система, централној евиденцији стварних власника, те измене и допуне закона о посредовању у промету и закупу непокретности.

Међу предложеним решењима су и измене Закона о ограничавању располагања имовином у циљу спречавања тероризма.

Полемика Михајловићеве и Живковића

Током данашње расправе о амандманима министарка саобраћаја Зорана Михајловић је полемисала са лидером Нове странке Зораном Живковићем о броју станова који ће се градити за припаднике снага безбедности.

Живковићу је у једном тренутку искључен микрофон и добио је опомену од председавајућег јер је говорио ван теме.

"Колико станова се гради ове године закључно са 2020. годином пошто сте ви пре неки дан рекли да је то око 1.500, а министар унутрашњих послова је рекао 5.100? Јуче нисам био способан да присуствујем седници, тако да не знам шта је рекао министар одбране, али вероватно је исто нека магична бројка", рекао је Живковић.

Наводећи да је вредност пројеката 64 милиона евра и да је претходних дана слушао колеге (из власти) који су говорили да је то "чудо од пројекта", Живковић је прокоментарисао да ће за тај износ "да полете и ови авиони што стоје већ пола године "миг 29".

Критиковао власт рекавши да су у Србији најмање просечне плате, да је најмањи раст...

"Колега Живковићу, молим вас да наставите по дневном реду", упозорио га је председавајући парламента који му је, пошто је Живковић наставио, изрекао опомену.

Живковић је поновио питање министарки колико станова треба да се гради и питао ко није у праву – Зорана Михајловић или Небојша Стефановић.

"'Обећање лудом радовање' је једна српска пословица која је добила своју афирмацију, интензивну у последњих пар година, рецимо пет-шест година. Волео бих да овај закон унапреди српску привреду, али бојим се да од тога нема ништа", рекао је Живковић.

Михајловићева му је одговорила да је "очекивала више од посланика који је некада био министар полиције и председник владе", уз коментар да му је можда и странка прошла онако какав је био он као председник владе.

Навела је да ће укупан број станова до 2020. године бити 5.203 и да се очекује да градња почне у августу.

"Што се тиче броја станова, пошто ми се чини да са математиком баш не стојите најбоље, 1.578 станова представаља део 5.203 стана који почињу да се граде средином августа. Прва зграда коју ћемо почети вероватно ће бити у Нишу или Врању. Разлика је можда у седам дана. То су станови који се налазе у групи од 5.203 стана и морају да буду готови до 2020. године", рекла је министарка.

Истовремено ће, каже Михајловићева, бити вођени разговори са другим градовима где би могла да почне изградња станова.

"Дакле, укупан број до 2020. године да поновим је 5.203. Нико од министара није рекао другачије", рекла је министарка.

Михајловићева је рекла Живковићу да Србија већ неколико година има континуиран привредни раст и да зато могу да се раде пројекти попут изградње станова.

"Негде ми се чини да сте рекли – 'обећање лудом радовање'. Ево, да вам кажем, ми обећавамо да ћемо овај пројекат завршити, као што смо завршили многе пре овог пројекта, не знам да ли се ви онда радујете?", упитала је министарка.

Опозиција се раније изјаснила да нема ништа против да се граде станови које запослени у полицији, војсци и другим службама могу да купе по субвенционисаним ценама, али су оценили да су критеријуми за то нејасни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара