Посланици о геј браковима, финансирању медија, Косову...

Посланици Скупштине Србије питали су Владу да ли планира да легализује геј бракове и омогући им усвајање деце, како су финансирани медији у 2017. години, као и да ли је дошло до промене у спољној политици.

Посланик Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадуновић питао је министарство одбране да ли је било прелета беспилотним летелицама изнад територије Србије, када и колико, да ли су биле у извиђачкој мисији или су имали оружје, као и да ли је због тога упућен демарш и коме.

Вукадиновића је интересовало и да ли су тим поводом предузете неке мере.

Вукадиновић је имао питање и за премијерку Ану Брнабић и министра спољних послова Ивицу Дачића у вези са спољном политиком Србије јер, како сматра, изјаве председника Србије "као да се не слажу са оним што је политика Владе".

"Како разумети изјаве како су сви упропастили Косово, да је Кнез Лазар изгубио битку, помињање 1999. године? То се може схватити као припрема терена за коначну капитулацију", оценио је Вукадиновић и додао да је Скупштина место на коме треба да се воде разговори о томе.

Јована Јовановића из Клуба самосталних посланика интересовало је у којим роковима и које мере Влада планира да предузме како би отклонила недостатке у владавини права, борби против корупције и слободи медија или ће се, како каже, са друге стране одустати од ЕУ.

Посланица Доста је било Ана Стевановић питала је шефа БИА Братислава Гашића зашто се, како тврди, одуговлачи са безбедносном провером повереника Родољуба Шабића и не издаје му се безбедносни сертфикат који му је потребан за обављање посла.

Сертификат му је, каже Стевановићева, потребан да би могао да приступи документима и поступа у складу са надлежностима које има.

Упитала је премијерку и председника када ће бити упућен предлог закона о начину обрачуна пензија, односно када ће пензије које су умањене пензионерима бити враћене.

"Које су сметње да се пензије врате на старо? Не може се укидањем права једној категорији, давати право другој. Дискриминација је противуставна", рекла је Стевановићева.

Посланик Народне странке Мирослав Алексић је затражио од министра културе да му достави писмено одговор о свим конкурсима за медије спроведеним у 2017. години.

Алексић жели да зна ко је и колико средстава добио, по којим критеријума, који су медији одбијени и због чега, а питао је и премијерку Ану Брнабић да му достави информацију која су јавна предузећа, агенције и министарства платили рекламирање у медијима прошле године.

Маријан Ристичевић са листе СНС-а питао је надлежне да ли је тачно да је Алексић, док је био председник општине Трстеник, своју супругу запослио на ТВ Трстеник.

Питања су имали и посланици Двери, па је тако Марија Јањушевић желела да зна да ли ће "председник Србије Александар Вучић одржати обећање и предводити Параду поноса у септембру".

Питала је Владу да ли планира да легализује геј бракове и омогући им усвајање деце.

Посланик СРС-а Александар Шешељ питао је зашто је проблем да се додели дипломатски статус запосленима у Српско-руском хуманитарном центру, а осврнуо се и на европски пут Србије, рекавши да се ниједна држава није одрекла своје територије зарад чланства у било којој организацији.

Гордана Чомић из ДС затражила је од премијерке Ане Брнабић план рада од јуна до децембра у вези са европским интеграцијама, уз напомену да је то уобичајено у земљама кандидатима.

Подсетила је да спољну политику води Влада Србије и указала да је премијерка једина која званично може да обавести парламент о тренутним односима Београда и Приштине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво